Çakma! Behmor kahve kavurmaya devam..

'Kahve Kavurmak' forumunda cemeray tarafından 22 May 2017 tarihinde açılan konu

  1. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    değişik kavurma denemelerim sonrasında mini fırında kavurduğum kahveden daha iyi performans alınca, behmor roaster fırından esinlenerek gerekli parçaları temin ettim. metal sepet,sabit rulman,tij,civata derken montajı yaptım.şuan şarjlı matkap ile kullandım,daha sonra devir ayarlı 24v dc motor takılabilir. fırın ısı ayarlı (max250C) ve alt üst çift rezistanslı. fırın içinde kullanılabilen termometre sipariş ettim henüz gelmedi, aliexpressten baktığım kadarıyla digital ölçü cihazları 10$ civarı. ilk 100gr kavurma denemi yaptım. ısısnın daha yoğun olması için 1 adet de tepsi yerleştirdim. kahve sanalbaharattan alınma indian arabica çekirdekler. ilk çıtlama 11dk geldi tamamen bitiminde aldım, 14dk sürdü.homojenlik çok iyi biraz daha kavrulabilirmiş.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    fırında kullandığım malzemeler ve montajlanmış hali böyle oldu,

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Zonachy bunu beğendi.
  3. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Vallahi bu kadar olur. Ben de behmordan esinlenerek birkaç hafta önce böyle bir projeye başladım ve Tesadüf bugün ilk kavurma denemesini yaptım. Ben de foto eklerim. Sanırım AliExpress'ten aynı drum'i almışız

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  4. bulcum

    bulcum Aktif Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Sizi tebrik ederim.
     
  5. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    patent benim önce ben geldim :) metal sepet 9,5$ a geldi. sizin denemenizi de görmek isterim, karşılaştırmış oluruz. benim daha şimdiden detaylarda değişiklikler yapmamı gerektirecek ileriye dönük sorun çıkarabilecek detaylar var. birkaç deneme daha yapmam lazım.
     
  6. DragonFly

    DragonFly Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    arduino ile motor devri, kavurma süresi, rezistans sıcaklığı ve gibi değerler programlanıp kavurma profilleri oluşturulabilir. Ucu açık ve çalışması çok zevkli bir proje gibi görünüyor fırın boyu tambur boyuna uygun olarak daha küçük olacak şekilde ayarlanabilir mi ? ya da fırına göre tambur bulunabilir.
     
  7. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Valla ben piliç çevirme özellikli firin alıp onunla başladım. Tabi devri çok yavaş, önce onu hızlandırmam lazım. Daha sonra altına kabuklar toplamak için bir aparat yapmayı düşünüyorum.

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  8. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    ileriye dönük oldukça geliştirilebilir ki zaten behmor1600 örnek olarak ortada. benim fırın yazlıkta boşta duran ve kullanılmadığı için üzerinde çalışmam için iyi oldu ama boyut olarak büyük geliyor. fırının max 250C olması ve hacimin büyüklüğü sebebiyle ortaya tepsi koyma gereksinimim oldu. sepetlerin daha büyük boyu vardı galiba ama küçük olması daha iyi gibi şuan için bile 300gr rahat alır. daha sonra ilave resistans takabilirim yada performansa göre küçük ebatlı 300C lere çıkabilecek bir fırın olabilir.
     
  9. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    piliç çevirme özellikli olanları bende inceledim, ilk izlenimim çok hızlı dönmemesi daha iyi oluyor. ama hız ayarının olması kavrulacak çekirdek miktarına göre ayarlamak daha iyi olabilir. ben şarjlı matkabın piline güvenmediğim için şarj adaptörünü kesip pil olmadan direk bağladım tetiğe de kelepçe taktım şuan devri ayarlıyabiliyorum.
     
  10. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Elinize sağlık güzel olmuş. Bende daha bugün böyle bir işe girişiyim diyordum. Sayenizde iyice aklıma yattı. Hazırda fırınım yok şöyle 200 300 liraya tavuk çevirmeli fırınlar var onlardan alıp direk drum ı takabilirim sanırım. Fırını delip biçmeye pek sıcak bakmıyorum şimdilik.
     
  11. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Tebrik ederim. Makinenin genel tasarımının oturmasının ardından mutlaka ölçüme (çekirdek ısısı vs.) yönelik çalışma yapılmasında yarar var. Nitelikli ve tekrarlanabilir bir kavurma için bu şart. Benim aklıma tek takılan konu hava akımının hiç olmaması. Sıfır hava akımı ile yapılan kavurmaların profilinde genellikle kavruk, dumansı, yanık olarak tabir edilen aromalar gözleniyor. Yani kavurma sürecinde oluşan dumanın ve yanan chaff'lerin etkisinin bir şekilde mutlaka atılması gerekiyor.
     
  12. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Kullanılan fırın turbo fırın değilmi? Benim bildiğim kadarıyla turbo fırınların içerisinde ısıyı dağıtması için bir fan vede hava çıkışı olur.
     
  13. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Benim kullandığım fırında fan özelliği var .Hatta bugün fan açık ve kapalı iki ayrı deneme yaptım. fan açık ısı biraz düşüyor. Şimdi farklı denemeler yapıp sonuçlarını paylaşırım inşallah. Öncelikle motor hızını yükseltmem gerekiyor Şu anda üzerindeki motor dakikada 2 devir dönüyor bunu dakikada 15-20 devre çıkarmam gerekiyor ilk aşamada

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  14. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Fırınlardan anlamıyorum :) Ama eğer içeride oluşan dumanı vs. dışarı atan bir sistem varsa iş görür. İdeali kavurma süresince bu hava akımının da kontrol edilmesi aslında ama bu tip bir düzenekte havanın dışarı atılması en azından bahsettiğim türdeki aromaların oluşmasını engeller.
     
  15. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    [MENTION=402]coupe[/MENTION] Hocam fırınınızın marka modelini söyleyebilir misiniz rica etsem?
     
    Son düzenleme: 22 May 2017
  16. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Dumanı atmak için bildiğim kadarıyla katalitik dönüştürücü kullanmak gerekiyor. behmoeda bu var en azından .Eğer ufak boy bulunursa onu da denemeyi düşünüyorum

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  17. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Drum dönüş hızını dakikada 50-60 tur arası yapabilme şansınız varsa iyi olur. Tabi drum'ın çapı önemli ama görsellerde gördüğüm büyüklükte bir drum için 50-60 yeterli olacaktır....
     
    Son düzenleme: 22 May 2017
  18. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Dakikada 50 tur kesinlikle çok fazla olur. ideali 15-20 tur diye düşünüyorum. behmorda bir ayar var 8 Tur ile 16 tur arasında kendiniz değiştirebiliyorsunuz

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk
     
  19. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Behmor'un drum hızı ile ilgili yorumlar var. Bu nedenle en son 32 rpm'lik yeni bir motor üzerinde çalışıyorlardı. Uygulamaya geçirdiler mi bilmiyorum ama böyle bir çalışmaları olduğunu biliyorum....

    Ekleme: Şimdi hızlı bir arama yaptım. Aşağıdaki linkte AliExpress'ten sipariş ettiğiniz tipteki drumlar için 60 rpm tavsiye edilmiş. Ama ben yine de 50 rpm gibi bir değerin yeterli olacağını düşünüyorum.

    Homeroasters.org - Discussion Forum: RPM for a Drum Roaster
     
    Son düzenleme: 22 May 2017
  20. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    Cevap: Çakma! Behmor kahve kavurma..

    Yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkürler. Benim fırın da fan yok, zaten şuan amacım homojen ve aynı sürelerde profili bulabilmek. Daha sonra ufak ve modifiye edilmeye uygun bir fırına geçmek yada benzer sistemi sıcak hava tabancası ile kurmak olabilir. Fırın içerisinde oluşan dumanın bir kısmı fırının arkasında 3*3 hava deliği var oradan çıkış yapıyor ama çekirdekler üzerinden hava akışı​ sadece sepet içerideki savrulmadan sağlayabiliyor.