Cam Demlikte Kavurma

'Kahve Kavurmak' forumunda FirstCrack tarafından 17 Ağu 2017 tarihinde açılan konu

  1. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    En son ateşe dayanıklı resimdeki Termisil marka cam çaydanlıkla kavurma yaptım. Ürün birçok yerde satılmakta, fiyatı ise yaklaşık 20 tl.

    [​IMG] [​IMG]

    Tavaya göre hafif fazla yormuyor, derin olduğu için kepekler etrafa saçılmıyor, ince cam olduğu için ısıyı çekirdeklere olduğu gibi iletiyor ve en iyi tarafı çekirdeklerdeki renk değişimini sürekli olarak izlemek.
    Ocağın en küçük gözünde gaz tam açıkken ateşten yaklaşık 5 cm. yukarıda (Yaklaşık sıcaklık 240 derece) sürekli sallayarak yaptığım kavurmalarda oldukça homojen sonuçlar elde ettim.

    Resimdeki çiğ çekirdekler hammaddelerden Tito Honduras SHG.
    50 gram çiğ çekirdekten ayıklama sonrası yaklaşık 46 gram kaldı.
    10. dakikada ilk çıtlamalar geldi sonrasında 2 dakika daha kavruldu.
    Kavurma sonrasında yaklaşık 37 gram kahve kaldı.
    5 gün bekledikten sonra yapılan demlemede profili süper değil fakat tatminkardı. Karamel ve çikolata tatlarıyla orta-sert arası bir gövde verdi.

    [​IMG] [​IMG]
     
    totto, bugra_c ve OsmanDmrtr bunu beğendi.
  2. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Sonuç güzele benziyor. Ufuk açıcı bir yöntem olmuş :) Neredeyse maliyetsiz, kolay bir yöntem olmuş.
     
  3. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Sonuç tatminkar duruyor.Cam demlik ile zor olmadı mı hocam çevirmek? Onun üzerine bir kol yapıp el değirmeni mantığında biraz daha kolaylaşabilir :)
     
  4. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Hocam cam demlik hafif olduğu için bilekten sallayarak sürekli ters düz edip döndürebiliyorsunuz çekirdekleri.
    Dediğiniz gibi birşey mantıklı aslında üzerinde düşünmek lazım :)
     
  5. presscoffee

    presscoffee Aktif Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    En az fırında kavrulan kahve kadar homojen.Belki daha fazla.Yalnız merak ettiğim bazı şeyler var.

    1- Demlik, kavurmak için en fazla kaç gram kahve alabilir?
    2- Demliğin kapağını kavurma sırasında kapalı mı tutuyorsunuz?

    Teşekkürler.
     
  6. arandur

    arandur Yeni Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Aynı cam demlikte sürekli bitki çayı demlerim ama kahve kavurmak aklıma gelmemişti. Gerçi kokusu yüzünden evde bu yöntemi uygulayamayacağım ama güzel fikir, tebrikler.
     
  7. DragonFly

    DragonFly Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Cam dengeli ve çabuk ısı dağılımı sağladığı ve içi gözüktüğü için çok ideal bir malzeme olmuş. KAvurma sırasında hazne/tambur/fanus neyse içindeki dumanın bir şekilde kavurma ortamından uzaklaştırılması gerekiyor çünkü bu duman kahvenin kavrulma profilini bozup tadını acılaştırabiliyor. Bu haliyle en fazla kaç gr. kahve alır ben de merak ettim bir de egzos olayını nasıl yaptınız üst kapak açık mıydı kavurma sırasında.
     
  8. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    bir video cekseniz cok yardimci olur, bende de ayni demlik var isiya bukadar dayanikli oldugunu bilmiyordum
     
  9. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Aynen video çok iyi olurdu. Bende plastik kulp okadar ısıya dayanıyor mu onu merak ediyorum
     
  10. alierhan

    alierhan Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    12 dakika boyunca elle çaydanlığı saklamakta yormuyor mu?
     
  11. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Mısır patlatma tencerelerı vardı ya bir ara modaydı kahve kavurma isinde.Üste kolu vardı.O sistem buna monte edilemez mi diye düşünmeye başladım.O demir parça cama çarpınca camın akıbeti ne olur bilinmez.Ufak bir işçilikle yapılıp denenebilir.Çarpmasın diye folyo sarılır modifiye edilebilir.Neyse siz bakmayın bana gece gece başladım yine :)
     
  12. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Kavurma esnasında demliğin kapağı açık ve aspiratör çalışır durumda olduğu için demliğin içindeki duman sürekli yükseliyor. Arada bir de aspiratöre yaklaştırılıp tamamen alınıyor.

    Cam demliğin kutusunda -50/+500 yazıyor. Birçok kavurma yaptım, henüz hiçbir olumsuz durum oluşmadı.

    Kavurma işlemi ocağın en küçük gözünde yapıldığı ve cam demlik sürekli olarak sallandığı için henüz kulpta herhangi bir bozulma meydana gelmedi.

    Elbette yoruyor, fakat ev tipi eski usul kavurmalara göre oldukça pratik ve kolay.

    Olabilir tabi hocam, neden olmasın. Ucuz ve her türlü Ar-Ge'ye açık bir sistem :)
     
    bugra_c bunu beğendi.
  13. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Merhabalar. Bugün bu tekniği kullanarak ilk defa kahve kavurma işlemini gerçekleştirdim. Benim demlik biraz büyük olduğu için kulpundan tutup çevirmek bana pek verimli gelmedi. Bende çelik çırpıcı ile demliği yan tutup tıpkı kavurma tamburlarının hareketi gibi belirli hızda kahveleri çevirdim. 100 gram honduras kavrumu yaptım ve sonuç resimlerdeki gibi. Kavurma toplam 9.5 dk sürdü ilk çık 8. dk. Çekimleri farklı ışıklarda yaptım. Umarım resimlerden bir şey anlaşılıyordur. Yorumlarınızı bekliyorum.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 7 Eyl 2017
    kahvetrip bunu beğendi.
  14. albati

    albati Yeni Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Güzel teknikmiş. O cam demliğin satıldığı ulusal bir market var mı?
     
  15. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Aliexpress de camdan tambur görmüştüm. Aslında demliği yan yatırıp çevirecek bir mekanızma yapılabilir ? :) İçine de bir kaç mikser kol yaptıştırırız foodgrade yapışkan ile. Al sana kavurma makinesi xD
     
  16. Reneli

    Reneli Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Cam tamburu merak ettim şimdi. Eğer bulabilirseniz buraya atarsanız bir incelemek isterim.
     
  17. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Aliexpress de bulamadım googleladım ve buldum;
    Hario RCR-50 Manual Coffee Roaster | Prima Coffee
     
  18. Reneli

    Reneli Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Tamam fotoğrafı görünce şimdi hatırladım. Biraz araştırayım :)
     
  19. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Metro Market
     
  20. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Cevap: Cam Demlikte Kavurma

    Hocam pek homojen durmuyor, gerçi çekirdekler nitelikli değilse ondan da kaynaklanabilir sizce nasıl? Demleyip memnun kaldınız mı?