hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

'Kahve Yapım Teknikleri' forumunda kahvetiryakisi tarafından 21 May 2017 tarihinde açılan konu

  1. kahvetiryakisi

    kahvetiryakisi Yeni Üye

    arkadaslar merhaba. benim elimde şu an french press var ve kahvemi o şekilde demliyorum. başka bir demleme çeşidine geçmek istiyorum. makina olmadan sizce kahveden en iyi tat hangi demleme tekniğiyle elde edilebilir. Esen Kalın.
     
  2. DessoEldest

    DessoEldest Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Herhangi birisi daha iyidir diyemeyiz. Her bir demleme yöntemi ile yaşanabilecek deneyim farklı. Kahve işini hobi olarak değerlendirecek olursan önünüzde uzuuun bir yol var. v60 ile devam edin mesela. Farklı tip filtreler deneyin. Aeropress deneyin. Yavaş yavaş ekipmanlarınızı toplarsınız. Zamanla güzel bir kolleksiyonunuz olur.
     
  3. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    selamlar,

    zor soru. en iyi tat hangi demleme yönetimiyle alınır diye bir standart maalesef yok. benim düşüncem;

    makina olmadan değil de french press'den sonra pour over demlemeye geçiş yapabilirsiniz. ben dahil formdaki pek çok kişi french press'den sonra pour over ile devam etmiştir. bu arada önce french press ile başlanır sonra pour over'a geçilir bu bir üst seviyedir vs. diye düşünmeyin. her bir demleme yöntemi kendi içinde farklı karakteristik tat profillerine sahiptir.

    hario v60 alabilirsiniz ya da metro'da satılan ve daha ucuz olan v60 benzeri bir ürün var. pek çok arkadaş hario v60 ile hemen hemen aynı diye yazmıştı. o ürünü alıp hario filtre ile kullanmaya başlayabilirsiniz.
     
  4. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Her metodun kendi güzelliği vardır ve çekirdeğin farklı özelliklerini ortaya çıkarır. Eğer yumuşak, aromatik ve zarif bir kahve istiyorsanız pour over yöntemlerine yönelin. Aynı aromaları daha yoğun ve sert elde etmek isterseniz moka pot idealdir. Birde French Press candır ve bazı kahveler en çok ona yakışır. Ama ekipman toplamadan önce en önemli şeyin iyi bir öğütücü olduğunu unutmayın.
     
    Son düzenleme: 22 May 2017
  5. kahvetiryakisi

    kahvetiryakisi Yeni Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    teşekkür ederim arkadaşlar cevaplar için. sanırım sonraki denemem hario v60 olacak. ayrıca hario , chemex, filtre kahve deneme yöntemleri sonucu elde edilen tat çok farklı oluyor mu acaba.yani hangi yöntem kahvenin hangi yönünü daha ön plana çıkarıyor.
     
  6. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    [MENTION=949]adolate[/MENTION]ye katılıyorum.Noktası virgülüne kadar.French Press yabana atılacak bir yöntem değildir hocam.İlk onla başlamışızdır.Ama pabucu dama atılmıştır.Öğütücü önemli olan öğütücü kaliteli ise yöntem pek fark etmiyor.
     
  7. kahvetiryakisi

    kahvetiryakisi Yeni Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    öğütücü olarak sözen i kullanıyorum. o da iyi gibi duruyor.
     
  8. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    her turlu pour over ve espresso şahsi begendiklerim. herkesin aradigi lezzet farklidir.
     
  9. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Sözenin metodlar arası değiştirmek için sabit bir değişim imkanı yok. Tek bir metod yapacaksanız sabit olarak kullanırsınız ne ala ama farklı demleme metodlarına göre her seferinde doğru ayarı bulmak imkansız değil ama çok meşakatli bir iş. Bu yüzden sizin yerinizde olsan iyi bir değirmen alana kadar ekipman parasını köşeye koyar french press/sözen birlikteliğiyle devam eder, metodlar arası geçiş yapmanın rahat olduğu bir değirmen alınca ekipman zenginliğini arttırırdım.
     
  10. forgondor

    forgondor Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    uzun süredir bu kahveyi arıyorum siz hangisini önerirsiniz acaba :)
    ve kavrum ne olmalı. city plus?
     
  11. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Bu cityler, pluslar bence tamamen uyduruk ifadeler. X'in citysi Y'nin fullcity+ ı oluyor. Farklı sıcaklığı farklı sürelerde vererek farklı tat profilleri çıkartanlar var. Benim için fazla komplike bir konu. Ama filtre için ideal kavrumlar french pressde iş görüyor. Ama hangi kahve daha uygun? Bunu belirleyen değişkenleri benim söylemem doğru olmaz.
     
