James Hoffman'ın French Press Metodu

'French Press' forumunda PhotographerBoy tarafından 11 Eyl 2017 tarihinde açılan konu

  1. PhotographerBoy

    PhotographerBoy Isınmaya Başlayan Üye

  2. forgondor

    forgondor Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    adam çok epik anlatmış nedense 1-2 haftada bir izliyorum güzel oluyor :D
    ancak ingilizcemiz yetmiyor tabii ki tamamını anlamaya.
     
  3. awalanche

    awalanche Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu


    Taze kahve, taze su, tart vsleri geçiyorum. Öğütme aralığı medium olsun, 30gr kahve 500gr su kullan, su kaynayınca dök bekleme boşuna diyor. 4 dakika olunca üsten hafifçe karıştır ve tüm kahve taneciklerinin aşağı inmesini bekle bu süre 5-8 dakikaya kadar çıkabilirmiş. Ardından fp filtresini bastırmadan kahve seviyesinde bırakıp nazikçe servis yapın diyor.
     
  4. PhotographerBoy

    PhotographerBoy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu


    Ufak bir düzeltme yapayım(eğer yanlış anlamadıysam); 4 dakika sonunda dibe çökmeyen ince tozları ve parçacıkları temizleyip 5 dakika daha bekletiyor. Fincandaki kahvede hiç toz parçacık kalmamış mesela..

    Yarın deneyeceğim, toplamda 9 dakika demleme nasıl etkileyecek ben de merak ediyorum.

    Ekleme: İnternetten yorumlara göz gezdirdim. Temiz ve acı olmayan bir kahve elde ediliyormuş. [MENTION=949]adolate[/MENTION] belki denemek istersiniz.
     
    Son düzenleme: 13 Eyl 2017
  5. forgondor

    forgondor Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    merhabalar.aslında tektük bende anlıyorum ingilizce ancak bende bu noktayı tam anlamamıştım ondan sormuştum
    4 dk demliyordu üstü temizleyip sabırlı olun gazete okuyun falan diyor du :D more 4 min gibi bir şey diyordu sonra. çoğu uzman french presste 2-3-4 dk önerirken fazla süre kötü derken böyle bir şampiyonun bu kadar uzun süre vermeyeceğini düşünüp ben 1. dk de kaşıkla ufak bi karıştırıp 4. dk de üstü temizliyordum.sonra anında basıp içiyordum.
    ancak burda temizleme kısmını düşünmemişim.
    ufak öğütümleri temizlemek uzun demlemedeki negatifliği ortadan kaldırabilir.
    şuan çok ikilemdeyim sanalbaharat mı yoksa ünlü kavurucular mı :D türk kahvesiyle idare etmekteyim var mı sanal baharatta memnun kaldığınız kahve önerisi?
     
  6. Reneli

    Reneli Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    Supremo ve yigracheff benim hoşuma gidiyor ama kendim kavurdugumda. Kavrulmuş olanları bana çok koyu geliyor.
     
  7. poko

    poko Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    yöntemi ben de denedim, izlediğimde yok artık tepkisi versem de overextracted bir sonuç almadım. standart uygulamalardan farklı olarak blooming yapmadan direkt dökülüp 4 dakika bekleniyor. bu sırada CO2 tam çıkamadığı için çekirdeklerin büyük kısmını yüzeyde tutuyor, bu sürenin sonunda hafifçe karıştırınca da sedimentasyon başlıyor. abimiz yüzeyde kalan çekirdeklere de kaşıkla girişiyor ama o kısma tam anlam veremedim, bende doğru düzgün bir şey kalmıyor, kaldı ki yüzeydekileri alıyım derken türbülans yaratıp çökelmeye geçen parçacıklar da yeniden askıntı hale geçiyor o yüzden ben karıştırdıktan sonra dokunmuyorum.
    bardağın dibinde kalan çökelti biraz azalsa da yok olmadı ama tabi bu öğütücümden kaynaklı da olabilir (skerton kullanıyorum)
    lezzet olarak şaşırtıcı derecede iyi sonuç alsam da, abinin kullandığı oran 500:30 (16.7:1) bana fazla sulu geldi. ben 1:15-15.5 şeklinde yaptığım denemelerden daha memnun kaldım.
     
