Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

'Kahve Öğütücü Makineler' forumunda djdigy tarafından 23 Şub 2017 tarihinde açılan konu

  1. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Herkese selam
    Bildiğiniz üzere Baratza Sette 270 aldım. Öcelikle belirteyim ben saf halde espresso seven biriyim. Chemex, V60, aeropess v.s gibi yöntemlerle kahve içmiyorum, öğütücü seçimi yaparken sadece espressoyu baz alıyorum. İnceleme yaparken de haliyle sadece espresso performansına bakacağım.

    Breville BCG 820 Pro güzel bir öğütücü. Bugüne kadar memnunum. Neden Sette 270 aldım? Daha iyi bir deneyim için. Mercedes çok güzel bir araba ama Ferrari daha güzel farklı bir deneyim verir, olaya böyle bakabiliriz. Breville ev kullanıcısı için gayet yeterli ve bildiğim kadarıyla diğer demleme yöntemlerinde de yeterli sonuç verebiliyor, bütçe olarak da daha uygun tabi Setteye göre. Birkaç başlık altında karşılaştırma yapalım:

    Malzeme kalitesi:
    Plastik. Ama inanılmaz estetik. Aklınıza sakın plastik diye kötüdür şöyledir böyledir diye gelmesin. Herşey metal olunca sonuç daha iyi olacak diye bir kaide yok. Brevillede plastik, Settede plastik. Sette 270 inanılmaz estetik bir cihaz. Mutfakta çok şık durmakta, Brevilleden çok az yüksek. Metal isteyen K30 alıp 10 milyar ödeyebilir. Bütçe meselesidir.

    Dişliler ve artık kahve sorunu:
    Sette 270 yepyeni bir öğütücü ve dünyada bir ilk olarak conical dişlisinin yanındaki dış dişliler dönüyor ortadaki boşluktan kahve çok çok az bir retention (artık kahve) bırakarak öğütme sağlıyor. Gerçekten önemli buluyorum bunu, zira Brevillede her kahve yapımı arasında hazneye 6-7 tane kahve atıp önceki seferden kalan kahvenin dışa atılmasını sağlardım, Sette 270de bu yok. Direk öğütülüyor.

    Hız:
    Breville dişli teknolojisi geleneksel olduğundan daha yavaş öğütüyor. Sette 270 ise dış dişli dönüşü ve altta boşluk olduğundan tabiri caiz ise kahveyi alta doğru vakumluyor, sonuç inanılmaz hızlı bir öğütme.
    Öğütme ayarı:
    Brevillede yan taraftan yapıyoruz. Settede ise alt taraftan yapıyoruz. Brevillede ayar yapınca ekranda kalınlık ayarları harika bir şekilde gözükmekte. Bu konuda Breville muhteşem. Sette 270 ise manuel alttaki kısmı döndürüp çentiklerle anlıyorsunuz kalınlık ayarını. Keşke LCD ekrandan görülebilecek bir mekanizmaları olsaydı.

    Öğütme kalitesi ve tanecik homojenliği:
    Breville ve Sette 270, ikisi de conical dişliye sahip ancak özellikle espresso için konuşursak Settenin bariz olarak çok daha homojen bir öğütme sağladığını söyleyebilirim. Kahve tanelerinin boyutu birbirine daha yakın.
    Breville ile öğütülen kahve portafiltrede rastgele dağılmış halde, üstüste bir yığın gibi ve öğüttüğünüz kahvede topaklanmalar görülüyor bir kürdan yardımıyla dağıtmalısınız. Sette 270 ile gözlerime inanamadım desem yeridir, portafiltrede öğütülen kahve tepelemesine çok dengeli, orta kısımda toplanmış. Portafiltreyi hafif sallayınca dümdüz bir hal alıyor. Sıfır topaklanma. Muhteşem bir şey özellikle espresso inceliğinde bu sorun çok olur ama Baratza ne yaptıysa hakkını vermiş üst düzey pekçok makinede bile bu topaklanma olayı var, Brevillee özgü bir şey değil. Sadece Sette bu konuda çok iyi.

    Cihaz elektroniği:
    Brevillein elektroniği zaten çok iyi, mutfak markası olmanın verdiği bir tecrübe var sonuçta. Bu konuda Sette 270 ile aynı düzeyde belki de 1 tık önde diyebilirim Sette 270e göre. Ama fonksiyonel olarak aynı, sadece göze hitabından bahsediyorum. LCD ekran Brevillede daha güzel.

    Breville ile karşılaştırmayı yaptığıma göre Sette modellerine bakabiliriz.

    Bildiğiniz gibi Sette 2 versiyonla geliyor.
    Sette 270: zaman ayarlı model
    Sette 270W: Ağırlık ayarlı model

    Zaman ayarlı modelde 10 saniye öğütsün diyorsunuz cihaz motoru 10 saniye çalışıyor. İstediğiniz zaman bu süreci duraklatıp devam ettirebilir ya da tamamen öğütmeyi herhangi bir anda durdurabilirsimiz.
    Ağırlık ayarlı 270Wde cihaza portafiltrenizi ya da kendi öğütme haznesini takıyorsunuz. Cihaz portafiltreyi tartıp ağırlığı sıfırlıyor. 20 gram kahve öğütülünce ekranda 20 rakamını görüyorsunuz.

    Tercih yapacak arkadaşlara tavsiyem kahve alışkanlıklarına göre model seçmeleri Kendimden örnek vereyim. Ben Espresso seven biriyim ve çeşitli kahveleri sık sık değiştiren biriyim. Sabah Petra kahvesi yaptıysam öğlen Hasbeanden aldığım çekirdeği öğütüyorum. Dolayısıyla Kahve Öğütücüsünün haznesine bütün kahveyi dökmüyorum. 18 gram kahveyi tartıp hazne içerisine atıp öğütüyorum. Sette 270 bu konuda bana yetiyor. 270W modeli benim için tamamen gereksiz kalıyor. 270W özelliği gereği 18 gram kahveyi direk olarak öğütüyor, portafiltrenizin ya da altına koyduğunuz tabağın ağırlığı üstüne 18 gram eklenene kadar öğütmeye devam ediyor ve 18 grama ulaşınca duruyor. (18 rakamını örnek olarak veriyorum double espresso içerken 18 aldığımdan, siz 14 ya da 30 öğütebilirsiniz rakam önemsiz) Ama bu özellik benim için anlamsız.
    Peki kime yarar? Tek tip kahve içiyorsanız tüm kahvenizi hazneye koyarsınız. Her seferinde 20 gram kahve çekirdeğini cihaz size tartarak öğütür. Bu anlamlı olabilir ama Farklı çekirdekler kullanıyorsanız tavsiyem Sette 270 modeli olacak. Tartıp hazneye dökün. 270W modelinin bir diğer dezavantajı kahve haznesi alttan hava alıyor. Siz tüm kahvenizi oraya boşaltıyorsunuz ve 1 hafta sürecince bu haznede duran kahveniz daha çabuk bayatlayacak.

    Aklıma gelenleri yazdım umarım yardımcı olur. Son olarak da tabiki karşılaştırma videosu burada Sette ile en ince ayarda yapmama rağmen farkı görebilirsiniz. Kahve dozu her iki öğütücüde de 18 gramdır.

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 23 Şub 2017
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  2. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Guzel inceleme olmus. Espresso kalitesinde degisiklik oldu mu peki ? Simdilik comandante alacagim bekoyu degisterecegim zaman espresso icin dusunebilirim swttwyi
     
  3. metehan

    metehan Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    İnceleme çok güzel olmuş teşekkürler. Tek eksiği diğer derecelerde öğütme performans kıyası. Zaten onu da belirtmişssiniz :)
     
  4. awalanche

    awalanche Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    İnceleme çok güzel olmuş elinize sağlık. Ben başka bir şey soracağım. Breville ile öğütürken kahve bitince dişliler boşta dönüyor 1-2 saniye bu işlem herhangi bir zarar veriyor mu? Zarar vermiyorsa bende böyle kullanacağım..
     
  5. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    [MENTION=1474]awalanche[/MENTION] bir sorun olmaz cunku disliler birbirine surtmuyor vs ustelik 1-2 sn. Ben de o sekilde kullaniyorum.
     
  6. jeday

    jeday Yeni Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Hızlı incele için teşekkürler. Espresso da belirgin bir fark oldu mu bende merak ediyorum?
     
  7. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Espresso kalitesini henüz ölçemedim. Sebebi ise mevcut öğütme aralığında yani 1 nolu çentiğin en ince mikro ayarında bile kalın geliyor espresso için. ama baratza bunu düşünüp cihaz kutusuna 2 metal plaka koymuşlar. Bıçak mekanizmasının altına koyulunca espresso için daha ince ayarlara sahip oluyorsunuz. Bir nevi öğütme aralığını 'inceliğe' göre optimize etmiş ve kaydırmış oluyorsunuz. Misal vermek gerekirse şu an 1 nolu incelik ayarı 5 e kayıyor. Ancak daha zamanım olmadı bunu yapmaya basit bir işlem sanırım bugün yapacağım o zaman daha sağlıklı bilgi zaten yazacağım espresso için. Bu işlemin de videosunu baratza yayınlamıştı:
    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 24 Şub 2017
  8. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Ayarları yaptım. Şu an güzel espresso alabiliyorum ilk izlenim daha yoğun bir aroma aldığım. Ben öyle çok notaları ve tadları ayırt edemiyorum o yüzden tasvir edemiyorum. Ekşilik falan yok, olmasın da bir zahmet artık:)

    TEZGAHTA ECM CLASSIKA II PID VE BARATZA SETTE 270 SON HAL
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  9. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    @djdogy güzel takım olmuş hocam güle güle kullanın. Ecm den almak istiyorum ilerde bakalim suan beko/baratza encre var. Oncelikle comandnte el degirmeni alacagim sonra makine icin birikim yapmaya baalayacagim bebekten firsat kalirsa :)
     
  10. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Teşekkür ederim. Yavaş yavaş yaparsınız istediğiniz gibi bir set bebek izin verirse tabi:)
     
  11. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    [MENTION=620]djdigy[/MENTION] inşallah hocam :) bu arada tamperın yanındakini nerden aldınız ? adını hatırlayamadım ocd miydi neydi düzeltmeye yarayan kahveyi.
     
  12. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Onu aliexpress'den aldım 80 tl civarına. Adını ben de bilmiyorum.
     
  13. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    [MENTION=620]djdigy[/MENTION] link varmi hocam ? Ise yariyor mu bari ?
     
  14. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

  15. Ender

    Ender Yeni Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Hayırlı olsun mutlu günlerde keyifle kullanın
     
  16. lapterk

    lapterk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    [MENTION=620]djdigy[/MENTION] Espresso icin hangi ayari kullandiniz. Kitapciginda okudugum kadariyla 1 kac pound kahve sounda yeni ayar yapilmasi gerekiyormus. Siz direkt ayar mi yaptiniz yoksa gelen ayari ile mi kullandiniz?
     
  17. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma


    Ben cihazı ilk deneyince en düşük ayar olan 1 'de ve üstelik en ince mikro ayarda espresso alabildim dolayısıyla daha ince ayar yapamaz haldeydi cihaz. Hem Home-barista forumda sordum hem de Baratza'ya mail attım hemen aparatları takabileceğim söylendi. Zaten kahve öğüttükçe ayar biraz kayacak. 7 de espresso alabiliyor iken bu 5 e kayabilir ilerde. Sonra da zaten sabitlenir.
     
  18. lapterk

    lapterk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    O değişikliği yaptıktan sonra 7 de mi espresso aldınız su an? Benim de makinem bugün geldi ona göre ayar yapmak istiyorum. Sonunda kurtuldum şu el değirmeninden. Ailedekiler garip garip bana bakıyorlar ama gözümü kararttım :)
     
  19. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    bir deneyin once eger yetmezse takin. tamamen espresso odakliysaniz 2 metal parçayı da takabilirsiniz. baratzadan gelen maile göre her metal parça 5 makro aralik veriyormuş.
     
  20. lapterk

    lapterk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Baratza Sette 270 incelemesi ve karşılaştırma

    Hocam ben o metallerden birini taktım ve 5 makro C mikro ayarda benim Arçelik makine icin çok inçe geldi. Mumkunse sizin ayarınız nedir paylaşabilir misiniz? Ayrıca bu ayar icin double shot icin timer ayarınız kaç sn ? İkisini beraber ayarlayayım. Açıkcası Arçelik makinesi ve el değirmeni olan birisi olarak espressso kalınlığı nedir benim bir standardım yok.