KAHVE DENEYİMİ Kenya Kanyi Estate AA

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Kanyi Estate AA

🌱Timemore Crystal Eye 01
🌱Kingrinder K5 - 70
🌱12.5 gr coffee : 200 gr water 94C
🌱40" blooming 40 gr water, 60 gr + 50 gr +50 gr
🌱2:50

Bu kahve de temiz içimli, orta gövdeli, ağızda kalıcılığı orta-uzun, meyvemsi, çiçeksi ve tatlı. Kaliteli bir Kenya kahvesi.

Screenshot_20230125_160829_Gallery.jpg
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Ve Null Coffee'nin yeni Kenyalarını denemeye başladım. Uzun bir süre sonra güzel bir deneyim oldu.
Sucafina tedariği ile ülkemize gelen bu kahve için ilk olarak aklımda kalan ise vişne, tatlı limon ve tatlı çeri domatesi oldu.
Kahveyi ben @TetraNRoastery kahveleri sonrası yine Kalita ile demledim ve sonucu da oldukça beğendim.

Dripper / Filtre: Kalita 185
Değirmen: Timemore X-Lite 11,5 klik
Su Markası: Pınar Madran Damacana
Su sıcaklığı: 93 derece.
Firma Tadım Notları: Yaban mersini,kuş üzümü olmak üzere kurutulmuş domateslerden sarı çeri domateslere, limon şerbetine ve taze hurmalara kadar değişen tatlı sarı sitrik notalar.
Metod: 60x3 + 65x1 16gr kahve 245ml su
Bitiş: 2:35

1674679701076.png 1674680005357.png

Kahvenin suyu ittiğini ve demleme süresini uzattığını söyleyebilirim. Demleme sırasında aromada çiçeksi kokular oldukça keyifli. Damakta vişne oldukça belirgin ve buna damakta eşlik eden çok güzel bir tatlılık var. Gövdesi yüksek after taste uzun bir kahve olduğunu söyleyebilirim. Bana tadımda limonlu tatlıları anımsattı ve güzel bir deneyim oldu. Kahveyi bir kez daha v60 ile demleyeceğim. O zaman tekrar tecrübelerimi paylaşacağım. Kahvenin Null'un sitesindeki künyesi ise şöyle:

Kenya Kanyi Estate AA


Burunda: Menekşe, lavanta, yaban mersini ve nar çiçeği gibi geniş çiçek kokuları.

Damakta: başta yaban mersini ve kuş üzümü olmak üzere kurutulmuş domateslerden sarı çeri domateslere, limon şerbetine ve taze hurmalara kadar değişen tatlı sarı sitrik notalar. Bir Baylan Pastanesi klasiği olan "fincan griye"nin tatlılığı damakları kaplıyor.

Bu orta, orta-yüksek gövdeli kahve, damakta vişne, tatlı acı baharatlar ve sangria'yı anımsatan tatlar bırakıyor. Çiçeksi, meyvemsi ve baharatlı bu tek üreticili çiftlik mahsulünün dengeli bir karışımı, üst düzey Kenya kahvelerinin geleceği hakkında fikir veriyor.

Mukami Mugo, Embu ilçesindeki Kanyi Malikanesi'ndeki çiftliğinde SL34 yetiştiriyor. Kanyi Malikanesi 1,2 hektardır ve deniz seviyesinden 1.100 ila 2.100 metre yükseklikte yer almaktadır. Bu Tamamen yıkanmış parti, bitter çikolata, karamel ve elma ile tamamlanan zengin meyve notalarına sahiptir.

Yetiştirme
'SL' çeşitleri, ilk olarak 1930'larda ve 1940'larda Scott Tarım Laboratuvarları (SAL) tarafından piyasaya sürülen çeşitlerdir. Kıt su kaynaklarını en üst düzeye çıkarmalarına ve sulama olmadan bile gelişmelerine olanak tanıyan derin kök yapıları nedeniyle kısa süre sonra Kenya'daki birçok yetiştirici için başvurulacak ağaçlar haline geldiler. Sürdürülebilirliğe ve İyi Tarım Uygulamalarına ciddi bir gözle ve mümkün olan yerlerde minimum çevresel etkiyle yetiştirilirler.