  8. thewind

    thewind Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    kullandığınız oranları ve memnun kaldığınız yöntemi adım adım yazabilir misiniz? ben de bu yöntemi çok merak ediyorum, denemek isterim.
     
  9. poko

    poko Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    22:340 veya 24:350 kullanıyorum.
    tüm çekirdekleri ıslatacak şekilde suyu döktükten sonra 4 dakika hiç dokunmadan bekletiyorum,
    sonra hafifçe üstten karıştırıp çekirdeklerin çökelmeye başlamasını sağlıyorum. videoda yüzeyde kalan parçacıkları kaşıkla alıyor ama ben dokunmuyorum
    sonra 5 dakika daha bekliyorum (videoda bu sürenin ucu açık, 6, 7, 8 bile bekleyebilirsin diyo ama ben daha fazla soğumasın diye beklemiyorum)
    sonra pistonu yarım santim falan su altında kalacak kadar bastırıp bardağa boşaltıyorum.
    beklemesi biraz sinir bozucu olsa da, denemeye kesinlikle değer bir metod bence.
     
  10. thewind

    thewind Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    hocam ben anladığım şekilde yazayım hata varsa düzeltirseniz sevinirim. bir de suyun sıcaklığı kaç derece olmalı?

    - 22gr kahve için 340ml su (1:15,45) veya 24gr kahve için 350ml su (1:14,58) kullanıyorsunuz.
    - kahveyi ekleyip, tüm suyu tek seferde tüm kahvelere temas edecek şekilde döküp, 4 dakika hiç dokunmadan bekliyorsunuz.
    - 4 dakikanın sonunda üstten hafifçe karıştırıp (alt kısımda türbülans oluşturmayacak şiddette) üstte kalan kahvelerin de aşağı inmesini sağlıyorsunuz.
    - pistonu hiç indirmeden üst kapağı kapatıp 5 dakika daha bekliyorsunuz.
    - toplam demleme süresi 9 dakika olduğunda pistonu su yüzeyinin yaklaşık yarım santim altına inecek şekilde indirip bırakıyorsunuz ve french press'i çok sarsmadan kahveyi bardağa boşaltıyorsunuz.

    doğru anlamış mıyım? yapılması gereken farklı bir işlem var mı?
     
  11. PhotographerBoy

    PhotographerBoy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    Videounun başında sıcaklığı önemli değil kaynamış olması yeterli diyor. Ayrıca 4 dakika sonunda üstte yüzen parçacıkları kaşıkla temizleyip çöpe atıyor ve ondan sonra 5 dakika daha bekliyor.

    En sonunda da pisyonu kahve seviyesine indirip bastırmadan fincana boşaltıyor.


    Ben deneyemedim çünkü çekirdeklerim yeteri kadar taze olmadığı için dibe çökmedi ancak bir arkadaşım deneyip beğendi.
     
  12. poko

    poko Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    doğrudur hocam, aynen o şekilde.
    termometrem yok açıkçası, normalde göz kararı kaynama noktasından biraz aşağıda bi sıcaklıkta kullanırım, ama zaten videodaki adam kaynatın geçin çok kasmayın, ben 90 derece üstü sıcaklıklarda kademe kademe denedim pek fark olmuyor diyor.
    bir de, adam pistonu bastırana kadar hiç kapağı kapatmadan açık bekletiyor. kapatıp beklemekle ne farkı var emin değilim, iki şekilde de denedim çok fark hissedemedim.
     
  13. PhotographerBoy

    PhotographerBoy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    James Hoffman videoda üstte kalan ince yüzen parçacıkları kaşıkla temizlemiyor mu? Ben mi yanlış anlıyorum?

