Q-grade Ve Takipedilebilirlik

Erkan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Mar 2017
3ncü dalga ya da specilaity coffee nin özellikleri nedir? bu kahveden ya da çekirdeklerden beklentimiz nedir? Kavurucularımız benim iki önemli beklentimi hep atlıyorlar, çeşitli sebeplerle..

1- kahvenin aldığı puan, birbirleriyle kalibrasyonu olan q-grader ler tarafından o mahsule verilen skor. 0-100 arası bu puanın 80 üzeri olması gerekiyor dünya çapında speciality coffee olması için..Çoğu bilindik kavurucu kahve bilgilerinde bu puanlama bilgisine yer vermiyor, çekirdeği 85 üstü bile olsa..başka bir grup kavurucu ise 80 puan altı çekirdekleri speciality diye, gurme diye, 3rd wave diye vs vs satabiliyor. zaten bilen biliyor, ithal edilen 86 puanlık bir kahvenin x kavurucusu elinde 85, y kavurucusu elinde 80 lik bir nihai tadım skoru oluşturabileceğini. Yani bilgileri sunulan kahvenin skoru da aslında tek başına net bir şey ifade etmiyor, kavurucunun o çekirdeğe kattığı yorum da çoook önemli! ama bu bilgi son kullanıcıdan saklanmıyor olmalı, bu kadar şeffaf olunabilse keşke..
 

Erkan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Mar 2017
2- kahvenin tedarikçisi..bölge, yöre, notaları dışında rakımı, çekirdek türü, çiftliği vs gibi birçok bilgiye de ulaşabiliyoruz kavurucularımızın sitesinden. Tercihlerimizde en büyük etken kahvenin adı değil bu etiket bilgileri ve kavurucusu. zaten speciality kahve dediğimiz takip edilebilen kahve değil mi? çiftliğine kadar biliyor, hikayesini okuyor kendimizi orada hissediyoruz. Ancak çok az kavurucumuz kahveyi nerden temin ettiğini paylaşıyor bu kahve künyelerinde. Hatta bir kısmı çekirdeğe kendince başka isimler bile takıyor. Ben kendimi çoğu zaman kahvenin kaynağını araştıran bir hafiye gibi buluyorum; cafe importstan mı, nordic ten mi, birlik baharattan mı vs..Halbu ki kahvenin origin i adına çiftliği belirtilirken ticari origin i de, ticari kanalı da belirtilse ne kadar şeffaf ne kadar güzel olurdu. Bizler de, yeni başlayanlar da neyin ne olduğunu daha zahmetsizce anlardık, her kavurucu da hak ettiği değeri görürdü çünkü beklentiler ona göre olurdu, memnuniyet artardı. Örneğin ben hiç araştırma yapmadan bilirdim ki, san francisco çekirdeğini kimma, zümrüt karaca, celsius, paper, montag vs hepsinde bulabilirim ama kavurucu yorumları ve sundukları notalar ve fiyat etiketleri farklı :D
 

Erkan

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Mar 2017
Petra nın yeni kenyasını araştırırken baktım drsuat da benim gibi iz sürmüş, ve benim gibi eğer buysa diyebilmiş neticede, ve arada görüyorum kimi çekirdekler için iz sürüldüğünü..bunların kahve künyelerinde belirtilebilmesini umuyorum ben, sizlerin fikri nedir?
 
Üst