Sucafina/Kahawa Bora'nın yardımıyla Mukami, gelişmiş budama, yetiştirme ve hasat yöntemleri hakkında eğitime de erişebiliyor. Kahawa Bora'nın saha personeli ayrıca, maliyeti ve çevresel etkiyi azaltırken verimi ve kaliteyi artırmaya yardımcı olan doğru girdi uygulamasını bildirmek için küçük arazilerde toprak analizi yaptı. Yetiştirme ve işlemenin tüm aşamalarında yüksek kaliteye odaklanma, kısa sürede kupa puanlarını artırdı.

Hasat ve Hasat Sonrası
Geleneksel olarak, ülkedeki bu büyüklükteki birçok çiftçi kendi işleme ekipmanına sahip değildi. Tarihsel olarak kirazları, üretimlerinin kendi bölgelerindeki diğerlerininkiyle birleştirildiği merkezi bir kooperatife ait 'Fabrika'ya (yerel olarak yıkama istasyonları olarak adlandırılır) teslim etmişlerdir. Mukami'nin kendi kahvesini işleyebildiği ve çiftliğine kadar tam izlenebilirliği sağladığı kendi küçük ıslak değirmeni var.

Kiraz seçici bir şekilde elle toplanır ve ardından hamur haline getirilir. Kahve daha sonra küçük bir tankta 24 saat fermente edilir ve ardından kalan müsilatı gidermek için temiz suda yıkanır. Çevresel etkinin sınırlandırılmasını sağlamak için yıkama sürecinden çıkan tüm atık su temizlenir.

Parşömen 24 saat temiz suda bekletilir ve daha sonra yükseltilmiş yataklara aktarılır ve burada yaklaşık 7 gün kurutulur. Parşömen kururken eşit şekilde kurumasını sağlamak için düzenli olarak döndürülür.

Kendi işleme tesislerine sahip olan çiftçiler için bile, Kenya'daki kuru öğütme tesisi küçük ve orta ölçekli çiftçilere pek hizmet etmiyor. Kuru değirmenler, genellikle lot başına yaklaşık 50 torba parşömen olan minimum lotlara sahiptir. Bu genellikle daha küçük çiftçiler için elde edilemez, bu da onların arsalarını başkalarıyla birleştirmelerini gerektirerek izlenebilirliği kaybeder, bu da genel getirilerini düşürür ve isim tanıma ve doğrudan ticaret ilişkisi potansiyelini ortadan kaldırır.

Kahawa Bora/Sucafina, çok küçük olan tek üretici partilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için, her seferinde bir torba kadar küçük partileri gövdeye ayırmak (yeşil kahve çekirdeklerinden parşömeni çıkarmak) için özel olarak yapılmış ayrı bir mikrolot öğütme hattına sahiptir. Bu hat, yetiştiricilerin kahvelerini satarken kendi 'markalarını' korumalarını mümkün kılar. Bunun, Kenyalı yetiştiricilerin yurtdışındaki kalite odaklı alıcılara pazar erişimi elde etmeleri için doğru yönde bir itici güç olduğunu düşünüyoruz.

AA NOTU
Kenya kahveleri boyuta göre sınıflandırılır. AA çekirdekleri en büyük boydur. AA sınıfı kahveler 17/18.5 ekran boyutunda yani 7.2 milimetreden büyük olanlardır.

Kahve Derecesi: AA
Çeşit: SL34
İşleme Tekniği: Tam Yıkanmış
Hasat Yılı: 2022
Üretici: Mukami Mugo
Rakım: 1.100 m – 2.100 m.
Çiftlik/İstasyon: Kanyi Malikanesi
Bölgesi / Alt Bölge: Embu
Tedarikçi: Sucafina Uzmanlığı
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Kenya Kanyi Estate AA
  • 15:250, Bitiş 2:45
  • X Lite 11.5
  • Timemore Crystal Eye 01 - hario Filtre

11 Ocak kavrumu, kahve bu tarz tatlar sevenler için gerçekten çok keyifli... Başka içen var mı bilmiyorum ama diğer deneyimleri de duymak isterim.

@Gigesa burada güzel bir şekilde yazmıştı.

 
Üst