    O parçacıklar temizlenmediğinde toplamda 9 dakikalık bir beklemede tadı bozma ihtimali var, en azından çok iyi öğütücülere sahip olmayanlar için.
     
  14. poko

    poko Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    evet o şekilde yapıyor. önceki mesajımda da dediğim gibi, bende fazla parçacık kalmıyor, hem de temizlemeye çalışırken daha fazla türbülans oluştuğu için hiç müdahale etmemeyi tercih ettim.
     
    Son düzenleme: 14 Eyl 2017
  15. thewind

    thewind Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    Teşekkür ederim.

    Kapağın kapatılmasını sıcaklığı bir nebze korumak için yazmıştım. Ben de her iki şekilde deneyip tecrübemi paylaşırım. Bir de sıcaklık olarak 95'den başlarım artık. Çünkü toplamda 9 dakikalık beklemede çok fazla ısı kaybı yaşanacaktır. Hatta 100 derece bile denenebilir.
     
    Son düzenleme: 14 Eyl 2017
  16. thewind

    thewind Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    az önce deneme yapmaya fırsatım oldu. ben 1:15 oranı ile 20gr kahve için 300gr su kullandım ve su sıcaklığı 95 derece.

    suyu buono kullanmadan kettle ile direk french press'in içine boca ettiğimden tüm kahveler eşit ıslanmadı ama sorun etmedim. 4. dakikada kaşık ile üst kısmı hafifçe karıştırdım. neredeyse üstte kalan tüm kahve çöktü, kalan birkaç parçayı da kaşık ile aldım. bu arada yüzeyde oluşan köpüklü kısmı da almış oldum. 9. dakikada french press'in pistonunu hafifçe birkaç cm indirip çok da sarsmadan kahvemi bardağıma aldım.

    öncelikle demleme sonrasında sıcaklığın çok düşeceğini tahmin ediyordum ama öyle olmadı. demleme öncesinde ve demleme sırasında ekipmanları elimden geldiğince sıcak tutmaya çalıştım. sanırım başarılı oldum. tat olarak bana aeropress kahvesinin çok yumuşak hali gibi geldi. öğütmeyi birkaç kademe inceltirsem sanırım aromaları daha çok ön plana çıkabilirim ya da biraz acı olur :) denemek lazım.

    sonuç olarak; bu yöntemi beğendiğimi söyleyebilirim. daha önce yazıldığı gibi beklemek biraz sıkıcı olabiliyor ama onun dışında herhangi bir zorluğu yok. yine diğer yöntemlerdeki gibi; su sıcaklığı, kahve/su oranı ve süre ile oynanarak farklı tatlar çıkarılabilir. elindeki kahvelerin acılığından şikayet edenler bu yöntem ile daha yumuşak belki de acılığı hissedemeyecekleri kadar yumuşak kahveler içebilirler. tavsiye ederim.

    herkese teşekkürler.
     
    Son düzenleme: 15 Eyl 2017
  17. deserthawk

    deserthawk Yeni Üye

    Cevap: James Hoffman'ın French Press Metodu

    Arkadaşlar merhaba,

    Dün @OverdoseCoffee Ersin Bey'den aldığım kahvelerden biri ile denedim. Suyu ilk döktüğümde kahve ciddi anlamda köpürdü, tazelik konusunda bir sıkıntı yok anlayacağınız, zaten olamaz da:D

    Videodaki gibi bekledim, fakat ortaya çıkan kahveyi cam bardağa dökünce bulanık olduğunu gördüm. Sadece üstte kalan parçaları kaşık ile almadım, 4 dakika sonunda kaşıkla karıştırarak - yavaşça - partiküllerin aşağı çökmesini sağlamaya çalıştım.

    Sonuç olarak, evet gerçekten 9 dk. beklemek öyle tahmin edildiği gibi acı bir kahve içmenize neden olmuyor, ama artısını ben henüz çözemedim.
     

Bu Sayfayı Paylaş