Çakma! Behmor kahve kavurmaya devam..

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

değişik kavurma denemelerim sonrasında mini fırında kavurduğum kahveden daha iyi performans alınca, behmor roaster fırından esinlenerek gerekli parçaları temin ettim. metal sepet,sabit rulman,tij,civata derken montajı yaptım.şuan şarjlı matkap ile kullandım,daha sonra devir ayarlı 24v dc motor takılabilir. fırın ısı ayarlı (max250C) ve alt üst çift rezistanslı. fırın içinde kullanılabilen termometre sipariş ettim henüz gelmedi, aliexpressten baktığım kadarıyla digital ölçü cihazları 10$ civarı. ilk 100gr kavurma denemi yaptım. ısısnın daha yoğun olması için 1 adet de tepsi yerleştirdim. kahve sanalbaharattan alınma indian arabica çekirdekler. ilk çıtlama 11dk geldi tamamen bitiminde aldım, 14dk sürdü.homojenlik çok iyi biraz daha kavrulabilirmiş.



merhaba
konu başlığını ilk siz attığınız için ;yaklaşık 2 aydır bu sistem ile ilgili tecrübelerinizi
paylaşabilirmisiniz? yeni düzenlemeler oldu mu ? 2 aylık dönemde artıları ve eksileri nelerdir
 

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

Vallahi bu kadar olur. Ben de behmordan esinlenerek birkaç hafta önce böyle bir projeye başladım ve Tesadüf bugün ilk kavurma denemesini yaptım. Ben de foto eklerim. Sanırım AliExpress'ten aynı drum'i almışız

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ooo fırıncılar artmış , ne güzel. Luxell LX-3590la aranızdayım efendim ;) Benzer tip (tavuk çevirmeli) fırın kullanan varsa profillerimi paylaşabilirim ;)

[MENTION=402]coupe[/MENTION] Hocam fırınınızın marka modelini söyleyebilir misiniz rica etsem?
jackosman,coupe ve dessoeldest
Yaz nedeniyle herkeste kahve kavurumları çok azalmıştır ancak sizlerden de son iki aylık fırın ile kavurma tecrübelerinizi rica etsem.Paylaşımlarınız için şimdiden tşk
 

jackosman

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Mar 2016
Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

[MENTION=1822]ebtt[/MENTION] ; Hocam geç cevabım için çok çok çok özür dilerim . İnan yeni görüyorum.

Kahve serüvenime bayağı bir ara verdim şehir dışında olduğum sebebiyle . Tam bir standart ne yazık ki yok . Fırınların markaları değiştikçe kavurma süreleri de değişiyor . O sebepten eğer siz de evde fırında kavuracaksanız deneyip yanılma yöntemine başvurmanız gerekiyor ne yazık ki . :D
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..


merhaba
konu başlığını ilk siz attığınız için ;yaklaşık 2 aydır bu sistem ile ilgili tecrübelerinizi
paylaşabilirmisiniz? yeni düzenlemeler oldu mu ? 2 aylık dönemde artıları ve eksileri nelerdir
merhaba,
yaz ayı boyunca ben de kavurmaya ara verdim. yeşil çekirdek temini yaptım fakat yurtdışından bir miktar kahve gelince beklemeye geçtim. son dönemde sadece digital ısıtıcı ilave ettim, tambur üzerinde hava akışı sağlamak için araştırmalarım sürüyor. aynı çekirdekte sürekli aynı tadı yakalamak şuan için uzak gibi gözükse de olaya hobi gözüyle baktığımız sürece sadece kendi kavurduğumuz kahveyi içmek bile keyif almaya yetiyor.
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Bugün uzun yaz sezonu arasından sonra ilk denememi yaptım, hammaddeler sitesinden temin ettiğim 150gr.lık Brezilya Peabery Moka çekirdekten başladım.180C de ilave ettiğim çekirdekler 13. dakkikada ilk çıtlama ve 3dk. sonra ikinci çıtlama başlangıcında aldım. sonuç oldukça iyi görünüyor, dinlendirmeye aldım. digital ısı ölçer iyi iş gördü mekanik olana göre daha hızlı ve anlık kapak açışlarında bile düşüşleri izleyebiliyorum.
Dikkatimi çeken başka detay, kavurma işlemi sonrası hammaddlerden denediğim çekirdeğin kiloluk fiyatına bakmak istedim, fiyatlarda anormal bir artış olmuş. mesela , 1 ay önce 25t lden aldığım 1kg peru 54 olmuş. 32tl den aldığım Meksika 68tl olmuş, 32tl den aldığım Nikaragua 68tl olmuş.sanırım artık kahve satmak istemiyorlar, piyasada aynı çekirdekler yarı fiyatına bulunabiliyor.
1-min.jpg 2-min.jpg 3-min.jpg 4-min.jpg
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
Honduras SHG EP : 10.dakikada ilk çıtlama sonrasında 12.daikada sonlandırıldı.
Colombia Supremo Olam Dulima : 9,5.dakikada ilk çıtlama sonrasında 11. dakikada sonlandırıldı.
Honduras'a göre Supremo çok temiz,çekirdek kalitesi daha iyi ve sanırım daha tazeydi. Supremo son denemelerimde ki en başarılı kavurma oldu. resimler soğutma aşamasından hemen sonra çekildi.

Supremo.jpg
Honduras.jpg
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
200 gr. birlikbaharattan aldığım Etiyopya Yırgecheffe gr2
*
fırın ısısı 180 dereceye geldiğinde çekirdekleri ilave ettim
*kapak açılması ile 165 dereceye düşen fırının 190 dereceye yükselmesi beklendi ve süre başlatıldı.
*190 derecede tambur dönüşü başladı 10sn de 10 tur
*2.dk 210 derece (fırın iç sıcaklığı)
*3.dk 220 derece
*5.dk 228 derece
*6.dk 232 derece
*8.dk 240 derece
*9.dk 245 derece
*11.dk 258 derece
*12.dk first crack
*14.30 sn de soğumaya alındı.
* kavurma sonunda 172 gr kaldı
IMG_20171118_121316-min.jpg
 

cemeray

Yeni Demleyici
Katılım
21 Eki 2016
230 gr Hammaddelerden alınan Meksika Fincamonte Azul shg
son kavurduğum Etiyopya kahvesinden güzel sonuç aldım. demleme sırasında vanilya kokusu çok belirgindi. aynı kavurma süresini bu sefer meksika çekirdekleri ile denedim. sonuç gayet temiz koku ve homojenlik sağladı. 2-3 gün dinlenmeye aldım,

IMG_20171122_213807-min.jpg
 
Üst