Macap M2D öğütme ayarı

'Öğütme Makineleri' forumunda atoprak tarafından 20 Haz 2017 tarihinde açılan konu

  1. atoprak

    atoprak Yeni Üye

    Arkadaşlar merhaba,

    Forumdan "raistlin" arkadaşımız sayesinde dün akşam itibariyle Macap M2D model öğütücümü aldım. Kendisine tekrar teşekkür ederim.

    Dün akşam öğütücü kurdum ve test edip, espresso ayarına getirmek için yoğun çalışmalar yaptım :) .. hani şöyle söyliyim ... çok kahve gitti çöpe :) ve mağlesef istediğim sonucu henüz alamadım ... bir şeyler yanlış..

    Ayriyeten yıllarca adımsız bir öğütücü kullanmış, çalışma prensibi bu kadar basit olan bir makine için neden böyle olduğunu anlayamadığım içinde ayrıca şaşkın durumdayım :) ..

    Sıkıntım şu ... makine en başta beklendiği gibi orta karar kahve çekiyordu ... (bu arada makine yorumunu başka bir başlıkta yapacağım) .. burada bir problem yok lakin takiben, herhangi bir shot almadan inceltmeye çalıştım... incelttim de.. ama yine istediğim kadar incelmedi ... neyse.. daha da incelttim, hatta sıfır noktasını bulup, biraz geri gelerek denedim .. bu sefer pudra kıvamında, resmen bloklar halinde çıkan bir kahve aldım ... yani sanki küçük dikdörtgen kutular şeklinde, oldukça zor çıktı kahve ... daha sonra kahveyi kalınlaştırmaya çalıştım .. bir kaç kez denedim ama ayarlamayı yapsam da, yine aynı şekilde küçük küpler şeklinde aşırı ince kahve aldım. en son bir tıkanıklık olduğunu düşünerek süpürge ile temizlik takibinde de olabilecek en kalın ayarda kahve öğütücü makinenin içinin boşalmasını sağladım ... .. bu sırada birden ayar kalınlaştı ve sanırım tıkanıklık kalktı ortadan.

    Herşey normale döndü derken.. ayarı yine incelttim.. ve shot aldım ... daha inceltmem gerekiyor du ki, kahvem btti :).. bu akşam ayara devam ... :)

    Asıl kafamı karıştıran konu şu ...
    Kullanıcı klavuzun da ayar yapmak için şöyle bir uyarı konmuş

    "The grinder must only be adjusted with the appliance turned off and with no coffee in the grinder."

    Yani ayarı makine çalışmıyorken ve kahve yokken yapın diyor... aslında bu tip flat burr makinelerde makine çalışırken yapılmıyor muydu bu ayar... şu anda kullanıcı klavuzun da ki gibi yapıyorum ama aklıma da yatmıyor ... acaba ayarlamayı yaparken yanlış bir şey yapıyor ve yerimde mi sayıyorum diyorum kendi kendimi... bundan önceki makinemde hep çalışırken yapardım ... bir çok video da da bu tip öğütücülerin ayarlarının çalışırken yapılması gerektiğini okumuştum.

    Siz ne dersiniz ?
     
  2. raistlin

    raistlin Paylaşımcı Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Merhaba,

    Tekrar hayırlı olsun, güle güle kullan. :)

    Espresso için ilk kez ayar yaparken öğütücünün ''sıfır'' noktasını bulup sonrasında öğütücü üzerindeki ayar biriminden birkaç adım kalına doğru gitmek en hızlı ve mantıklı yöntem, sen de bunu uygulamışsın zaten. Bu akşam öğütmeyi bir miktar incelterek istenilen sonucu yakalayacağını düşünüyorum.

    Ayar sistemiyle alakalı şu iki linki paylaşayım. 1st Line öğütücü çalışır vaziyetteyken öğütme ayarı yapılmasını özellikle vurguluyor Macap için:

    Macap M2M Commercial Espresso Grinder - Doserless, Stepped, Manual (Brass Finish) Buradaki ''Notes'' kısmına bakmanı rica ediyorum.

    CoffeeGeek - Espresso: Grinders - Espresso, Why does adjusting grind while turned off damage the grinder.
     
  3. atoprak

    atoprak Yeni Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Aynen aslında öyle... çalışırken yapılması lazım ama bu kitapta niye böyle yazılmış hiç aklım almıyor... çeviride mi hata olmuş acaba... ben Beko 2170 in klavuzunda da çeviri hatası görmüştüm diye hatırlıyorum ... kuvvetle muhtemel öyle olmuş..

    akşam bildiğim gibi yapacağım bakalım ...
     
  4. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    çok incelttiğinizde makine tıkanıyor, tekrar kalına geçseniz dahi tıkanan kahve tekrar tekrar öğütülüyor ve dediğiniz pudra kıvamı kahve çıkıyor. o yüzden ince taraftan değil kalın taraftan başlayın. makinenin kalibrasyonu doğruysa shotın süresi 25-30sn olduğunda doğru ayara ulaşırsınız.
    diğer parametreler(kahvenin gramajı,aldığınız sıvı miktarı) doğruysa eğer inceliğiniz doğrudur.
     
  5. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    https://www.espressocare.com/equipment/item/macap-m2-manual-doserless-chrome-espresso-grinder
    Şu linktede uyarılar var Macap M2 için, ingilizcem çok iyi olmadığı için tam anlamadım ama burada da çalışırken yapın diyor sanırım.

     
  6. keremp

    keremp Yeni Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    merhabalar, bende macap m5d var.
    daha büyük sanırım farkı. birde zamanlayıcı var.

    bende hafiften ileri geri yaparak inceltiyorum.
    benimki stepless değil. ben genelde sıfırı ayarladıktan sonra 1,5 - 2 numaraya doğru yaptığımda espresso ya uygun öğütüm yapabiliyorum.
    belki faydası olur...

    teşekkürler
     
  7. atoprak

    atoprak Yeni Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Hocam kitapçığında da resmen kapalı durumda yapın diyor... hiç anlamadım , ne mantık.. zaten macap a mail attım bu konuyla ilgili .. bakalım geri dönüş olacak mı ..

    Neyse ben bildiğim gibi yapıp makine çlışıyorken son ayarını yaptım ve cuk diye oturdu ...
    Gayet iyi bir shot aldım.. dün akşmki bir talihsizliğimde biraz bayat bir kahve kullanıyor olmamdı..bu gün sadece ayar için kahvedünySından tazemssi :) kahve aldım..sonuç gayet iyi

    Bu ararada ayrı başlıkta yazıcam ama öğütme stabilitesi çok iyi ...topaklanma da espresso seviyesinde dahi gayet makul.... yarın akşam timer ayarlarına giricem inşallah :)
     
  8. raistlin

    raistlin Paylaşımcı Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Voila! :) Bir sonraki seyahatte espresso getireyim de sen onu bir de kendi memleketinden gelen kahveye gör :D
     
  9. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Hocam yanlış bilmiyorsam, kapalıyken ince ayar yaparsanız diskleri birbirine çok yakınlaştırıp sıkıştırma ihtimali var. Yanlışsam düzeltin dediğim gibi :)
     
  10. atoprak

    atoprak Yeni Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Hiç sormana gerek yok ..
    Bu bu bu var de, ben geçerken uğrar alırım :)
     
  11. atoprak

    atoprak Yeni Üye

    Cevap: Macap M2D öğütme ayarı

    Aynen dediğiniz gibi öyle bir olasılık var nitekim makine çalışmıyorken dişlileri ne kadar sıkıştırmış olabileceğinizin farkına varmıyorsunuz ... haliyle bir birlerine geçmiş durumda kalıp kitli kalabiliyorlar.. bu durumda motoru yakmak (biraz beklerse makine bu şekilde!) çok olası ..

    Ama her halikarda, dişleri sıkıştırmayacak olsanız dahi makine çalışmıyorken yapılan ayar tutmuyor . [MENTION=320]spongio[/MENTION] nun bahsettiği durumlar yaşanıyor... info@macap.it e attığım maline henüz cevam gelmedi, hoş havalar ısındı, İtalyanlar biraz sermeye başlamıştır ama takip edeceğim bakalım ..