Bir kilo kahve neden 200 lira?

stormtrooper

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Ocak 2017
Geçen gün İstanbul'daki ünlü bir kavurucunun kahvesinden deneyeyim diye bayiisi olduğunu öğrendiğim Çayyolu'nda bir kafeye girdim. 250 gram kahve 50 TL.
Okuduğum bir yazı geldi aklıma. Dünya kahve üretiminin çoğu 25 milyon fakir köylünün emeğiyle elde ediliyormuş. Her 350 $ karşılığı sadece 2 $ kazanabiliyorlar. Kabaca kiloda 20 kuruş diye hesap ettim. Al, yıka, kurut, kavur, taşı, paketle olsun 200 Lira.
Kahvenin Keyfi bir yana, ciddi bir sömürü düzeninin de aracı olduğu aşikar.
İsmini vermeme sebebin ne? Dava mı açacaklar? Forumun amacı bu bilgi paylaşımı .
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Birşeye talep olunca fiyatı da yükseliyor..
Fiyat bir tarafa kaliteli, taze, doğru kavrulmuş kahve bulmak güç..
Para kazandırıyor diye herkesin bu işe girmesi hem fiyatları yükseltir hem kalitesiz ürürnlerin piyasada dolaşmasına sebep olur..
Bir kahvenin o kadar farklı fiyatı var mı? hangisine güveneceğiz belirsiz
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
.

Arkadaşlar tüm bu konuştuklarımızın muhteşem özeti olan aşağıdaki haberi mutlaka okumanızı (sonuna kadar ) tavsiye ederim.

Gerçek o kadar açık ki, verilen karşı cevapların nasıl bilgisizce verilmiş olduğunu da göreceksiniz.

http://www.habername.com/haber-etiyopya-kahve-119643.htm

Aslında bu haberle tam olarak açıklanamayacak bir durum söz konusu. Evet, hepsi olmasa da önemli bir çoğunluğu bu durumda çiftçilerin. Kendi satış ağları olmadığı ve varsa da kooperatifler aracılığıyla yerel kazanç çetelerine peşkeş çekildiği için genellikle ucuza satmak zorunda bırakılıyorlar. Ama piyasa kahvesi diyebileceğimiz bu kalitedeki basit kahvelerin elbette yüksek fiyatlı satılması eleştirilecek bir durum.

Mesela bu konuda Nordic gibi oluşumları seviyor, takip ediyorum. Adamlar küçük ve orta ölçekli çiftçileri desteklemek adına aşırı minimal fiyatlara bağımlı bırakmıyor. (Tabi bizim dışarıdan gördüğümüz bu, çiftçi ile doğrudan diyaloğu nasıl, bilemeyiz). Mesela şu listedeki kahveler kendi fiyat politikamdan bağımsız değerlendirdiğimde Türkiye'de çok rahat 150+ üstüne satılır veya minimum o satış bandında son kullanıcıya sunulur fikri uyandırıyor bende.

https://nordicapproach.no/offer-list/

Bu listede görebileceğimiz, benim de geçen senelerde sattığım Kenya Nyeri kahvesi şuan 11-18 $ aralığında üreticisine göre. Daha pahalı olanı da var. Ancak Sl28-Sl34 varyete olanların genel olarak fiyat aralığı bu. Benim gözümde bu tarzda fiyatlara sahip kahvelerin belli bir satış, fiyatlama bandı var. Benim alım yaptığımda dolar bandına göre 60-70-80 diye dengelediğim fiyatları, bugün yapacağım satışta misalen dengeleme aralığım 90-120 TL gibi olur mesela. Ancak bunun standardı olmadığı için daha yükseğe satanı da görmek mümkün, benim gibi mümkün mertebe olabilir fiyatlara sanatını da görmek mümkün. O nedenle kahvesine, getirene, kavurana, satana göre değişen faktörleri var.
 

fatihonder

Yeni Demleyici
Katılım
21 Mar 2017
Az önce üzülerek gördüm dolar 5 lirayı da bulmuş. Sürekli yukarı yönlü bir hareket var ve kahveyi etkilemesi de kaçınılmaz. Önceden yurtdışından sipariş verirdim bütçeyi zorlamadan şimdi çok çok zor hale geldi. Yurtiçindeki fiyatlar ne olacak merak ediyorum. Dışarıda kahve içmekten her zaman daha ekonomik ve keyifli olacak olsa da gün geçtikçe hareket alanı azalıyor evde kahve için. Elimdeki kahveleri elemeye kıyamıyorum artık.
:confused:
 

