Orta Kavrumlarda Ekşilik Sorunu.

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
arkadaş ne diyeceğimi bilemedim, yazdım sildim, yazdım sildim... 250 gram espressoya verilen 50-tl den dünyanın en normal şeyi gibi bahsetmeniz mi, yoksa müşteri olduğunuzu unutup esnafı bu kadar yüceltmeniz mi beni bu kadar şaşırttı bilemedim. kahveye ayda 400 tl para harcayabilmeniz sizin tüketici olarak haklarınızın ortadan kalktığını göstermez dikkatsiz bir biçimde para harcadığınızı gösterir. mesafeli satış sözleşmesinin koşulları bellidir.koşulları oluşmuşsa ve kahvenizi internetten almış iseniz iadenizi yaparsınız. bu kanunun vatandaşa tanıdığı hak ile alakalıdır ayda ne kadar kazandığınız ile alakalı değil.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hocam,

Ben hiç silmeden size diyorum ki, siz gidip 25-30tl'ye 250 gr kahve alabilirsiniz. Ben bir kere aldığım bir kahveyi beğenmiyorsam, o kavurucudan almıyorum. Benim ne kadar kazandığımdan bahsetmedim, bu benim keyfim ve keyfim için para harcarım. Paramı çöpe atmış olmam. Esnaf konusunu tabii ki düşeneceğim, çünkü eğer kötüyse zaten adam batar gider, iyiyse ileriki bir zamanda o kişiye yeniden şans tanır.

Lütfen empati yapın biraz, onlardan da 100 kişiyle empati yapmasını beklemeyin. Eğer damak tadınıza uymuyorsa almayın olsun bitsin.

Mesafeli satış sözleşmesinde, paketini açtığınız bir gıdayı iade edebilmek yoktur. Paketi açılmış gıdayı kabul ediyorsa, o işletme sorumluluğundadır. Eğer sözleşmede paketi açıldığı halde ürünü kabul etmiyorsa, artık e-devletten tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabiliyorsunuz, bunu yapabilirsiniz.

Ben cep telefonum bozulduğunda bile 3 kere şansımı denedim ve sonunda başardım. Cep telefonu 2000 tl idi 2 sene önce, ve attığım taş ürküttüğüm kuşa değdi. Ama 50 tl değil 100 tl için bile paramı iade almak için ne vaktim, ne de param var. Evimde ailemle geçireceğim vakti 100 tl ile değişmem.

Selamlar,
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Kahveyi bir meyve olarak düşünürsek, doğasına uygun olan mantıken az / orta kavrum..Zira ateşle/Isı ile temas arttıkça kahvedeki başka elementler -buna asitler diyebilirsiniz- açığa çıkıyor..Bazı elementler de kayboluyor..Ama bu açığa çıkan/kaybolan "şeylerin" iyi veya kötü olup olmadığı için Kimyasal analiz yapmak gerek..Şaka değil aynen CERN de atomları çarpıştırıp açığa çıkan elementleri tespit etmek gibi..Aksi halde bu iş, ben çok kavurdum tadı daha güzel oldu , siz acemisiniz az kavrulmuş kahve mi olur?? söylemlerine benziyor..Maalesef zararlı olan herşeyin tadı kötü olmuyor..Patates cipsi çok tatlı mesela ama zararlı da...gibi ;)
 

freenautilus

Tecrübeli Demleyici
Katılım
2 Eyl 2018
Konum
Ankara
Başka bir açıdan yaklaşmak isterim,
İçtiğimiz şey ithal ve paramızın değersizliği nedeni ile hem satıcıya hem de son kullanıcıya maliyeti yüksek malesef.Alman 12 birime içerken biz 50 birime içiyoruz. 50 birimin karşılığı fincanda yoksa da veryansın ediyoruz. Ancak, içtiğimiz kahvenin damak tadımıza uymamasının çok fazla nedeni olabilir. Belki sadece bize hitap etmiyordur belki bir aşamada insan hatası vardır. Ama işte kaynağını bilmek için ciddi bilgi birikimi/deneme yanılma gerekli.Tabi para da :confused:

Elbette, her sektörde ve malda olduğu gibi, ederinden fazlaya satan ve bunu çeşitli pazarlama taktikleri ile sebeplendirenler çıkacaktır. Bu ne müşterinin ne de dürüst satıcının istediği şey değil zaten ve bu kişiler zamanla silinir gider.