  12. forgondor

    forgondor Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    o zaman french press te en severek içtiğiniz yöreleri özelden yazabilir misiniz acaba :) bi yerden başlamak gerek.
    dip : şerif başaran cupping seminerinde cupping için kullanılan kahvelerin kavrum derecesinin 65 agtron civarı olduğunu söylemişti.yani galiba aslında kavrum derecesini ölçen bir alet var.tabi homojenlikte bir etken burda
    https://www.coffeetec.com/Agtron_M_Basic_Color_Meter_p/01-rdg-color analyzer.htm
     
  13. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Ürünü incelemedim fakat kavrum derecesinin ölçülmesi bence yine çok belirleyici değil, şöyle düşünelim ulaşmak istediğim tekil ve sabit bir kavrum derecesi var diyelim ve iki adet kavrucumuz var. Bunlar A ve B olsun.

    A Bu seviyeye ulaşmak için ilk dakika 100 derece ısı verdi, ikinci dakika 120çıkarttı ve sonra 80e indirip bir anda 240 yaptı ve bu şekilde kavrumu tamamlamış oldu.
    B ise aynı kavrumu yapmak için bir anda 200 yaptı ve kademeli olarak düşürerek aynı kavrum ayarına ulaştı.

    Yukarıdaki dereceler tamamen kafadan salladığım rakamlar ama farklı kavurucular aynı değere bu şekilde farklı eğriler takip ederek ulaşıyorlar. Ve ben bu yöntemler arasında ciddi bir tatsal fark olduğu kanaatindeyim. İşte tam bu sebepten ötürü şu çiftliğin kahvesi french presse yakıştı demek çok doğru olmaz çünkü aynı çiftliğin kahvesi bir kavurucuda küf ve çamaşır suyu kokarken, diğerinde yaban mersini ve kakao kokabiliyor. Hatta aynı kavurucuda 2 farklı kavurumda bile bu fark olabiliyor. Ha french presse yakıştırdığım kavurucu ve kahveleri soruyorsanız özelden küçük bir liste yollayabilirim :)
     
    Son düzenleme: 22 May 2017
  14. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Agtronmeter kavurma derecesi değil, kavurma rengini ölçer. Hatta kendisi lazer ile renk ölçen bir Laboratuvar ekipmanidir, gereksiz pahalıdır. 200 kg alti makina ile kavurup kullanan adam boşuna para vermistir [emoji14] ucuz alternatifler mevcuttur. @adolete in dedigi gibi rengi aynı olupta kavurma profili neredeyse milyar üstü milyar olabilir. Sadece ısı değil; air flow, kullanılan tambur türü ve çeliği, tambur hızı, kahvenin nemi, ortamın nemi ve sıcaklığı gibi gibi bir sürü faktör işin içine girer.

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  15. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Homojenlik önemli tabi de o makina uçmuş fiyat olarak :) Gereksiz bana kalsa.Ama aynı kahveyi farklı kavuruculardan denediğimde arada bariz farklar olduğunu gördüm.
     
    Son düzenleme: 25 May 2017
  16. majestece

    majestece Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    Merhaba arkadaşlar,

    Elimde bir miktar luwak kahve çekirdeği var. Hangi demleme tekniğini kullanırsam daha iyi sonuç elde ederim. Tecrübesi olan var mı?
     
  17. campos

    campos Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    pour over olarak adlandirilan metodlarda sonucu etkileyen parametreler:

    taze kahve (olmazsa olmaz)
    iyi bir ogutucu - bicakli degil, burr denilen degirmen tipi - (uygun kahve ogutme kalinligi)
    dogru kahve/su orani
    biraz da el marifeti :)

    bunlarla oynayarak kendinize uygun parametreleri bulabilirsiniz.

    chemex ve v60 arasinda filtreler farkli. Chemex daha kalin bir filtre kullandigindan daha berrak, temiz ve aci tatlardan arinmis bir kahve sunuyor. Fakat bu tamamen damak tadi ile alakali.
     
  18. campos

    campos Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    butcesel olarak limit varsa ikinci el bir hario degirmen alarak kullanabilirsiniz. sozen sizi ogutme ayari yaparken yorabilir. en son forumda [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] uygun fiyata satmisti.

    daha sonra butcenize gore ikinci el ya da sifir elektrikli bir degirmen alabilirsiniz.
     
  19. campos

    campos Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    sahsen elime gecen premium olarak nitelendirilen kahveleri hep V60 ile demleyip denedim. Luwak daha icmedim. umarim elinizde cekirdek olarak vardir. afiyet olsun.
     
  20. bekvural

    bekvural Yeni Üye

    Cevap: hangi kahve demleme tekniği sizce daha iyi

    O hario yu ben aldım ama kargoyu bi türlü alamadım :( yarın alınca sözen ile karşılaştıracağım :)

    SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi