V60 Hakkında

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Arkadaşlar Merhaba,

Uzun yıllardan beri özellikle espresso, french press ve zaman zaman da moka pod ile kahve demliyorum. Madem forumun üyesiyim, arada mesaj alışverişide yapıyorum, o zaman neden buraya danışmayayım diye düşündüm :D

Malumunuz olduğu ve büyük bir bölümünüzünde kullandığı ve hatta uzamanlaştığını düşündüğüm V60 yöntemi ile bende demeleme yapmaya başlamak istiyorum ancak teorik olarak konuyu uygulayabilecek olsamda, özellikle ekipman olarak nereden başlamalı, tam olarak nelere ihtiyacım var, onları tam olarak karar veremedim.

Öğütücü problemim yok, orada gayet sağlam bir noktadayım.

Bana baz ekipman olarak neler lazım ? Marka tercihi ne olmalı ?
Kuğu boynu şeklindeki suyu döktüğümüz ekipmanın önemi tam olarak nedir ? yani olmaz sa olmaz mı ?
Eğer olmazsa olmaz ise, hangi marka ve modellere yönelmeliyim ?

Ekipman teminini nereden yapabilirim (yapmalıyım) ?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Şimdiden teşekkürler
 

coffeebean

Aktif Demleyici
Katılım
14 Nis 2017
Konum
İzmir
Hocam aslında öğütücü probleminiz yoksa geriye pek bir şey kalmıyor bence :D

1- V60 olarak hario markasının plastik cam seramik çelik ve bakır modelleri var. Bakır çok pahalı ve bir süre sonra iç kısmında renk değişimi oluyor galiba çeliğinde sapı kopuyor diye olumsuz yorumlar vardı bunun yanında bakır ve çelikte hızlı ısındıkları için demleme esnasında ısıtmak için vakit harcamıyorsunuz bu da artıları ama çokta önemli artılar değil bence . Zaten insanların en çok tercih ettiği modellerde seramik ve cam fiyatları da uygun 90 110 gibi fiyatlarda olmaları lazım. Ben cam modelini kullanıyorum memnunum. Plastiğe gelirsek kullanmadım ama ısı tasarrufu acısından çok iyi ve tat değişikliğine neden olmadıgını söylüyorlar ama plastik sonuçta insan olumsuz bakıyor.Bir de plastik çizildikçe aralarında kahvenin yağının kalması ve çıkmaması gibi bir durum varmış bilmiyorum tam.

Hario markası dışında Kütayha seramiğin ürettiği birebir aynı v60 var. sadece içindeki spiral çizgiler biraz daha silik ama çokta önemli değil galiba fiyatı biraz daha uygun.

Bu arada saydığım tüm modeller hario filtresi ile uyumlu.

2- Gooseneck kettle ( ibrik ) suyu kahvenin üstüne kontrollu bi biçimde dökmenizi sağlıyor. Önemli bir ekipman bence çaydanlık veya benzeri bi üründe kullanabilirsiniz ama en iyi akış kontrolu bununla sağlanıyor.

ali expresste 70 80 tl +- gibi rakamlara bulmak mümkün ama forumdaki bazı arkadaşlar bir süre sonra koku yaptığını pas oluşturduğunu söylemiş benim daha başıma gelmedi. Ama siz uğraşmıyım diyorsanız Türkiyeden veya amazondan daha hario bonavita brewista gibi markalardan alabilirsiniz. Ama daha pahalı tabiki.Bu gibi ürünler için indirimleri kovalamak daha mantıklı :D:D

3- termometre demlemede istediğiniz sıcaklığı bulabilmek için basit bir termometre iş görür. Ben ikeadan aldığım aynı zamanda kronometre özelliği olan bir modeli kullanıyorum memnunum 25 30 tl falan olması lazımdı.

https://www.ikea.com.tr/urun-katalo...03016/fantast-et-termometresizaman-olcer.aspx

bence baz olarak bunları almanız yeterli çoğu sitede aynı fiyatlarda olduğu için herhangi bir siteden alabilirsiniz.

Demleme methodlarına gelirsekte bence en güzeli deneme yanılma ile damak tadınıza en uyanını bulmak zaten kahveden kahveyede demleme metodunuzda öğütme derecenizde her şeyiniz değişiyor nerdeyse.

Bu arada kalita wave gibi diğer dripperlar hakkında çok tecrubem yok zaten siz spesifik olarak v60 sordunuz galiba o yüzden o konuyu açmadım :D.
 

ErkanB

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Eyl 2017
Konum
Bursa
bir de sanırım mutfak tartısı olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum, bunun içinde 0,1 hassasiyetli herhangi bi mutfak tartısı alınabilir ufak bi araştırmayla, server içinse çok önemli olmasa da yine cam bir çaydanlık alınabilir tabi maddi yönden çok bi kaygı yoksa hario tavsiye ederim
 

coffeebean

Aktif Demleyici
Katılım
14 Nis 2017
Konum
İzmir
bir de sanırım mutfak tartısı olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum, bunun içinde 0,1 hassasiyetli herhangi bi mutfak tartısı alınabilir ufak bi araştırmayla, server içinse çok önemli olmasa da yine cam bir çaydanlık alınabilir tabi maddi yönden çok bi kaygı yoksa hario tavsiye ederim
Eklediğiniz için teşekkürler tartıyı unutmuşum

Bu arada server+v60+v60 filtresi gibi setlere bakmayıda unutmayın
 

beyhude

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Eki 2016
Öncelikle toplama ürünlerle mi işe başlayacaksın yada en baştan profesyonel mi başlayacaksın?

Beni sorarsan amatör başladım ve büyük zevk aldım. Sözenden değirmen, aliexpress ten kuğu ibrik, arzum dan kettle, 10 ₺ termometre, Tahtakale’den tartı ve tek orjinal olan hario v60 02 idi.Sonra sonra bu amatörlük bana büyük keyif verince para harcamaya başladım:D.( Küçük bir dip not, toplama ekipmanlarla pour over demleme dikkati aşırı dağıtıyor ve aklınız kahvede değil ekipmanları idare etmede oluyor)

Neler neler aldım:D baratza encore, kruve, hario stand ve server ve son olarak brewista dijital kettle( oldukça memnunum dünya var mış be;))

Tabiki ben denedikten sonra yatırım yaptım ve yapacağımda. Tercih tabiki senin:cool:.

Ekipman temini konusunda “yg24” tek tercihimdir. Yaptığım hiç bir alışverişte memnuniyetsizlik yaşamadım.

Yolun başındasın, ipler senin elinde, kolay gelsin:D
 

forgondor

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Haz 2016
ekipmanları bende yg724 den aldım kesinlikle tavsiye ederim gayet ilgililer. arada forum hesabına da bakıyorlar.
@YG724
server olarak arkadaşın dediği gibi setle alırsan çok ucuza gelebilir ancak benim evde 1 adet benzer server(kahve için üretilmeyenlerden) ve french press olduğu için daha fazla yer kaplıcak ekipman almak istemedim. ilk o server aklıma geldi üstüne oturuyor ama ucu ucuna tam güven vermedi. ikea 1lt french pressin üstüne bir koydum tam oturdu min max sınırın tam ortasında. ahenkle rao spin yapabiliyorum :D
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hocam, herkesin yazdığını okudum ben V60 demleme isine gireli 1-1.5 ay olmuştur.

Kesinlikle bir set al pişman olmazsin, cam set çok pahalı değil, ben dunyaninkahvesi.com'dan aldım ama dükkanları bana çok uzak değil Ankara'da gittim biraz iskonto istedim, yaptılar sagolsunlar.

