Elektrikli Öğütücülerde Kalibrasyon Ve Temizlik

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Merhaba Arkadaşlar,

Son zamanlarda bir çok kahveseverden kademesiz elektrikli öğütücü ayarı ve temizliği konusunda haklı sorular alıyorum. Temel cevapları buraya yazmanın iyi olabileceğini düşündüm. Kalibrasyon ve temizlik açıklamalarını Eureka Mignon modeli üzerinden vereceğim, ancak bir çok kademesiz öğütücü benzer yapıda olduğu için farklı marka ve model kullanan ya da kullanacak olan arkadaşlar da yararlanacaktır. Önemli noktalarda farklı marka ve modellerin ayrıştığı detayları da vermeye çalışacağım, yine faydası olabileceğini düşünerek.

Uzun zamandır bu tipte öğütücüleri kullanıyorsanız eğer burada yazılanlar muhtemelen çok fazla yenilik içermeyecek sizin için, ancak özellikle yeni başlayan arkadaşlar, haklı olarak, ödedikleri yüklü meblağlar karşısında ekipmanlarının doğru kullanımı ve sağlıklı muhafazası konusunda endişeli olabilirler. Onlar için bu okumanın işe yarar olacağına inanıyorum.

Başlayalım...

İlk Kurulum

Öğütücünüz ulaştı, heyecanlısınız, şahane! Kutu açılımıyla beraber herhangi bir fiziki kurulum ya da elektrik bağlantısı yapmadan evvel kullanım kılavuzuna bir göz atmakta fayda var. Roket ilmi değil, gözünüz hiç korkmasın.

Temel olarak tüm elektrikli ve kademesiz öğütücüler ana gövde, birkaç parçalı hazne ve çoğunlukla kolaylıkla çıkarılabilir bir portafiltre tutucudan oluşur. Varsa bütün emniyet şerit ya da kaplamalarını söktüğünüzden emin olun, portafiltre tutucunuzun yüksekliğini elinizdeki portrafiltreye göre ayarlayın(yükseklik ayarını yapabilmeniz için çoğu basitçe vidalanmıştır) ya da ayrı bir kaba aktararak kullanacaksanız bu tutucu kısmı sökün. Haznenizi yerine yerleştirin ve yuvasına güvenli biçimde oturduğundan emin olun. Yuvanın bir tarafında mutlaka sabitleyici küçük bir vida bulunur. Contalı tipse yerine yeterince sıkı oturur, değilse bu vidaları elle sıkarak kolayca sabitleyebilirsiniz.

Çıkarılabilir tipte bir güç kablosu kullanılıyorsa sokete düzgünce yerleştirin ve mutlaka topraklı bir prizden güç alın. Bu noktalarda herhangi bir elektrikli cihaz için gösterilecek özeni öğütücünüz için de göstermelisiniz.

İlk Kullanım

Şöyle bir karşısına geçip bakın, her şey hazır görünüyor muhtemelen. O halde ilk öğütüm...

Elinizde kalan ve bayatlamış çekirdekleri çöpe atmak yerine böyle anlar için saklayabilirsiniz. Öğütücüleri içilecek kahveyi öğütmeye başlamadan evvel bir miktar bayat kahve öğüterek temizlemek akıllıcadır. Fabrikalardan genel anlamda temiz olarak ayrılsa da öğütücü bıçaklarınızda ve öğütüm odasında kalmış olabilecek yağ - kir vb. istenmeyelerden kurtulmuş olursunuz. Bunun sabit bir ölçüsü yok, ben diyeyim 50g, siz deyin 100g... Makul bir miktarda olması yeterlidir.

Temizlik öğütümü sırasında bıçaklarınızın birbirine sürter konumda ve neredeyse tamamen kapalı olmadığından emin olmanız yeterli. Temizlik öğütümüne başlamadan önce öğütüm ayarınızı yarım tur kadar kalına doğru(saat yönünün tersine) çevirirseniz böyle bir riski engellemiş olursunuz.

