Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

'Kahve Kavurmak' forumunda aykutmumu tarafından 29 Eyl 2016 tarihinde açılan konu

  1. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Merhaba arkadaşlar
    Uzun zamandır son aşama olan kahve kavurma işine girmek istiyordum, sizlerin deneyimlerinizden sinbo 5402 nin bu iş için uygun olduğunu fakat gücünün fazla ve fan devrinin düşük olduğunu artı fanın kavurma aşamalarına göre ayarlanabilir olması gerektiğini farkettim. Modifiye işleminde iki devre kullandım bunlardan biri 16A triac ile sadece ısıtıcı gücünü kontrol edecek dimmer devresi, ikincisi yanlızca fan devrini kontrol edecek LM317 entegresi ile yaptığım DC motor devir kontrol devresi, benim güç kaynağım 19V luk eski bir laptop adaptörü oldu fan için, bunu 1.2 volt ile 18.5 volt aralığında kontrol ediyorum tam değerlerini AVO metre ile ölçüp yazdım fakat min orta max diye 3 mastar noktası işaretledim ara devir ve güç noktalarınıda biliyorum yani teknik olarak sınırsız ayar aralığı oluşturdum.Kontrol kutusu küçük çöp kovalarının tabanından kesilerek yapıldı :) 2 yollu anahtar kullanarak cihazı hem kavurma hem soğutma olarak kullanabiliyorum, soğutma işleminde fan devrini max a getirdiğimde 2 dakikada çekirdekler buz gibi oluyor. İlk denememde first crack için 14 dakikalara çıktım ayarları değiştire değiştire 11 dakikaya indirdim. Modifikasyondan önce 3.5 dakikada bütün kavurma işi bitiyordu. Resimlerini de atıyorum, çok içime sindi ortaya çıkan iş Caffe Roasting Sr500 ün alttan değilde yandan ısı vereni ve timer sızı oldu bir nevi :D resimlerini de atıyorum, incelemek isteyen arkadaşlar için.

    Bu arada kavurma işlemleri için rio minas kullandım kilosu 16 lira olduğu için :) bugün 1 kilo Etiyopya Yirgacheffe sipariş ettim bundan sonra hergün taze kahve ;)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 2 Eki 2016
  2. muraty

    muraty Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    resimleri acaba ben mi göremiyorum, yoksa yükleme de mi sıkıntı var?
     
  3. mrsandman

    mrsandman Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. Teorik bilgim çok ama pratik bilgim malesef yetersiz olduğundan böyle bir sistem yapmak isteyip yapamamıştım. Sıcak hava tabancasından da menunum gerçi. Kavurma kapasitesi olarak benim için daha uygun oldu.

    Keyifli taze kahveler dilerim...
     
  4. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi kavurma kapasitesi 50gr ancak okadar yapılabiliyor 3 parti 40 dakika sürüyor fakat günde 1 kere espresso yapıyorum yeterli oluyor, bu arada merak ettiğiniz birşey varsa sistemle ilgili yardımcı olurum, murat bey resimler görünüyor hızlı resimden alıyor linkleri belki o siteyi bloke etmişsinizdir
     
  5. albati

    albati Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Elinize sağlık güzel çalışma olmuş.
     
  6. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    çok teşekkür ederim
     
  7. ozgur

    ozgur Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Tebrik ederim, çok güzel olmuş.
     
  8. deserthawk

    deserthawk Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Merhaba,

    Konuyu görünce içimde tencere bulamadığım için rafa kaldırdığım kavurma aşkı yeniden depreşti ve
    sinboyu aldım, kargoda. Gelir gelmez modifiye işine giriyoruz.

    *Termostat iptal edilecek.
    *Hem ısıtıcı gücünü hem de fan devrini ayarlayacak şekilde iki ayrı potansiyometre ile kumanda edilecek bir kontrol panosu.
    *Soğutma esnasında rezistansı kapatacak 1-0-2 şalter (Potansiyometrenin min. konumunda kapalı olursa buna gerek duymayız. Sanıyorum iç dirençten ötürü ihmal edilebilir bir akım çekmeye devam eder. Elektronik cihazların stand-by konumu gibi).

    Bu şekilde yapılacak ilk denemeler neticesinde alacağım notlar ve çeşitli görüşler neticesinde kavurma sürecini sabitleştirebilirsem,

    *Eklenecek bir mikroişlemci ile çekirdek sıcaklığını ekrandan okuma.
    *Deneme sonrasında alınan notlar vasıtasıyla çeşitli kavurma programları senaryosu yazılarak işlemi otomatikleştirmek.
     
