Kenya Kiunyu Aa

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Herkese selamlar;

Favori kahvem her zaman Kenya kahveleridir. Her ne kadar bölgesel tat farklılıkları olsa da baskın berry tatlarına eşlik eden bergamot ve turunç notaları ve iddialı asiditeleri ile beni her zaman olağan üstü etkiler. Özellikle Nyeri bölgesi yukarıdaki tatları en net aldığım bölgedir. Uzun zamandır yurt içi ve dışında bulabildiğim tüm Kenya kahvelerini tüketiyorum. Bu sefer yurt içindeki bir kavurucudan( probador colectiva) Kenya Kiunyu AA aldım. Ve bu kahveden bahsetmek istedim.

Şu ana kadar içtiğim en hafif Kenya kahvesi olduğunu öncelikle söylemeliyim
İçerken aklıma birçok berry meyve geldi ama arasından seçim yap derseniz Ahududu ve kızılcık derim. Buna ek olarak ise seyrek olmakla beraber tatlı bir narinciye notası aldım.
Tadım notalarında asiditenin "rafine" olduğu yazıyor. Açıkça bunun ne anlama geldiğini pek anlamadım. Ama tadından anladığım kadarı ile güzel birşey öyle ki kahvenin asiditesinden çok keyif aldım. Yüksek ve kaliteli bir asiditesi var.

Uzun lafın kısası burada temel olarak söylemek istediğim şey benim gibi Kenya kahvesi sevdalısı varsa bu kahveyi tatmalıdır. İçtiğim en iyi Kenya kahvesi değil, fakat en yumuşak ve sıradışı olduğunu itiraf etmeliyim. Bu yüzden Kenya bölgesine ilgisi olanlar kesinlikle bu kahvenin tadına bakmalıdır.

Bir kaç günlük çeşitli demlemelerden sonra gelen not: Kahveden en iyi performansı almak için demlemeyi 92,93 derece bandında demleyin ve yavaş yavaş için. Bir miktar soğuduktan sonra greyfurt ve turunçgil kabuğu notaları ön plana çıkıyor ki Kenya kahvesi severler için bu durum kahveyi daha da güzelleştiriyor.

Çeşitli demelme metodları arasında en mükemmel sonuç bez filtre ile çıktı.
 
Son düzenleme:

ogan

Yeni Kahvesever
Katılım
31 May 2016
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

Bende bu kahveyi bu ay almayı düşünüyordum BIFTU GUDINA AGARO, ETİYOPYA ile beraber. Teşekkürler paylaşım için.
 

frkn

Yeni Kahvesever
Katılım
11 Ara 2014
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

ürünü nereden temin ediyorsunuz acaba?
 

borayz

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ocak 2016
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

Daha hiç alışveriş yapmadım ama Probador Colectiva'nın kahveleri genel olarak yüksek beğeni görüyor, fiyatları bir miktar yüksek ama hakkını veriyorlar anladığım kadarıyla. Ben de bir ara deneyeceğim.
 

Hcan

H. Can YILDIRIM
Katılım
22 Mar 2016
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

ürünü nereden temin ediyorsunuz acaba?

Ürünü Petra Roasting CO da temin edebilirsin. Ürünü burada tatma fırsatı buldum. Bir aylık kahve aboneliğinde yolladılar. İnternet dükkanında satışı yok. Bir aylık abonelikte kahve seçemiyorsun onlar yolluyor hala yolluyorlar mı bilmiyorum. E-posta ile cevap bulabilirsin.
İyi Günler...
 

ekremk

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Eki 2016
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

benim favorim de kenya kahveleri, kendine has orman meyveleri notalarıyla agızda hos tatlar bırakıyorlar. kiunyu demlemede basarılı, espresso icin fazla asitli ve belki benden de kaynaklanıyordur, ekşi. en begendigim kenya kahvesi thunguri oldu, icimi cok keyifliydi, özellikle bloom soguk suyla yapılıp demledikten sonra biraz beklenirse aromasını daha iyi alabiliyorsunuz. kenya ndumberi de degisik, peaberry türünde, biraz daha gövdeli tat daha belirgin onu da seviyorum ama su ana kadar ictigim kenya kahvelerindeki sıralamam; thunguri-kieni-kiriga-kiunyu-ndumberi seklinde oldu.
 

aedemirci

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eki 2016
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

Ben de iki üç gündür Probador'dan temin ettiğim Kiunyu AA'yı Türk kahvesi de dahil farklı şekillerde demledim. Öncelikle Kiunyu'yu Türk kahvesine yakıştırdım. Hario Skerton Türk kahvesi öğütümünde iyi iş çıkarttı. En sıkı dişliden 1-2 tık ileride çok iyi Türk kahvesi öğütümü yapıyor. Biraz kas kuvveti lazım tabi :-) Bunun dışında genellikle V60 ile demleme yaptım. [MENTION=949]adolate[/MENTION] zaten bu kahve ile ilgili çok güzel bir yazı yazmış. Ben de kendi düşüncelerimi eklemek istedim. Probador'un kahvelerinin bayatlama tartışmaları ile ilgili birşey yazmak için erken. Zira gaz salımı daha yeni tamamlandı. Ama takipteyim :-)

Satın Alınan Yer: Probador Colectiva
Kavrulma Tarihi: 09 Ocak 2017
Degassing Tarihi: 14 Ocak 2017
Orijin: Kenya
Bölge: Kirinyaga
Üretici: Karithaithi Çiftçi Kooperatifi
Rakım: 1,700 mt.
İşlem: Yıkanmış

Demleme: Hario V60
Kahve Miktarı: 18 gr.
Su Miktarı: 300 ml.
Su Isısı: 92
Demleme Süresi: 2dk 17sn
Aroma: Lime, böğürtlen

Tadım Diyagramı:



Asidite (Yoğunluk): 7
Asidite (Kalite): 7
Gövde (Yoğunluk): 8
Gövde (Kalite): 8
Tadım Notları: Lime, böğürtlen ve siyah çay
Toplam Skor: 73 / 100
Tekrar Satın Alma Kararı: Hayır
 

deserthawk

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Ara 2015
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

Benim de 2 aylık aboneliğimin ilk teslimatı olarak geldi.

Pazartesi kavrulmuş, bugün geldi elime. Dayanamayıp demledim french press ile.

Biraz ekşi geldi bana. Kolombiya kahvelerindeki o yoğun kahve kokusunu daha çok seviyorum. Arada böyle armutumsu tatlar aldım. Yukarıda belirtildiği gibi çay tadı da aldım.

Kesinlikle kafeingo'nun kahvesinden daha güzel bu açık ve net, en azından benim için.
Baristocrat ile kıyaslama yapmam için biraz daha içmem gerekecek.
 

coupe

Yeni Kahvesever
Katılım
17 Şub 2015
Cevap: Kenya Kiunyu Aa

Ben bu çekirdeği yeşil olarak Probador collectiva'dan aldim. 2015 hasatı ve bence problemli bir hasat. Biraz ayıklama gerekiyor. Biçimsiz ve kırık çok çekirdek var. Kavrulması zor oldu dolayısıyla. Henüz degassing aşamasında olduğu için lezzeti için yorum yapamayacağım ama homojenlik iyi degil.
 
Üst