Kolombiya Supremo Kavurmak

cemix

Profesyonel Demleyici
Katılım
6 Kas 2017
bende medellin var , ne kadar uğraştıysam espressoda güzel lezzet alınacak şekilde kavuramadım hep ekşi sonuç veriyor :confused: artık v60 takılacağız elimdeki çiğ colombia ile :D
evet duymuştum medellinin espressoya pek tutmadığını ama farklı çekirdeklerle harmanlarsanız olur belki :D
 

poyraz

Aktif Demleyici
Katılım
7 Ağu 2018
Bence bu çekirdek espressoya gitmiyor, açık kavurduğumda çok güzel filtresi oluyor ama espresso kavrumda kremasına kadar bi değişik oluyor
 

Santibag

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Nis 2019
Merhaba, bu foruma yeni kaydoldum.

Daha önce, çekilmiş aldığım Tchibo African Blue'lar bayatladığı için Porlex Uzun değirmen almıştım. Bayatlama sorunum büyük oranda çözülmüştü.

Yakın zamanda Ryoya Takashima'dan görüp kahve kavurmaya özendim. Bir de African Blue bana ekşi gelmeye başladı. Ben de kardeşimin bana birkaç defa kavrulmuş olarak aldırdığı Kolombiya kahvesinden çiğ olarak aldım.

Bugün sanalbaharat'tan aldığım Colombia Supremo elime geçti. Hayatımda ilk defa kavurma yaptım.
EmZY2Z.jpg


İlk denemede ufak bir tavada cam kapaklı olarak kavurdum. Termometre de kullanmaya çalıştım ama kapağın deliğine sığmadı. Ben de vazgeçtim.

Kapak varken ses duymak biraz zor oluyor. Çok az çatlama duydum. Çoğunlukla kapağı açtığım zaman... Olduğunu, elimde kalan önceki kahve ile renk karşılaştırması yaparak anladım.
Nn7qGX.jpg

Kavanozda African Blue var

Ayar belki çok iyi olmamış olabilir. Bir de beklemediğim için french press o kadar güzel olmadı. Bir gün sonra daha iyi olacağını umuyorum. Çok kötü olmadığını düşündüğüm için atmadım.

Sonraki üç parti yandı. İkisinin ortak noktası kapak olmaması. Bir de bir tanesinde önceden ısıtılmış tavada uzun süre durup yandı.

Daha fazla yazı okudum. Sıcaklık bilgilerine daha çok dikkat ettim. Ve iyice öğrendiğime karar verip akşam asıl partiye geçtim. Amacım mümkün olduğunca kapaklı tavada kısık ateşte sallayarak kavurmaktı. Biraz daha foruma bakıp mısır patlatma ve yağlı kızartma yaptığımız ince tencere ile yapmaya karar verdim.
YQABVZ.jpg

Kapağın yan tarafındaki deliğe de kablolu termometre soktum.
pbLg2a.jpg

100 gram kahve istediğim için yaklaşık 125-135 gram kahve hazırladım.
mMnPR0.jpg

Ryoya Takashima'dan öğrendiğim kadarıyla bunları attım.

Amacım orta civarı kavurmaktı. Bir sitede 180-205°C az kavrulmuş, 205°C first crack, 210-220°C orta kavrulmuş diyordu. 220'den sonra orta-koyu diyordu. Ben de, aynı zamanda bu konuda gördüğümden yola çıkarak, 210-215°C arasını hedefledim.

Termometre 213°C yazana kadar sallayarak pişirdim. Kol kası yaptım.

Bazı sıcaklıklardan sonra tencere çok zor ısındı. İstemeyerek de olsa ateşi artırdım. Çünkü giren ısı (Q_in) çıkan ısıya (Q_out) yaklaşmış olmalıydı. 210 civarında artık tencere tabanı çok ısınacağı için, kahveleri yakmamak için 213'te aldım. Önemli olanın iç sıcaklık olduğunu sonradan hatırladım ama zaten yavaş ısındığı için iç sıcaklık 210'a yakın olmalıydı.

Sonuç:
k9lk0D.jpg

Sıcaklık yönetimini iyi yapamadığım için bir saate yakın sürdü.

Homojenlik bence fazlasıyla iyi. Kayda değer bir farklılık göremedim. Tadı da yeni kavrulmuş kahve için gayet iyi. Bunu ve ilk yaptığım partiyi bir arada kavanoza aldım. Kapak açık bir şekilde yarına kadar duracaklar.
 

watfro78

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Kas 2020
Bir süredir ben de evde kavuruyorum kahvemi. 2 kilo kavurdum toplamda. Supremoyu (sanalbaharat) ben de sevdim. Elek monte edilmiş sahanda ocak üzerinde ve üstten sıcak hava tabancası desteği ile kavuruyorum. Tahta kaşıkla da sürekli karıştırıyorum. Derece kullanmıyorum, göz ve koku ve ses☺️
Az miktarla başladım ama düşük gramajda ısınan çekirdeğin kendini kavurması ve ısıyı tutması zor. Şimdi 200gr yapıyorum. Bu miktar elek büyüklüğüne göre iyi ve en önemlisi ısıyı muhafaza etmesi ve böylece homojen kavrulması. Ayrıca iç kısım da nemini daha iyi kaybediyor.Denemek isteyenler bence minimum 150gr ile başlamalı. Böyle kavurmaya başladıktan sonra paketin kokusu dışarıdan aldıklarım gibi oldu☺️ Hiç kötü kahve içmedim. Derin aroma alacak damak eğitimim de oluşmadı zaten henüz. İlker beyin sorusu hakkında, benim bildiğim floral tatların daha çok açık-orta kavrumlarda ortaya çıktığı. Tabi açık kavrum daha çok filtre ve pourover demlemeye uygun.
Ekli dosyayı görüntüle 3525 Ekli dosyayı görüntüle 3526
hocam çok ilginç bir sistem bir yıl önce atmanıza istinaden geçen sürede verim alabildiniz mi kavurduğunuz kahveden bu yöntem ile
 

Odie

Yeni Demleyici
Katılım
23 Tem 2021
Konum
Tuzla/ İstanbul
Benzer yöntemle ben de aynı kahveyi kavurdum. Ancak elek yerine tava kullandim. Ilk kahve kavuruşum olduğu için biraz acemiliğime geldi, ilk çatlamayı 10dakikadan sonra duydum. Isı tabancasını ve ocak ateşini koordineli olarak iyi kullanmak gerek. Bu yöntemin avantaji kahveye alttan ve üstten ısı verdiğiniz için homojen çıktılar elde edebiliyorsunuz. Bir de ısı tabancasının fanı kahve kabuklarını sizin yerinize cekirdeklerden ayikliyor sonucta yanık tatlar almıyorsunuz. Ben çekirdekleri yakarim korkusuyla sıcaklık artışını yeterince hızlı gerçekleştiremedim ama işlem sonunda homojen kavrulmuş, yağı hafifce üstüne çıkmış hafif-orta kahveler elde ettiğime inanıyorum. Kahveleri espresso olarak demeleyeceğim daha tatma firsatim olmadi ama degassing sırasında evi müthiş güzel cukulata kahve karışımı kokular sardi. Umarım güzel biseyler çıkar.
 
Üst