  9. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Dediklerinizi termostat iptali dışında yaptım fakat termostatı neden iptal ediceksiniz anlayamadım
     
  10. cemeray

    cemeray Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    benzer sorun bende de var termostat yüzünden 2. çıtlamaya gidemiyor çıtlama scaklığına erişemeden 180 derecelere geri düşüyor. tüm simbolar farklı tepkiler veriyor sanırım. bazıları da 4 dk 2. çıtlamayı alıp sonlandırdıklarından bahsediyor,

    https://www.youtube.com/watch?v=8fv3EEpDLN4
     
  11. deserthawk

    deserthawk Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Cevap verilmiş gerçi, kahve konusunda amatör biri olarak ilk öğrendiğim konulardan birisi mısır patlatma makinesinde sürecin çok hızlı olduğu ve hedef sıcaklığın mısırda farklı olması nedeniyle tam olarak randımanlı bir sonuç alınamaması. Çok kavruk bir sonuca ulaştığını söyleyen de var. Demek ki gerçekten ya bu makineler arasında farklılıklar var ya da çekirdekle alakalı vs. Benim yorum yapabilecek bir bilgi birikimim yok.

    Sanıyorum buradaki birçok kahve meraklısı, keşfedebilmek için kontrolün kendinde olmasını ister. Termostat bu noktada bir engel olarak karşıma çıktığı için ben direkt olarak devreden çıkarmayı uygun buldum.

    Zaten bu amatör sistem sonuç versin, sıcaklığın okunabildiği bir projeye de girişeceğim. Zamanla her şey.
     
  12. deserthawk

    deserthawk Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Bu konuyu görerek bu işe girişebilir miyim, diye düşünmüştüm ve sonuç;

    Kullanım mantığı temelde aynı. Benim dimmer çıt çıtlı tipten oldu. İşim bitince prizden çekilir tabi ama unutma ihtimali vs. gelen akımı tamamen kesiyor bu şekilde.

    Tek farkı ise siz laptop adaptörü ile fanı beslediniz sanıyorum, benimkinde trafo ile ayarlama yaptık.

    Birazdan deneyeceğim bakalım nasıl olacak:D

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  13. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    bi arkadasin mesaji uzerine uzun zaman sonra kendi actigim konuyu inceleme firsati buldum, calismanizi yeni gordum gercekten cok guzel olmus, benim cekindigim tek konu termostat iptali cidden korkuyorum zira termostat onemli bir guvenlik araci fan gucu dusunce isinin aniden yukselip basima dert acmasi ihtimali buyuk sorun ozelliklede evde 2.5 yasinda bir bicirik dolaniyorsa :)
     
  14. erkannhl

    erkannhl Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    çok güzel bir noktaya temas etmişsiniz genelde plastik kasalı içinde rezistans bulunan ürünlerde termostatın yanında birde seri bağlı termik sigorta bulunur termostast zamanla arıza yapabiliyor ve devreyi kesmeyince önlem amaçlı yangın riski gibi durumların önüne geçmek için termik sigorta devreye seri bağlıdır ve görevide üzerinde yazan sıcaklık değerine ulaşınca kendisini bozar ve devreyi açarak elektriği keser ve termik sigortanın yenisi ile değiştirene kadar makinanız çalışmaz resimide budur ucuz bir parçadır
    [​IMG]
     
  15. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    çok teşekkür ederim elektronikçiye gidip bakayım bu parçaya ;)
     
  16. fatihonder

    fatihonder Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Mısır patlatma makinesiyle kavurma yapan var mı düzenli olarak? Ben de bir sinbo alıp elektrikçide üstteki modifiyeleri yaptırmak istiyorum. Sonunda tatmin edici bir kahve elde edebilir miyim onu merak ediyorum.
     
  17. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Yakında çok pis modlu bir kavurma makinasi yapacağım xD

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  18. fatihonder

    fatihonder Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Biraz daha araştırma yaptım ama termostatın (sanırım buydu adı elektrik bilgim çok düşük) ısıyı düşürmesi sıkıntı yaratıyor. Bunu iptal etmek bir tehlike yaratır mı? Yerine başka bir şey yapabilir miyiz?
     
  19. coupe

    coupe Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    Ben yapıyorum Yaklaşık 2 yıldır. özellikle modifiye edip termostat taktırdıktan sonra oldukça tatmin edici sonuçları almaya başladım.
     
  20. OverdoseCoffee

    OverdoseCoffee Paylaşımcı Üye

    Cevap: Mısır patlatma makinesi gelişmiş modifiye işlemi

    PID candır

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi