Kahverenginin Elli Tonu

hacitalha

Yeni Demleyici
Katılım
11 Ara 2017
Konum
Ankara
BeanRoasts.jpg


Merhaba arkadaşlar. Kahve kavurma ile ilgili aklıma takılan birkaç soru var. Yukarıdaki kavurma seviyelerinden hangisi/hangileri doğru? Bir kahvenin düzgün kavrulup kavrulmadığını nasıl anlarız? Espresso ve filtre ayrı ayrı kavurma seviyelerine mi sahipler? Ya da mesela daha koyu kahveyi daha kısa süre mi demlememiz gerekiyor? Kafam iyice karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hocam,

Bu is kisiden kisiye degismekle birlikte, ben french roast ve üstünü icmiyorum ve sevmiyorum. French roast tercih degil ancak zorunlulukla ictigim kivama giriyor.

Vienna roast, full city espresso icin kavrumlar bu kavrumlarla pour over ve filtre kahve yapinca acılık aliyorsunuz hem de ciddi acılık. City+ hem espressoya gider hem de pour over'a, yani koyu kavrum pour overcilar ve acik kavrum espresso sevenler icin genel itibariyle.

City roasttan espresso olmaz. Pour over olur ve filtre, french press olur. Bir de Türk kahvesi güzel olur. 1st crack done belki olabilir ama aşağısı aşırı govdesiz ve asiri asidite oluyor, onlari da içmiyorum.

Not: Bu kavrum isimlerini ben numaralandirma olarak daha once goruyordum, sonuç olarak isimleri varmış. Sadece city, city+ ve full city'yi ismen biliyordum ve aydınlandım.

Not2: Yukarıda yazdıklarım tamamen şahsi tercihlerimdir, genelleme yapmadım, her ne kadar cümleler genelleme gibi görünse de.
 

hacitalha

Yeni Demleyici
Katılım
11 Ara 2017
Konum
Ankara
Sağ olun hocam. Yalnız isimleri bunlardan ibaret değil. Spanish roast, cinnamon, half city gibi kavramlar da vardı. Ben bu görseli örnek olsun diye koydum. İnternette bulunabiliyor.

Dediğinize aşağı yukarı katılıyorum. Geçenki aldığım kahve french presste iyiydi ama bir türlü espresso yapamamıştım. İçilmeyecek derecede ekşi olmuştu. Şimdiki kahve ise daha koyu. Geçenkine göre daha düzgün espresso elde ettim. Bir de french presste deneyeceğim ama muhtemelen dediğiniz gibi daha acı tatlar gelecektir.
 
Üst