yeni salgın: kafe açmak

kbere

Aktif Demleyici
Katılım
13 Ocak 2015
Selamlar,

Youtube'da denk geldiğim bir videoyu burada benzer fikirde olan insanlara ışık tutması açısından paylaşmak istedim.

İyi seyirler.

güzel bir çalışma gibi duruyor ama salgının yeni olduğunu düşünmüyorum. hatta videodaki vatandaşların da çoğu o salgınla kafe açma işine girişip sonrasında batanlar. ekonomideki yeni salgın da maalesef bu yönde.
 

mustozd

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Kas 2017
devamını merakla bekliyoruz. çevresinde kafe işiyle uğraşan kimsenin olmadığı ama kafe işine meraklı insanları bilgilendirecek, farklı bir bakış kazandıracak her kaynak çok önemli bence.
 

Aslanbek

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 May 2012
Ankara için salgın olduğu kesinlikle doğru. hatırlıyorum da coffeelab açıldığında ne kadar sevinmiştim Ankara'da hiç 3. dalga kahveci olmadığı için. ama şimdi nerdeyse her semtte birkaç tane bulmak mümkün.
 

Urikasit

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Mar 2017
Konum
Ankara
Yirmili ve kısmen otuzlu yaşlarda baş gösteren "benim beğendiğim şeyleri beğenecek binlerce insan bulabilirim" hissiyatı ile girişilen bir macera gibi geliyor bana.

Hem kendim böyle benzer bir işe atlayıp yedi ay içinde bunalıp kaçan biri olarak hem de iş icabı bu tip mekan açmak isteyen insanların başvurduğu biri olarak yapılan hataları şimdi daha net görebiliyorum.

Bir kere nitelikli kahve üzerine bir yer inşaa ettiğinizde, sonu günlük tüketmeye varan bir alışkanlığa sahip insanların, eninde sonunda bunu evinde sürdürmeye yöneleceğini bilmek gerekiyor. Dışarıda günlük kahve tüketimi pahalı ve sürdürülemez bir sosyal aktivite. Birkaç çeşit kahve çeşidi ve iki üç tip kurabiyeden daha fazla yaratıcı şey vaat etmeniz gerekiyor.

İkinci dalga kahvecilerin para bastığını görüp benzer konseptlerle mekan oluşturanların yanılgısı ise buz dağının altında yatan kısmı fazla küçümsemeleri. Belli markaların oluşturulma süreçleri ve standardizasyonu çok büyük ekiplerin ve çalışmaların sonunda gerçekleşiyor. Örneğin şöyle bir merkezden yönetiliyor birisi.

Kısacası sizi diğerlerinden ayıracak bir fikir ya da kalite standardınız olmadan böyle bir işe girişmek, çok büyük hüsranlara ve hayat küskünlüklerine neden olabilir.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Biz de arkadaşımla yeni bu konu üzerine konuşmuştuk; ikimiz de evde değişik yöntemlerle kahve demliyoruz, birbirimizle konuşup birbirimize tadım falan yaptırıyoruz, olumlu olumsuz eleştiri yapıyoruz. Dün bir video yollamıştı instagram üzerinden gezginin biri kafeleri geziyor, biz de açalım falan dedi, ben de şu anda değil diye baya kafamda kurmuştum, işin maliyetini öğrenince ciddi endişe ediyor insan.

Esnaf çocuğu olduğum için gittiğim yerlerde ciddi ciddi işlerin nasıl gittiğini, esnafın halini falan sorarım, hiç kimse umduğunu bulamıyor. Bu iş öyle kolay bir iş değil; ürün bazında baktığında kar marjları yüksek gibi geliyor, işte hesap yapıyorsun, kartonda kahve yapmanın maliyeti 1,5-2, adam sana 6 tl'ye satıyor diyorsun ama işletme maliyetleri o kadar yüksekki işletme karı oluyor sana devede tırnak.

