Probatone Kullanan Kavurucular

jumaru

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Eyl 2017
Serif bey Toper kullaniyor, Zumrut bey de Garanti kullandigini soylemisti. Misal Avustralya'da Toper peynir ekmek gibi satar. Marka veya mensei olarak kiyaslamak pek dogru olmaz saniyorum.

Hep soylerim bunu yine soyluyorum; Yerli uretimdeki basarimimiz potansiyeli ile dogru orantili degil. Dunyaca basarisi kabullenilmis pek cok sektor ve markada kilit muhendisler hep türktür. Keza ayni sekilde pek cok makinanin hayati parcalari, muntazam isciliklerle Türkiye'deki sanayilerde türk istirakler tarafindan uretilir.

Basligi acmaktaki amacim Probat veya X marka ile kavrulmus kahve iyidir demekten ote, bir veritabani olusturmakti. Benim hali hazirdaki bir projem ile ilgili Probat markasina olan merakim nedeniyle, markayi basliga eklemem hata olmus galiba.

Şerif Bey Giesen'e geçti. Hatta Giesen Türkiye distrübütörü kendisi.
 

Yasahe

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ara 2020
Merhabalar,grupta yeniyim ancak 25 sene kurukahvecilik yapmış biri olarak Probat L5 ve L12 modellerini kullandım. Probat makinanın kavurduğu kahveyi hiç bir yerli makinada bulamazsınız. Diğer yabancı menşeli makinalar için bir şey söyleyemem çünkü kullanmadım. Bu işin deneyi çok kolay. Yerli bir makinada 250 derecede kavurduğunuz kahveyi aynı derecede probat bir makinada kavurduğunuz kahve ile karşılaştıracağız. Nasılmı , 5 kg çiğ kahveyi her iki makinada ayrı ayrı kavurdukdan sonra 30 ya da 40 adet kahve çekirdeğini soğumuş şekilde aynı adette alıp bir terazide tarttığınızda yerli kavurma makinasında kavrulan kahvenin daha ağır olduğunu halbuki renklerinin aynı , probat da kavrulan kahvelerinde daha hafif olduğunu göreceksiniz. Demek oluyor ki, yerli makinalar kahvenin içindeki posayı tam emmiyor dolayısıylada tam kavuramıyor. Çekim İşlemi yaparkende yerli makinada kavrulan kahvenin değirmende çekilirken ,kavrulmuş renginden daha açık renkte toz haline geldiğine şahit olacaksınız. Probat L12 makinamı hala depomda saklarım. Bana göre PROBAT makina bu işin Rolls Royce dur. Probat L5 makinam devrettiğim dükkanda hala günde en az 2 çuval kahve kavurmaktadır. Makinanın yaşı tahminim 75-80 yaşındadır. Saygılarımla...
 

Yasahe

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ara 2020
Bir şey daha hatırlatmak isterim. Probat kavurma makinalarında ön ve arka ayna,yani kapak tabir ettiğimiz tanburun bağlı olduğu parçalar dökümdür. Bunun gibi bir çok taşıyıcı unsurları dökümden müteşekkil olduğu için yüksek ısıda çalışan bu makinalarda metalde dönme olmaz. Bu yüzden sorunsuz çalışırlar. Yerli üretimde ise döküm kullanamazlar çünkü kalıp yaptırmak çok pahalı gelir üreticilerimize☺️ Bu yüzdende kalın saç kullanırlar ve makina yüksek ısıya ulaştığında ön ve arka aynalar dönme yapar ve devamlı yanma odasına çiğ kahve boşalır. Birde tanbur içindeki karıştırıcı paletleri ve kahvenin posasını emme işini bi türlü yerli makinanlarda randıman sağlayamamıştır. Öyle ki bir probat makinayı dağıtıp İzmir,de bu işi yapan bir üreticiye götürdüm. Aynısının 60 kg kavuran modelini yapması için 10 ay bekledim. Tabi ki sonuç fiyaskoydu. Makinasını geri iade etmiştim.
 
Üst