IMG_3833.jpg

Yukarıdaki fotoğraf Eureka Mignon serisinin ayar topuzunu gösteriyor. Kademesiz elektrikli öğütücülerde çoğu zaman Fine - Coarse(İnce - Kalın) yönleri ve bir takım numerik ifadelerden başka ayar yönergesi bulunmaz. Eureka böyle bir sistem kullanırken Macap öğütücünün boğaz kısmına iliştirilmiş bir sonsuz ayar vidasına sahiptir; Mazzer gibi markalar ise boğaz kısmını tamamen döndürerek ayar yapmanıza imkan verir. Bu noktada en pratik sistemlerden bir tanesi böylesi bir ayar topuzu.

Temizlik icin öğütücünüzün çalışma kapasitesine bağlı olmakla beraber toplam 50-100g kahveyi 20g'lık dozlar halinde birkaç seferde ve aralarda öğütücünüzü birer dakika dinlendirerek çekebilirsiniz.

İlk Kalibrasyon

Dikkat!

Öğütüm ayarınızı yaparken aklınızda tutmanız gereken iki önemli husus var:

1) Öğütüm ayarınızı mutlaka öğütücünüzün motoru çalışır konumda yapın: Bunun iki istinası var, öğütücünün tamamen bomboş olması ve kalına doğru öğütüm ayarı değiştirmek. Fakat kullanıcılar çoğunlukla ince ve kalın farkını unutabiliyor, dolayısıyla temel bir kural olarak öğütücünüzün motoru çalışır konumda değilken ayar yapmayı unutun, en azından başlangıç aşamalarında. Özellikle motor çalışır konumda diyorum, zira sık yapılan hatalardan biri de öğütücünün ON(Enerji yüklü) konumda olmasının onun tamamen yük altında ve işler vaziyette olduğunun zannedilmesi.

Neden böyle?

Öğütücünüz işler vaziyette değilken öğütüm ayarını inceltmek ve bıçakları birbirine yaklaştırmak bıçaklarınız arasındaki kahve çekirdeklerinin sıkışmasına sebep olabilir. Bu durumda motor devreye girse bile tahrik alan bıçağı döndüremez ve tüm güç bir aktarma organı varsa onun üzerinden motora geri döner. Bunu istemiyoruz.

2) Öğütüm ayarında tek seferde büyük değişikliklerden kaçının: İlk maddedeki sebepten ve öğütüm tutarsızlıklarından olabildiğince kaçınmak için her seferinde küçük kademelerle değişiklikler yapın. Yukarıdaki gibi bir ayar mekanizmanız varsa eğer her seferinde ''bir'' kademe inceltin, örneğin.

Yeni bir öğütücüde espresso kalibrasyonu yapmanın birkaç farklı metodu var:

1) Mevcut ayarda küçük bir öğütüm yapıp gözle ve dokunarak öğütüm kalınlığını kontrol edin. Çok iri partiküller varsa inceltin, pudraya yakın bir öğütümse kalınlaştırın.

perfetto_verstellrad_2.jpg

2) Yukarıdaki fotoğrafki Mignon Perfetto modelinde olduğu gibi öğütüm ayar topuzunda referans ayarlar yazılıysa öğütücünüzü önce burada yazılı ayara getirin, daha sonra bir deneme öğütü yapıp sonucu görün. Gerekirse ince ayar yapın.

3) Öncelikle öğütücünüz boşken motoru çalıştırıp bıçakları birbirlerine çok yaklaşıp sürtme sesi alacağınız noktaya kadar getirip derhal çeyrek tur kadar geriye çekin. Bu referans noktasından hareketle alacağınız ilk sonuca göre ince ya da kalına doğru ayar değişikliği yapabilirsiniz.

Bunları yaparken mutlaka bir tartı bulundurun. Hem öğütüm çıktınızı hem de espresso çıktınızı doğru ölçmek adına tartısız ilerleyemezsiniz. Espresso çıktınızı da gram cinsinden ölçmeye gayret edin, ml cinsinden ölçümler farklı kahve ve tekniklerde hacmen tutarsız sonuçlar verebilir. Kullanacağınız bir tartı aracılığıyla sizi memnun eden bir kalibrasyon yakaladıktan sonra ne kadar sürede ne kadar öğütüm çıktısı aldığınızı görüp öğütücünüzün zamanlayıcısını buna göre ayarlayabilirsiniz.

Unutmayın!:

- Üretim toleransları yüzünden öğütücü bıçaklarınız belirli bir süre kullanımdan sonra daha tutarlı sonuçlar vermeye başlayabilir. Yabancı kaynaklarda bunu ''break-in'' yani alışma süreci olarak görebilirsiniz. Rodaj diyelim mi bizde? :D Kabaca ilk birkaç kg kahveden sonra(Gerçekçi olursak aslında biraz daha fazla, belki 10, belki bıçak yapısı ve kaplamanıza göre çok daha fazla) hem öğütüm parçacık dağılımı hem de öğütüm sürenizde daha tutarlı sonuçlar aldığınızı fark edeceksiniz.

Referans olması için başlangıç değerleriniz double shot için18g öğütüm çıktısı ve 36g espresso çıktısı olsun, yani 1:2 oranını kullanın. Elbette kullandığınız sepetler, almak istediğiniz sonuç, çıktı içeceği kullanmak isteyeceğiniz bir karışım ya da ulaşmak istediğiniz belli ekstraksiyon değerleri değişiklik gerektirebilir. Belirttiğim sadece başlangıç için referans değerdir.

Pro - İpucu: Açık kavrulmuş single origin kahve çekirdekleriyle espresso hazırlıyorsanız ve son derece kontrollü bir ön demleme, basınç profilleme ve/veya akış profilleme şansınız yoksa, 1:2 yerine daha yüksek bir oran tercih edin, 1:3'lere doğru denemeler yapın.

Devamı aşağıda...
 
Son düzenleme:

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Tek Doz - Dolu Hazne Sorunsalı

Kafaları karıştıran hadiselerden bir tanesi de tamamen dolu bir hazneyle mi yoksa o anda sadece ihtiyacımız kadar kahveyi hazneye dökerek mi çalışmamız gerektiği. Bu konuyu çok fazla detaylandırabilirim, ancak bu yazıda sadece öğütüm ayarına olan etkisi açısından ele almak istiyorum.

Çoğu elektrikli kademesiz öğütücü daha tutarlı(hem öğütüm parçacık dağılımı hem de öğütüm süresi açısından) ve verimli sonuçlar almak için haznede öğütülmesi istenen kahve miktarının üzerinde bir parça ağırlık ihtiyacı hisseder. Bu sayede öğütüm zıplamalarının(Haznede öğütülürken patlamış mısır taneleri gibi zıplayan çekirdeklerden bahsediyorum) önüne geçersiniz ve çekirdekleri öğütüm odasına yukarıdan uygulanan kuvvetle daha verimli ve hızlı biçimde aktarmış olursunuz.

Tek doz(Anlık ihtiyaç kadar) öğütüm yapacaksanız öğütüm ayarınızı bir parça daha ince öğütüm alacak şekilde değiştirin. Yukarıdan baskı olmadığı zaman öğütümün daha kalına kaydığını gözlemleyeceksiniz.

Pro - İpucu: Mignon ve farklı model öğütücülerde hazne kilidi bulunur. Dolu hazneyi kilidi kapatarak çekirdekler alttan dökülmeyecek şekilde sökebilmeniz ya da öğütüm odasına kahve beslemesini durdurmak içindir. Mignon modelinde kilit kısmı altı yaklaşık 18-20g kahve alabilir. Dolayısıyla tek doz öğütüm yapacaksanız eğer çekirdekleri atıp sanki hazneyi yerinden çıkaracakmış gibi kilidi kapatırsanız zıplamaların ve tutarsızlıkların bir miktar önüne geçmiş olursunuz.

Unutmayın!:

Tüm öğütücüler içinde öğütüm odacığı, sağda solda yer alan boşluklar ve çıkış ağzı gibi kısımlarda öğütülmüş kahve birikmesi olur. Modele göre bunun miktarı değişiklik gösterir. Bu birikimin bir kısmı statik, bir kısmı dinamiktir. Statik olan birikimde öğütülmüş kahve boşlukları doldurur ve hareket etmez. Bundan çok fazla endişe etmenize gerek yok. Dinamik olan birikimde ise özellikle çıkış ağzında biriken kahve tamamen atılamaz ve sonraki taze öğütümün ilk safhasında dışarı atılır. Bu da taze çektiğiniz kahvede bir miktar bayat kahve bulunmasına sebep olabilir. Birçok profesyonel arkadaş dahi 20g kahve attım, 20g kahve çıktı, öyleyse öğütücümde atık kahve kalmıyor yanılgısına düşüyor. 0 20g çıktıdan ne kadarı taze ve ne kadarı bir önceki öğütüm / öğütümlerden kalma peki? :D Çok hızlı bir sirkülasyonunuz varsa bu konuda endişe etmenize gerek yok. Fakat ev ortamında önemli bir hadisedir, o yüzden öğütücünüzün yapısına göre yarım saatten fazla bir bekleme söz konusuysa bir miktar kahveyi öğütüp dökün. Bu bir miktar ve süre kahveye ve öğütücünüze göre değişir elbette. Mignon'lar için 1-2g'lık küçük bir kayıptan bahsedebiliriz. Kimi öğütücüler için bu durum onlarca grama kadar çıkabilir.

Pro - İpucu:
Çoğunuzun her saniye sürekli kahve değiştirmediğini ve her seferinde farklı bir espresso hazırlamadığını varsayıyorum. En azından bir paket kahve espresso için satın alındığında bitene kadar değişiklik yapmadığınızı düşünerek tek doz yöntemle çalışmak yerine hazne içerisinde günlük ihtiyacınız kadar(50-60g ya da fazlası) kahve bulundurursanız hem daha tutarlı sonuçlar alırsınız hem de hazne içinde günlerce bekleyen ve bayatlayan kahve derdinden büyük ölçüde kurtulursunuz.

Temel bu hususlara bir yığın ekleme yapabiliriz elbette, ancak halihazırda yeterince uzun bir paylaşım oluyor. Bu noktalardan hareketle kendi en verimli kullanım senaryolarınıza erişebilirsiniz.

Konunun devamında temizlik kısmını anlatacağım.
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Temizlik

Önemli husulardan biri de şüphesiz temizlik. Bunu ne sıklıkta yapacağınız öğütücünüzde ne kadar atık kahve kaldığına, ne sıklıkta kahve değiştirdiğinize ve ne sıklıkta öğütüm yaptığınıza göre değişir. Ama en azından birkaç haftada bir bunu tekrar etmekte fayda var. Grindz vs. gibi temizleyicileri de kullanım talimatlarına göre kullanabilirsininiz, ancak benim bahsedeceğim Mignon'lar üzerinden herhangi özel bir alet ya da sarf malzemesi kullanmadan yapılacak temizliktir. Farklı modellerin farklı özellikleri olabilir, ancak temel olarak atılacak adımlar çok benzerdir:

1) Haznede ve öğütüm odasında kahve kalmadığından ya da hazne kilidinizin kapalı olduğundan emin olun. Öğütüm odasında kalan kahveyi öğüterek boşaltın. Sonrasında öğütücünüzün elektrik bağlantısını kesin ve hazneyi yerinden çıkarın.

IMG_3135.jpg


2) Tırnak ucunuzla Mignon'un sırt kısmında yer alan logoyu kaldırın ve altındaki vidayı sökün.

IMG_3137.jpg


3) Vidayı söktükten sonra üst kapağı bir ucundan kaldırın ve kaydırarak yerinden çıkarın.

IMG_3138.jpg

4) Üst bıçak taşıyıcısını tutan üç vidayı sökün ve üst taşıyıcıyla beraber bıçağı alın. Eureka'nın güzel bir özelliği öğütüm ayarının alt bıçağın hareketiyle sağlanmasıdır. Dolayısıyla üst bıçağı söküp temizliği yapıp yerine taktıktan sonra öğütüm ayarınız kaybolmaz. Sonrasında da kahve ve zaman ziyanınız olmaz. Hem ev hem de profesyonel ortamda oldukça faydalıdır.

IMG_3140.jpg

5) Bir elektrik süpürgesi aracılığıyla ne kadar atık kahve varsa çekin. Buradaki tozların öğütücü gövdesine gitmemesine dikkat edin. Yumuşak bir fırça da kullanın gerekirse.

IMG_3141.jpg
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
6) Aynı temizlik işlemini çıkardığınız üst bıçağa da uygulayın.

IMG_3142.jpg

7) Öğütücü modelinize göre küçük bir hava pompası ya da yine uzun uçlu fırçayla zarar vermeden girebildiğiniz kadarıyla çıkış ağzını da temizleyin.

8) Söktüğünüz şekilde öğütücünüzün parçalarını yerine takın ve voila, genel olarak temizlik işleminiz bitmiştir. :D

Epeyce uzun olduğunun farkındayım, kısalttıkça uzadığının da farkındayım. Başlığın ağası gibi görmeyin, yapıcı katkı ve eklemeler yapın, itiraz edin lütfen.

Umarım birilerinin işine yarar.

Selamlarımla,
Togay
 

bahadr

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Şub 2016
Konum
Tekirdağ
Vallaha @raistlin gayet güzel açıklamalar.Yeni alacak arkadaşlar için güzel rehber.Mignon kullananların işi temizlik açısından rahat.Üç vida sökerek bir süpürge tutarak iş çözülüyor.
Kalibrasyon derdi yok.Temizlik yaparke
Kırdım bozdum derdi yok.
Geçen gün benim mignondan acayip ses geldi durup durup dururken.Cıyyy cıyyy diye kulak tırmalıyor.İcini açıp baktım.Toz kahve çok birikmiş.Ayarlar incedeyken bu ses çıkıyor kalında oldu mu yok.Temizlikten sonra ses gitti.Bu normal midir?
 

poyraz

Aktif Demleyici
Katılım
7 Ağu 2018
Kademesiz öğütücüyle ilgili bütün çekincelerime tek bir yazıda cevap buldum, çok iyi paylaşım. Teşekkürler
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Vallaha @raistlin gayet güzel açıklamalar.Yeni alacak arkadaşlar için güzel rehber.Mignon kullananların işi temizlik açısından rahat.Üç vida sökerek bir süpürge tutarak iş çözülüyor.
Kalibrasyon derdi yok.Temizlik yaparke
Kırdım bozdum derdi yok.
Geçen gün benim mignondan acayip ses geldi durup durup dururken.Cıyyy cıyyy diye kulak tırmalıyor.İcini açıp baktım.Toz kahve çok birikmiş.Ayarlar incedeyken bu ses çıkıyor kalında oldu mu yok.Temizlikten sonra ses gitti.Bu normal midir?

İlahi Bahadır, cıyy cıyy diye kısmını okuyunca gülümsettin :D

Temizliği yaptıktan sonra geçtiyse problem yoktur, muhtemelen kalan atık parçacıklardan olmuştur. Yine de gözlemeye devam et ama.
 

justice

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Eyl 2017
Konum
İstanbul
Togay Bey, sizden yeni mignon satın almış biri olarak hazırladığınız detaylı yazı için teşekkür ederim. Aklımdaki tüm soruların cevabını buldum. ellerinize sağlık.
 

bahadr

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Şub 2016
Konum
Tekirdağ
İlahi Bahadır, cıyy cıyy diye kısmını okuyunca gülümsettin :D

Temizliği yaptıktan sonra geçtiyse problem yoktur, muhtemelen kalan atık parçacıklardan olmuştur. Yine de gözlemeye devam et ama.
Kalan parçalardan olmuş.İçini belli aralıklarla temizlemek gerek.Ben hopperda kahve bitince hemen sökmeden üstten elektrikli süpürge ile çekiyorum.Bazen süpürgeyi kahve çıkış yerine koyarak bayat kahveyi çektiriyorum.Cıyy sesinin temizlik ile alakası olduğu kesin :D Bıçaklar hala tertemiz hatta açılmış daha da.Öğütücüler böyledir belli bir miktar kahve öğüttükçe açılır bir yere kadar.
Merak ettiğim bir hususta pully grind diye bir madde var.Bunu pully caff ve türevlerinden biliyoruz.Gerçekten kahve attığını çözmede ise yarıyor.Aynı etkiyi bu değirmen temizleme tozu gösterir mi?
 

Urikasit

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Mar 2017
Konum
Ankara
1,5 yıldır Mignon kullanıyorum, sadece bir kez temizlik yaptım. Deneye yanıla kendimce doğru ayarları buldum.

Kahvesine göre double shot için 15-18 gram kahveyi tartıp, hazneye alıp bitene kadar öğütüyorum. Zıplama engelleyici parçanın sağında solunda kalan çekirdekleri elimle itekleyip, finalde de hafif öne eğerek kaybı minimalize etmeye çalışıyorum. Böylece neredeyse kayıpsız öğütülmüş kahve elde etmek mümkün.

Değirmende kayda değer pek toz kalmadığı için hemen hiç temizlik yapmaya da gerek olmuyor. Değirmen şu an kararlı öğüttüğü için sürekli aç kapa yapıp vida ayarlarını bozmak istemiyorum.
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
1,5 yıldır Mignon kullanıyorum, sadece bir kez temizlik yaptım. Deneye yanıla kendimce doğru ayarları buldum.

Kahvesine göre double shot için 15-18 gram kahveyi tartıp, hazneye alıp bitene kadar öğütüyorum. Zıplama engelleyici parçanın sağında solunda kalan çekirdekleri elimle itekleyip, finalde de hafif öne eğerek kaybı minimalize etmeye çalışıyorum. Böylece neredeyse kayıpsız öğütülmüş kahve elde etmek mümkün.

Değirmende kayda değer pek toz kalmadığı için hemen hiç temizlik yapmaya da gerek olmuyor. Değirmen şu an kararlı öğüttüğü için sürekli aç kapa yapıp vida ayarlarını bozmak istemiyorum.
Mignonlarda ayar bozulma olmuyor hocam yukarida bahsedilmis. Temizlikten sonra ayni ayarlarda devam ediyorsunuz.
 

Urikasit

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Mar 2017
Konum
Ankara
Mignonlarda ayar bozulma olmuyor hocam yukarida bahsedilmis. Temizlikten sonra ayni ayarlarda devam ediyorsunuz.
Evet, öğütüm ayarını temelde bozmuyor. Kastettiğim sürekli vida söküp takmak suretiyle yapılan temizliğin, oluşacak minör kaymalar ve yatak aşındırma problemlerine değmeyeceği.
Öğütücü bıçaklar, paslanmaz çelik. Öğüttüğümüz materyal, içinde bir miktar yağ da içeren kahve. Yani oksitlenme kireçlenme vs. için değil sadece bıçakların hareketlerini kısıtlayacağı düşünülen zerreler için yapıyoruz bu temizliği.

Şahsi kanaatim çok sık yapılmasının gerekmediği.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Elinize sağlık, çok faydalı bir rehber olmuş. :D

Öncelikle öğütücünüz boşken motoru çalıştırıp bıçakları birbirlerine çok yaklaşıp sürtme sesi alacağınız noktaya kadar getirip derhal çeyrek tur kadar geriye çekin.
Benim kalibrasyon yaparken en heyecanlandığım nokta buydu :D
 

Simyaci

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Ocak 2019
Konum
İstanbul
Togay kardeşimin bu güzel açıklamalardan sonra Eureka Mignon Specialita tercihimin iyi bir seçim olduğuna bir kez daha karar verdim. :D Kullanımı, ayarlaması, temizliği çok kolaymış. Specialita’mı bir haftadır V60 ve Türk kahvesi için kullanıyorum elimi alıştırmak doğru ayarı bulabilmek için değişik ayarlar deniyorum, cihaz Türk kahvesi çekiminde çok başarılı V60 için bazen ayar yapmakta zorlanıyorum bazen de güzel sonuçlar alıyorum, neyse benim BES920 gelene kadar acemiliğimi atacağımı umuyorum ama o gelince de espresso çekimi için en iyi ayarı bulana kadar sanırım bir paket kahveyi daha deneme amaçlı kullanacağım. :D
Her neyse bu güzel açıklamaları için @raistlin’e çok teşekkür ederiz.
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Dostlar,

Madem böyle güzel bir konu var, bende kısa ca sizin yorumunuzu almak istiyorum.

Yıllardan beri Tolgay üstadın da belirttiği şekilde temizliyorum öğütücülerimi. Hatta az önce de mevcut öğütücümü temizledim ve aklıma uzun zamandan beri takılan soruyu buraya yazmak istedim.

Her şey iyi güzel, dişleleri çıkarttım.. makinenin iç bölümündeki artık kahveleri vakumladım, dişleri de diş fırçası ile temizledim. Hatta dişlileri tutan vida başlarını ve çıkış tünelini de elimden geldiğince temizledim.

Görsel olarak çok iyi oldu lakin zamanla biriken artık kahvelerin kokusu orada olduğu gibi duruyor..
Nitekim kahve görece yağlı bir besin. Bu yağlar herhangi bir kimyasal yaklaşım olmadan çıkaramayız gibime geliyor.

