KAHVE DENEYİMİ Kenya Kutere PB

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Null Coffee'nin yeni Kenyası ile hafta başladı.
Sucafina tedariği ile ülkemize gelen bu kahve için ilk olarak aklımda kalan tatlı baharat, kuş üzümü, Levent’in tadım yorumu olan aşure 😊

Dripper / Filtre: Hario V01
Değirmen: Timemore X-Lite 11 klik
Su Markası: Pınar Madran Damacana
Su sıcaklığı: 94 derece.
Firma Tadım Notları: Misket limonu ve çilekli limonatadan anjelik eriğe uzanan canlı ferahlatıcı taze meyve lezzetleri. Kolalı jelibon, kuş üzümü gibi tatlı koyu baharat lezzetleri. Zencefilli kurabiye gibi yağlı, mahlepli fırın mamülleri.
Metod: 60x4 - 16gr kahve 240ml su
Bitiş: 2:40

Bu kahve ile aromada en net sizi içine çeken tatlı baharatlar.
Damakta çok net belirgin asidite mevcut. Tam bir Kenyalı 😊 Canlı limon, kuş üzümü soğumaya başladıkça tatlı baharatlı kurabiyeler…
Levent’in bu kahve için öne çıkan yorumu aşure oldu. Bu tespit benim acayip hoşuma gitti.


09C76222-2A04-45F1-9DAB-66CE36290F35.jpeg 1675062689826.png

Kahvenin Künyesi şöyle:


Kenya Kutere PB

Burunda: Ihlamur, tatlı sıcak baharatlar, kuş üzümü, ve kekik gibi taze yeşil otlar.

Damakta: Misket limonu ve çilekli limonatadan anjelik eriğe uzanan canlı ferahlatıcı taze meyve lezzetleri. Kolalı jelibon, kuş üzümü gibi tatlı koyu baharat lezzetleri. Zencefilli kurabiye gibi yağlı, mahlepli fırın mamülleri.

Orta gövdesi olan bu kahve, bitişte Guinness vari kremamsı bir lezzetle damağı terk ediyor.

Elgon Dağı bölgesindeki Kutere yıkama istasyonu, Kutere Çiftçiler Kooperatifi Derneği'ne (FCS) aittir ve onun tarafından işletilmektedir. Kutere'ye teslimat yapan çiftçiler, Elgon Dağı'nın eteklerindeki çiftliklerde kahve yetiştiriyor. Çiftlikler oldukça küçüktür, ortalama olarak 1,5 hektardan azdır ve SL28, SL34, Batian ve Ruiru 11 gibi yerelleşmiş varyetelerden oluşur.

Kutere'ye teslimat yapan çiftçiler, ortalama olarak 1,5 hektardan daha küçük olan küçük kahve bahçelerinde öncelikle SL28, SL34, Batian ve Ruiru 11 yetiştiriyor. 'SL' varyeteleri, orijinal olarak 1930'larda ve 1940'larda Scott Tarım Laboratuvarları (SAL) tarafından piyasaya sürülen çeşitlerdir. Kıt su kaynaklarını en üst düzeye çıkarmalarına ve sulama olmadan bile gelişmelerine olanak tanıyan derin kök yapıları nedeniyle kısa süre sonra Kenya'daki birçok yetiştirici için başvurulacak ağaçlar haline geldiler. Sürdürülebilirliğe ve İyi Tarım Uygulamalarına ciddi bir gözle ve mümkün olan yerlerde minimum çevresel etkiyle yetiştirilirler.

Batian, Kenya Kahve Araştırma Enstitüsü (CRI) tarafından 2010 yılında tanıtılan nispeten yeni bir varyetedir. Batian, adını Kenya Dağı'ndaki en yüksek zirveden almıştır ve hem CBD hem de CLR'ye dayanıklıdır. Bu varyete, erken olgunlaşma avantajına sahiptir - yalnızca iki yıl sonra hasat vermeye başlar. Batian'a benzer şekilde Ruiru 11, hastalık direnci ve yüksek verimi ile tanınan yeni bir varyetedir. Ayrıca 2 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Çiftçiler, Sucafina Kenya'dan teknik agronomik destek ve Kahawa Bora'dan toprak numunesi alıyorlar. Toprak örnekleme programı, çiftçi karlılığında önemli bir adımdır. Daha düşük girdi maliyetleri, daha düşük genel üretim maliyetleri ve daha yüksek karlar anlamına gelir. Daha hedefli girdi uygulaması aynı zamanda daha sağlıklı ağaçlara ve daha kaliteli kirazlara dönüşür. Kahawa Bora'nın toprak örnekleme programından önce, çiftçilerin toprak analiz yöntemlerine çok az erişimi vardı. Gübre uygulandığında, çiftliğin tam ihtiyaçlarına benzersiz bir şekilde uyan bir reçete yerine genelleştirilmiş bir tarife göre formüle edilir. Artık, teknoloji ve agronomik yardım yoluyla bilgiye daha iyi erişim sayesinde, çiftçiler doğru gübre tarifini doğru zamanda uygulayarak verimi ve kiraz kalitesini artırabilir.

PB, Peaberry'nin kısaltmasıdır. Peaberry, çok özel bir fasulye şekline verilen bir isimdir. İspanyolca'da peaberry'e "salyangoz" anlamına gelen "caracol" denir. Bu çekirdeğin ayrıştırıcı fiziksel özelliğini izah etmekte kullanılan bir tariften başka birşey değildir.

Peaberry, kahve kirazındaki doğal bir mutasyonun sonucudur. Genellikle her meyvede iç içe geçmiş iki çekirdek bulunurken, peaberry mutasyonu olan kahve kirazlarında yalnızca bir çekirdek oluşur. Sonuç olarak, tek, yuvarlak bir çekirdek oluşur.

Peaberry mutasyonları, tüm kahvelerin yaklaşık %5'inde görülür. Çekirdekler daha yuvarlak, daha küçük ve daha yoğun olarak bilinir ve bu da doğru kullanıldığında daha homojen bir kavurma rengine katkıda bulunabilir. Pek çok insan peaberrylerin daha tatllı bir lezzet profiline sahip olduğunu düşünmektedir.

Kahve Sınıfı: KE.PB
Varyete: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
İşleme Tekniği: Tamamen Yıkanmış
Hasat Yılı: 2022
Üretici: Kutere Çiftçiler Kooperatifi Derneği ile çalışan 3,121 çiftçi.
Rakım: 1,570 m.
Çiftlik/İstasyon: Kutere İşleme İstasyonu
Bölge / Alt Bölge: Bungoma / Mt. Elgon
Tedarikçi: Sucafina Specialty​
 
Üst