kbere

Aktif Demleyici
Katılım
13 Ocak 2015
Çok şükür iyi kötü almışım vakti zamanında.Bu zamlar bende kahve içememe korkusu yarattı.Bu korku da benim için iyi oldu.Küçük çaplı bir ekonomi yaratmak ve daha sağlıklı olmak için sigarayı bıraktım.Ayda 350-400 liralık bir bütçe ve giden sağlık söz konusu.Bu kahve adına iyi bir bütçe.Her şey kahve icin :D Umarım başarılı olurum.Bu durumda olan kahvesever arkadaşlara tavsiyem derhal bırakın :D
Hocam hayırlı olsun. Çok sevindim. Daha önce de bu konuyu sizinle konuşmuştuk. Alınabilecek en güzel kararı almışsınız.
 

julesbonnot

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Şub 2018
stoktaki ürünün fiyatının neden arttığını sorduğumda toptancıdan vadeli alındığı ve satıcının kur sabitlemeye yanaşmadığı cevabını almıştım.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Krizi firsata cevirip kahveye aninda zam yapistiranlar, dolarin dusmesiyle zam miktarini dusurduler mi acaba? Keske screenshot alsaydim ya.
Bu piyasada her zaman böyle olmuştur, kur artinca her şeyin fiyatı yükselir, düştüğünde hiç bir değişiklik olmaz.

Tabii bu arada kavurucuların siteleri ne kadar göze hitap ediyorsa kahvede o kadar pahalı olmalı anlayışı da yaygınlaşıyor. (istisnaları tenzih ederim.)
 

poyraz

Aktif Demleyici
Katılım
7 Ağu 2018
Kahve nispeten ucuz ekipman pahalıydı şimdi kahve pahalı ekipman pahalı, talep oldukça da artıyor fiyatlar.
 
Z

ziyretci3

Guest
Bazı kişiler bu işi şuan fırsatçılıga çevirde ve bu hamlenin üzerinden zaten bende o kişilerden kahve alımını kestim 50 Tl ye kahve satıyorlar yolladıkları kahve zaten içerisinden her demlemede 4-5 tane fire veriyor ama sözde iyi kahve satıyorlar beyfendiler her demlememde en az 4-5 fire veren çekirdek istesem gider sanal baharattan alırım 5 te 1-6 da 1 fiyatına
 
Z

ziyretci3

Guest
Şimdi bu biraz önce yerel bir kavurucudan aldıgım kahve çekirdeklerinin fiyatları bu 50 Tl ye malum çekirdekleri satan yerden çok daha iyi kavrulduklarını ve lezzetli oldugunu söyleyebilirim ayrıca hiç fire vermedi neden 50 Tl ye aldıgım çekirdek her içisimde 5-6 tane fire veriyorda 35 Tl ye aldıgımın içinde 1 tane dahi fire yoktu ?? Yoksa bu malum yerler bize nitelikli kahve adı altında dayıyorlar mı fiyatları biri bunu açıklasın
 
Z

ziyretci3

Guest
En iyisi kendin kavur kendin öğüt kendin demle :D İster inanın ister inanmayın çok ucuza aldığım kahvelerden farklı profillerde öylesine müthiş şeyler çıkıyor ki kendim hayret ediyorum.
kilosu 100 Tl olan sidamoyu çok begendim bazı çok iyiyiz diye geçinen kavurucu ve satıcıların faiş fiyatlara sattıgı kahveleri çok rahat sollar.
 

presscoffee

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2015
Sene 2019 : "bir kilo kahve neden 300 lira?"

Daha mesajı yazalı 2 ay olmadı bu ne hız :eek:.Evde kahvem bittiği için migrostan, 45 lirayı gözden çıkararak illy alayım dedim.fiyatı görünce önce hafif bir şok geçirsem de bu konu aklıma gelince normalleştim :D

oVJlVR.jpg
 

hayzin

Yeni Demleyici
Katılım
21 May 2015
Daha mesajı yazalı 2 ay olmadı bu ne hız :eek:.Evde kahvem bittiği için migrostan, 45 lirayı gözden çıkararak illy alayım dedim.fiyatı görünce önce hafif bir şok geçirsem de bu konu aklıma gelince normalleştim :D

oVJlVR.jpg

Migros yine iyi , 1 hafta öncesine kadar 50 tl'ye sattı.Pek çok satıcı Ağustos'ta bu fiyata çıkarmıştı bile.
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
250 gr için 30-40 TL Fiyatlar maalesef normal..Hatta pahalı bile olabilir...
Bazı kahveler 50 Tl yi buluyor, son Döviz artışını fiyatlara bindirme yaptı satıcılar
 
Üst