Bu öğütücülerin dişlerini söküp güzelce yıkayabilir, o yağlardan arındırabiliriz... ama bu hiç bir yerde tavsiye edilen bir yöntem değil (en azından ben okumadım)

Sorum şu, acaba bu kahve öğütücüsü temizliğinde kullanılan tozların, bu yağları çıkarma ve iç bölümde kısa da olsa bir kimyasal etkileşime geçme gibi bir özellikleri var mı ?

Teşekkürler
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Dostlar,

Madem böyle güzel bir konu var, bende kısa ca sizin yorumunuzu almak istiyorum.

Yıllardan beri Tolgay üstadın da belirttiği şekilde temizliyorum öğütücülerimi. Hatta az önce de mevcut öğütücümü temizledim ve aklıma uzun zamandan beri takılan soruyu buraya yazmak istedim.

Her şey iyi güzel, dişleleri çıkarttım.. makinenin iç bölümündeki artık kahveleri vakumladım, dişleri de diş fırçası ile temizledim. Hatta dişlileri tutan vida başlarını ve çıkış tünelini de elimden geldiğince temizledim.

Görsel olarak çok iyi oldu lakin zamanla biriken artık kahvelerin kokusu orada olduğu gibi duruyor..
Nitekim kahve görece yağlı bir besin. Bu yağlar herhangi bir kimyasal yaklaşım olmadan çıkaramayız gibime geliyor.

Bu öğütücülerin dişlerini söküp güzelce yıkayabilir, o yağlardan arındırabiliriz... ama bu hiç bir yerde tavsiye edilen bir yöntem değil (en azından ben okumadım)

Sorum şu, acaba bu kahve öğütücüsü temizliğinde kullanılan tozların, bu yağları çıkarma ve iç bölümde kısa da olsa bir kimyasal etkileşime geçme gibi bir özellikleri var mı ?

Teşekkürler


Çok ciddi biçimde rahatsız edici bir koku söz konusuysa eğer:

Diskler için: Olabildiğince hummalı bir kuru temizlik. Karbon çelik diskler için(sizinkiler de öyleI) sıvı teması önermiyorum. Fakat şu yapılabilir, bulaşık teli ya da tel kıllı fırça ile abartmadan sadece minimal yüzey aşınmasına sebep olacak biçimde fırçalama. Bunu yapar gıda sınıfı makine yağları da kullanabilirsiniz, işlemi kolaylaştırır. Disklerde oksitlenme yaşandığında da izlenecek yol budur. Bunun haricinde kokudan arındırmak için temizlik kristallerini de kullanabilirsiniz: Urnex, Puly vs.

Öğütücü hareketsiz parçaları ve öğütme kompartmanı için: Olabildiğince detaylı kuru temizlik, sökülebilecek disk tutucu varsa sökme ve kuru temizlik, booooolca havalandırma ve bu işlemleri düzenli aralıklar yapma.
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
Togay bey selam, elinize sağlık güzel bir bilgilendirme yazısı olmuş.
Ben olympus 75 ticari değirmen kullanıyorum evde. 1 yıla yaklaştı , kabaca 15- 20 kg kahve çektik.
Cihazı Hiç sökmedim.Ancak urnex grind kullanarak 1 kez temizledim( sadece temizlik için yaptım, kahvede öğütümde bir sorun oluşmamıştı).
Ufak bir katkı urnex değirmen temizleyicisi ev tipi değirmenlerde 30-40 gr , ticari değirmenlerde 60/70 gr öneriliyor.
Son olarak bir sorum olacak Togay bey; Alignment konusu ( yani her 2 dişli diskin birbirleriyle olansimetrik ve paralel konumları)

değirmenlerde(konik olmayan ) eğer disk dişli seti değiştirirsek kendimiz ( mythos ile orneğin) montaj sonu dişli hizalamasının doğru olduğunu nasıl garanti ederiz.
Teorik olarak eurekalarda üst dişli seti söküldüğünde alttaki sabit kalıyor ; üst dişliyi gövdeye sabitlediğimizde bu uzaysal parallellık bozulmuyor.
Ama ya dişli seti yenilediğimizde ?
 
Son düzenleme:
Üst