Telefon alacak olsanız özelliğini, piyasasını bilirsiniz ve konuya hakim olmak kolaydır, alırken kandırılma duygunuz olmaz.
Kahve ise organik bir ürün, çok fazla bilmediğimiz şey var vatandaş olarak. Dolayısı ile belirlenen fiyat hoşumuza gitmeyen tat ile birleştiğinde, alım gücümüz de zayıf olduğundan mutsuzluk/aldatılma hissi yaratıyor. Ama hoşumuza gitmeyen tat; çekirdek kalitesi/kavurma/demleme/ o çekirdeğin o yönteme uygun olup olmaması(karakteri) gibi birçok faktöre hatta bunların sayısız kombinasyonuna bağlı olabilir. Her kahve aynı enerji ve süre ile aynı koyuluğu kazanmıyor mesela. Sadece rengine bakarak doğru kavrulup kavrulmadığı konusunda fikir beyan etmek hatalı olabilir. Yada rengi örneğin espresso kavrumu gibi görünürken o renge ulaştığı süre yanlış ise fincandaki sonuç hüsran olabilir.
Hiç düşündümüz mü mesela, bir kavurucudan 2 tane kahve aldınız. Renk olarak falan herşey güzel, homojen görünüyor. Tam espressoya göre kavrulmuş size göre. Yanık tatlar da yok. Birini çok sevdiniz, diğerini beğenmediniz. Deriz ki, güzel kavurmuş. A çekirdeği güzel, B bana hitap etmedi, espressoda güzel olmadı. Peki beğendiğiniz çekirdek iyi kavrulduğu için mi, orjini yada işlenmesi nedeniyle mi, espressoya daha uygun olduğu için mi güzeldi buna emin miyiz? B çekirdeği başka bir profilde en favori çekirdeğiniz de olabilirdi. A, B'den daha ucuz bir çekirdek de olabilir, puanı düşük de olabilir. Damak tadı herkes için aynı değil. Yarışmada ödül alan kahveyi herkes sevecek diye bir kural yok.
Bence en önemlisi, damak tadınıza hitap eden, keyif veren kahve ve demleme yöntemini bulduktan sonra, bunun ideal/kabul gören ölçütler dışında olup olmamasını kafaya takmamak:D

Ben de belirli bir bütçe ile bu hobiyi sürdürüyorum. Açıkcası hem ekonomik olduğundan, hem de merakımdan sanal baharat gibi yerlerden çekirdek alıp evde kavuruyor ve denemeler yapıyorum. Eğitimli kavurucular ve pahalı çekirdekler ile farkını görmek istiyorum. Bazen hımm, fiyatına göre hiç fena değil diyorum, bazen şurada içtiğim espressodan güzel oldu diyorum. Bazen de dümdüz bir kahve elde ediyorum. Her çekirdek birbirinden farklı onu görüyorum. Hem eğlenceli hem öğretici bir deneyim. Hem de fiyat bakımından hata kaldırıyor. Doğru süre ve ml tutturup acı olan espresso da aldım, hızlı akmasına rağmen sonuca bayıldığım da oldu.
Naçizane tavsiyem, imkanı olan kahveseverlerin evde kavurma denemesi yapmaları. Emin olun, olayı farklı bakış açılarından görmenizi sağlayacak ve farklı bir deneyim olacak.
 
Son düzenleme:
Üst