Kettle diyince, bugün öğrenci evi dahil her evde elektrikli bir kettle vardır. Aliexpress'ten gooseneck kettle diye aratinca her turlu model çıkıyor ben 650ml yeter diye aldım ama 650ml kullanım olarak 500ml oluyor ve 15dolara aldığım şeyi 3 dolar iadeyle 12 dolara getirdim. Alacaksan 1 litre al derim. Elektrikli kettleda kaynatıp, celik kettle da ocakta biraz isitilirsa derece tutuyor. Ben ilk aşamada elektrikli termometre kullandım ama artik biliyorum ki benim yaşadığım irtifada su 93-95 derece civarinda kaynıyor o yüzden bir tik ettiğinde seti ısıtıp bloominge başlıyorum.

Bunun dışında tartı olmazsa olmaz 0.1 hassasiyetli tartılar yanılmıyorsam hala 50tl civarinda 2kg'yi geçmesine gerek yok, kesinlikle.

Bir de ceptelefonu uygulaması şart çünkü sana sufle veren ve dakika tutan bir şey güzel oluyor.

Kolay gelsin, çok zevkli bir demleme yöntemi hic sıkmıyor.
 

paradise83

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Tem 2018
Merhaba iki seferdir sütle v60 demleme yapmaya çalışıyorum. İlkinde full süt kullandım ve medium fine çekim ile yapmaya çalıştım. Ancak bir süre sonra akış durdu ve filtreden geçmemeye başladı.
İkinci denemede bloomingi su ile yaptım ve biraz daha iri çekim kahve kullandım. Sonuç yine hüsran. Belki de tozları elekten geçirmeliydim. Onlar tıkamış olabilir.
Bu tarifi youtube da görmüştüm. Özellikle ikinci denemede oldukça umutluydum ama 1 dk içinde akış kesiliyor ve filtre tıkanıyor.
Tavsiyesi olan var mı?
 

bulcum

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Ara 2016
Bırakın v60 ı , fransız usulü bile sütlü demlemede sonuç vermiyor. Sanırım açıklaması kimya ile alakalı.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hocam,

Sütun icindeki proteinler, kahvedeki asitlerle tepkimeye girip yapışkan ve kıvamlı bir hal aliyor olabilir. Aynen et suyuna limon sıktığınızda et suyunun rengi değişip daha kıvamlı ve yapışkan olması gibi.

Asitler proteinlerin yapısını bozar, aynen midemizdeki hidroklorik asidin enzime yardimci olarak proteinlerin sindirilmesi gibi.

Nacizane tavsiyem kagit filtre ile bu denemeyi yapmamanız. Metal filtreyle de sonuc alamazsanız cidden yapışkan bir yapı olusuyor diyeceğim.

Saygılar,
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Arkadaşlar yeni konu açmiyim dedim, umarım bu gün içinde cevap alabilirim :D

V60 filtre kağıdını elden olarak nereden alabilirim ?
İstanbul da bikdiğiniz, gördüğünüz neresi var ? İnternetten sipariş etmek istemiyorum....

Ben hiç tecrübe etmedim ama normal fitre kayve makinesi kağıdından farklı değil mi baya ????!?
 

paradise83

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Tem 2018
Ben hario türkiye diye bir web sitesinden aldım. 1 gün içinde geldi.
Bugün starbucks reserve’e uğradım chemex v60 demleme kahveler vardı. Yakınlarınızda starbucks reserve varsa bakabilirsiniz. V60 demliyorlarsa filtresi de vardır. Filtre farklı huni şeklinde bir filtre...
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Merhaba,

Starbucks benimde aklıma geldi, tam ona bakarken Buyaka AVM de ki bir 3ncü nesil kaveciye sordum, açılmamış bir paket vardı, satın aldım.

