Midi Fırında Kahve Kavurma

richezza

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Eyl 2019
Merhabalar, fırını 240 C ye ayarlayıp kahveyi içine yağlı kağıt koyduğum borcama koyup sürdüm soğuk fırına... 240 C yapmamın sebebi bu dandik fırınların doğru derecede ısıttıklarına inanmıyorum, hiç karıştırmanıza bile gerek yok, 13. dakikada ilk çıtlama sesini duydum da ilk defa kavurmamdan dolayı ilkini ikincisini bilmiyorum, belirgin değildi sesler pek anlam veremedim ses konusuna bu konuda yardımcı olurmusunuz bana, 18. dakikada aldım fırından hemen soğutmaya başladım, neye göre aldın fırından derseniz rengine göre çıtlamalarda epey oldu soğuttum hemen içtim V60 la, beklemem gerekiyormuydu acaba, tadına gelirsek kenya kahvesi olduğundan mıdır nedir dilin ortasında acı ferah değişik sanki yeşil halinden aldığım koku gibi bir tat vardı, hemen içtiğim içinmi öyle bir tat oluştu anlamadım, genel anlamda iyi
 

FirstCrack

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Haz 2017
Fırında sıcaklık ve fan değerleri ile oynayamadığınız gibi, kahveleri sürekli olarak döndüremez ve gerektiği gibi havalandıramazsınız. Ayrıca yağlı kağıttan kahvelere tat geçişi de olabilir. Toplam kavurma süresi olarak ise 18 dakika fazla. Kavurduktan sonra kahveye göre değişmekle birlikte en az 1, ideali 5-6 gün bekleyin. Kahve Kavurma başlığı altındaki konulara bir göz atıp, daha önceki tecrübelerden yararlanabilirsiniz.
 

aykansin

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Şub 2015
Konum
Sakarya
13. Dk da ilk çıtlama aldıysanız ideal sonlandırma 16:15 Max 17:20 olabilir. Bu durumda 18dk kahveyi yakmaz ancak tabi toplam süre uzun olmuş Kenya gibi yoğunluğu düşük çabuk kavrulan bi kahve bu sürede kavrulduysa daha yoğun kahvelerde süre uzar.

@FirstCrack hocamın dediği gibi eski konularda çokça bilgi paylaşımı var forumda fırında kavurma yapan üyelerde var onların tecrübelerini sabırla okumanızı öneririm.

Fırında kavurmaya devam edecekseniz en azından bi şekilde termostat ekleyip ısıyı takip edin derim hiç olmassa fırının derecesini kısıp açarak ısıya müdahale edebilirsiniz, hava akımı kontrolü olmadığı için bu şekilde ısı dalgalanmasını hızlı yönetemezsiniz pek sağlıklı olmaz ancak aşırı ısınmayı durdurup çekirdeklerin yanmasını önleyebilirsiniz.

Size naçizane birkaç önerim;
Kurutma aşamasını 5-7dk gibi hedefleyin 7-8 dk dan fazla sürüyorsa ısı yetersiz geliyordur yani çekirdeklerin yeşilden sarıya dönüp sonra kahverengileşmeye başladığı aşama hem bu evrede otsu kokular yayılır kokuyuda takip ederek anlayabilirsiniz.

Çekirdekler sarıdan kahveye dönmeye başladımı maillard reaksiyonu başlar hem kokuda değişir ilk çıtlamaya kadar renk koyulaşarak devam eder bu evrede çekirdeğin yapısına göre değişir ısıyı kademeli olarak arttırmak gerekir, diyelimki 3dk da maillard sürdü 10.dk da FC aldınız bu tabloya göre sonlandırabilirsiniz
screenshot-2014-09-07-21-03-35.png
FC den sonraki evre gelişim süreci bu kısım çok önemli kahvenin aromalarını açığa çıkardığı süreç, diyelim 205c de FC aldınız 3dk daha devam ediceksiniz ısıyı sabit tutmalısınız en fazla 3-5c artmasına izin vererek ilerleyebilirsiniz. Maalesef ısıyı bu şekilde kontrol altında tutmak fırında zor olacaktır.
 

tolgahanuzun

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Eyl 2019
Bende kahve kavurma ile ilgileniyorum bu sıralar :D . Bir sistem kurma fikri var. Ama suan plan asamasinda. Yavas ilerliyor ama ilerliyor.

Ben içi derin ve noodle kaynatmak icin kullandigim tavada elimle durmadan sallayarak ve arada karismayan yerler varsa diye kasikla karistirarak kavuruyorum. Tadı felan güzeldi baya. 8-11 dk arasinda sürüyor. 11 dk süren çok dengeli ve lezzetli olmuştu. 8 dk'da yaptigim biraz fazla atese magruz kalmis ve dengesiz olmustu.

oMz0ON.jpg


oMzwRe.jpg
 

richezza

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Eyl 2019
yanıtlarınız için teşekkür ederim

kahvenin görüntüsü bu, çekirdeğin arasındaki açık renkli şeyler normalmi ?

 
Son düzenleme:

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Merhaba bu kavurma işi, attım kavurdum ile olmuyor kanımca..Zira Makinanın sıcaklık kontrolu, gazın dışarı atılması soğutma vs vs vs gere..Ama ben kavurdum oldu diyorsanız size göre olmuştur :D Kavurma işi çok riskli, dikkat etmek gerek bende söylemesi..
Bir videoda gördüm, resmen odun ateşi üzerinde kavurup kürekle sonra yola atıyorlar, bildiğin kömür..İçiyorlar onu...Tadı koyu gelebilir ama ..kömür bu?
 

FirstCrack

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Haz 2017
..kahvenin görüntüsü bu, çekirdeğin arasındaki açık renkli şeyler normalmi ?

Evet normal. Bunlar yeşil kahve çekirdeğini içten dışa saran ince kabuklardır (silverskin). Hafif ve orta kavrulan kahvelerde ortadaki kabuklar genellikle düşmez. Koyu kavurmalarda ise çekirdeğin hacmi daha çok genişler, ortadaki ince kabuk daha çok kavrulur. Tamburda gerçekleşen havalandırma ve karıştırma işlemlerinin de yardımıyla bu kabuklar çekirdekten yüksek oranda ayrılmış olur. Yıkanmış (washed process) kahvelerde bu kabuklar açık renkli olurken, naturel/gün kurusu/bal işlemi (dry/sundried/honey process) görmüş kahvelerde ise koyu renkli olur.
 
Üst