Bugün zincir kahveler dahil olmak üzere işletme karı %20 olan bir firma olduğunu zannetmiyorum; bu vergi, bu kiralar, bu elektrik, su, işçi masraflarıyla daha yüksek olmasını zaten bekleyemezsin.

Videoda adamın devreden işletme sahibini çok net anlıyorum, her ne kadar kriz bizi vurmaz deseler de, yaşadığımız topraklar kriz çıkmaya her an müsait olduğundan Rus uçağı vurulduğunda insanlar biraz masraflarımı kısayım deyip, bugün kahve içmeyeyim diyebiliyor.
 

merrtk

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Haz 2016
yani... bu çok farklı ve büyük bir manyaklık. bir bireyin hayallerinin olması tabii muhteşem bir olay. ancak, böylesine yaygın, artık neredeyse kahve fışkıran bir şehirde insanların aldığı ya da alabildiği bu büyük risk beni düşündürüyor. ve hepimiz biliyoruz ki bu kafe açma olaylarının sonu yakın gelecekte gelmeyecek.

edit: https://140journos.com/yeni-salgin-kafe-acmak-36afc1591c91
yazının en güzel bölümü: ''kriz yönetimini günlük rutini haline getirmek isteyen ve kendini tdk’nın işkolik tanımına yakın hissedenler, ahududulu cheesecake satarak hayatta kalmayı deneyebilirler.''
 
Son düzenleme:

experienced

Aktif Demleyici
Katılım
13 Eyl 2017
.

Bulunduğum bölgede 2 yıl içerisinde aralarında hiç boş ve başka işle ilgili dükkan olmayan ve hatta sağ sol yan caddeleri, arka sokakları da aynı şekilde dolu olarak 35 in üzerinde cafe açıldı.

500.000 TL, 600.000 TL dekorasyon masrafı yapıp bırakın kahveye çaya 5 TL yazan cafelerin hepsi battı, yerlerine yine cafe açıldı.

Ve bunu gerçekten aklım almıyor, bir dilim tiramisuya 27 TL yazan yerler var.

Kahvaltıda ekmekler büfe ve bakkallarda satılan 1 TL'lik (250 Gr) standart ekmek.

3 Kişi kahvaltı 150 TL.

2 Ayda kahveye katılacak sütü seçmek için 700 litrenin üzerinde süt alıp, deneyen işletme ilk batanlardan biri oldu !!!

Birileri çıldırmış olmalı.

Fizibilite (yapılabilirlik) konusunda hiç çalışma yok mu yahu?

.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Eskiden memurlar emekli olunca ikramiyesiyle gider bakkal veya manav açarmış, çoğu da batırırmış. Batırmalarının en büyük sebeplerinden biri de gelen paranın tamamının kâr olduğunu sanmalarıymış. Şimdi de herkes şöyle zannediyor, bu işte çok para var ben de açayım hemen ben de para kazanırım, daha rahat yaşarım ama kazın ayağı öyle değil, kimse bunu hesaba katmıyor.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
C

Ya just açılalı 3-4 sene oldu. İlk açıldığında bildiğin cafeydi diye hatırlıyorum :D
Kendi de öyle diyor zaten, ilk biz bu işe böyle başlamadık sonra baktık 3.dalga diye bi olay çıktı bizde kendimizi ona göre kurguladık. Hiç gitmedim ama itici geldi konuşması :D
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Kızıl sakal abinin starbucks, gloria jeans için dediği tespitler çok doğru. Gerçekten insanlar 8-10tl vermeye alışmasalardı bugün 3. dalga kahvecilik dediğimiz şey ... tutardı.
 

orneken

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Haz 2017
Yalnız bu videoları hazırlayanlar da bir mekan açtılar. Bir yeni moda da hem eleştirip hem de aynı çukura düşmek sanırım.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Bu konu baya geride kaldı, yeni eklemeler geliyor sürekli ve güzel de oluyor.

Yeni salgın start-up demişler bu sefer de:

 
Üst