İkea dan aldığım metal filtre sistemi içine koydum dün gece, fena da olmadı :D
 

Ufuk

Yeni Demleyici
Katılım
9 Ara 2017
Merhaba,

Bir süredir v60 ile kahve yapıyorum. Blooming dahil toplam demleme sürem 3 3bucuk dakika arası benim damak tadıma uygun, sonrası artık acı geliyor. 1:16 oranında 250 ml kahvede güzel bir ayar tutturdum. Ama 250 değil de 350 ml kahve içmek istediğimde veya 2 kişilik v60 yapacagımda işler değişiyor. Aynı öğütüm büyüklüğü ve aynı su sıcaklıgında ve yine 1:16 oranında demlesem de kahve miktarım daha fazla oldugu için su daha yavaş akıyor, suyun kahveyle temas süresi artıyor. Böylece demleme sürem artıyor, bu da kahveyi acılaştırıyor. Bu durumu çözmek için ne yapabilirim? 2 kişilik yapacagımda öğütme boyutunu mu büyütmem gerekiyor, ya da kahve miktarı mı azaltılmalı?
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
Merhaba,

Bir süredir v60 ile kahve yapıyorum. Blooming dahil toplam demleme sürem 3 3bucuk dakika arası benim damak tadıma uygun, sonrası artık acı geliyor. 1:16 oranında 250 ml kahvede güzel bir ayar tutturdum. Ama 250 değil de 350 ml kahve içmek istediğimde veya 2 kişilik v60 yapacagımda işler değişiyor. Aynı öğütüm büyüklüğü ve aynı su sıcaklıgında ve yine 1:16 oranında demlesem de kahve miktarım daha fazla oldugu için su daha yavaş akıyor, suyun kahveyle temas süresi artıyor. Böylece demleme sürem artıyor, bu da kahveyi acılaştırıyor. Bu durumu çözmek için ne yapabilirim? 2 kişilik yapacagımda öğütme boyutunu mu büyütmem gerekiyor, ya da kahve miktarı mı azaltılmalı?
Ogutme miktarini buyutmeniz lazim hocam.
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
V60 oldukça popüler ama İnce uçlu çaydanlık, V60 aparatı vs biraz masraflı ve heryere taşınacak set değil..
v60 ın bir üstü Kalita var -daha çok hata tolore ediyor- ama onun da filtresi mevcut değil varsa da pahalı
Yeni başlayanlar için bir avantaj, piyasada v60 maikeneler çoğalmaya başladı..Hariodan örnek, başka markaların da var..
Hario Smart 7 V60 Auto Pourover Coffee Maker

Makine bir Pour Over yapabilir mi, gerekli yazılım ve otomasyon ile neden olmasın..Fiyatlar ucuzlasa düşünülebilir cihazlar..
 

Cakirilekahve

Aktif Demleyici
Katılım
30 Tem 2018
Konum
konya
Arkadaşlar Merhaba,

Uzun yıllardan beri özellikle espresso, french press ve zaman zaman da moka pod ile kahve demliyorum. Madem forumun üyesiyim, arada mesaj alışverişide yapıyorum, o zaman neden buraya danışmayayım diye düşündüm :D

Malumunuz olduğu ve büyük bir bölümünüzünde kullandığı ve hatta uzamanlaştığını düşündüğüm V60 yöntemi ile bende demeleme yapmaya başlamak istiyorum ancak teorik olarak konuyu uygulayabilecek olsamda, özellikle ekipman olarak nereden başlamalı, tam olarak nelere ihtiyacım var, onları tam olarak karar veremedim.

Öğütücü problemim yok, orada gayet sağlam bir noktadayım.

Bana baz ekipman olarak neler lazım ? Marka tercihi ne olmalı ?
Kuğu boynu şeklindeki suyu döktüğümüz ekipmanın önemi tam olarak nedir ? yani olmaz sa olmaz mı ?
Eğer olmazsa olmaz ise, hangi marka ve modellere yönelmeliyim ?

Ekipman teminini nereden yapabilirim (yapmalıyım) ?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Şimdiden teşekkürler


V60 olarak Çinde EcoCoffee diye bir marka var. Orjinalinden daha güzel. https://tr.aliexpress.com/item/Hot-...&terminal_id=b45089d1f90e4c7282fc87fc7934663e

Gel gelelim kaz boyunlu demlik şart değil. fakat demlemeyi çok pratikleştiriyor. Kaz boyunlu demlik yerine termos ile yavaş yavaş dökebilirsiniz. Bu da benim aliekspressden aldığım dereceli kaz boyunlu demlik. Hario nun birebir muadili. EcoCoffee termometreli olduğu için çok çok daha iyi. Akma kokma kararma vs hiçbir sorun yaşamadım. V60 için bence en önemli ekipman termometre. Kahve için demlenecek su kesinlikle kaynayıp soğumamalı tat olarak değişiyor. işte bu yüzden Kaz boyunlu demliğe ihtiyacınız yok ama termometreye ihtiyacınız var..
https://tr.aliexpress.com/item/1200...659.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d8MNw2B
 

krocker

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Kas 2014
V60 olarak Çinde EcoCoffee diye bir marka var. Orjinalinden daha güzel. https://tr.aliexpress.com/item/Hot-...&terminal_id=b45089d1f90e4c7282fc87fc7934663e

Gel gelelim kaz boyunlu demlik şart değil. fakat demlemeyi çok pratikleştiriyor. Kaz boyunlu demlik yerine termos ile yavaş yavaş dökebilirsiniz. Bu da benim aliekspressden aldığım dereceli kaz boyunlu demlik. Hario nun birebir muadili. EcoCoffee termometreli olduğu için çok çok daha iyi. Akma kokma kararma vs hiçbir sorun yaşamadım. V60 için bence en önemli ekipman termometre. Kahve için demlenecek su kesinlikle kaynayıp soğumamalı tat olarak değişiyor. işte bu yüzden Kaz boyunlu demliğe ihtiyacınız yok ama termometreye ihtiyacınız var..
https://tr.aliexpress.com/item/1200...659.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d8MNw2B
95-96 dereceye gelince ocaktan alıyor musunuz?
 

Ferman77

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Eyl 2018
Konum
İstanbul
V60 oldukça popüler ama İnce uçlu çaydanlık, V60 aparatı vs biraz masraflı ve heryere taşınacak set değil..
v60 ın bir üstü Kalita var -daha çok hata tolore ediyor- ama onun da filtresi mevcut değil varsa da pahalı
Yeni başlayanlar için bir avantaj, piyasada v60 maikeneler çoğalmaya başladı..Hariodan örnek, başka markaların da var..
Hario Smart 7 V60 Auto Pourover Coffee Maker

Makine bir Pour Over yapabilir mi, gerekli yazılım ve otomasyon ile neden olmasın..Fiyatlar ucuzlasa düşünülebilir cihazlar..


japonyadan getirtmeyi düşünüyorum. Ancak öncelikle cihaz 110 V dolayısı ile trafo gerekiyor. Trafo ile toplam maliyet 2.800 TL civarlarına geliyor.
Cihazın özellikleri hoşuma gitti ancak bu rakamlara çıkmaya değer mi bilemedim.
Alırsam deneyimlerimi paylaşırım
 

Cakirilekahve

Aktif Demleyici
Katılım
30 Tem 2018
Konum
konya
95-96 dereceye gelince ocaktan alıyor musunuz?

Demleyeceğim suyu tartarak demliğime koyuyorum.
Demleyeceğim sıcaklığa ulaşınca Ocak’tan alıp demlemeye başlıyorum. Ben en çok 82-90 aralığında demlenecek türde kahve kavurduğum için bu derecelerde demliyorum. Ön demleme yaparken ocağımın en kısık ateşinde duruyor bu şekilde daha stabil bir su derecem oluyor.
Demlerken terazi kullanmıyorum bu sayede sadece demlemeye odaklanıyorum.

Filtre kağıdını ıslatmak için genellikle kaynar su kullanıyorum. Bu teknik ile istediğim sıcaklıklarda uzun süre tutuyorum. Normal demleme suyu ile ıslattığımda derece çok aşağılarda kalıyor ve kahvem istediğim gibi olmuyor.
 
Üst