Hario V60 Mı, Hario Woodneck Mi?

adolate

Aktif Demleyici
Katılım
22 Şub 2016
Cevap: Hario V60 mı, Hario Woodneck mi?

Selam, woodneck benim favori ekipmanım.

Woodneck sahibi olana kadar v60 favori ekipmanım idi. Woodneck ile alakalı söyleyebileceğim en önemli şey şu ana kadar denediğim ekipmanlar arasında kahvenin tüm özelliklerini en iyi yansıtan ekipman oluşudur. Olduğundan daha yüksek gövdeli sonuçlar getirmiyor woodneck, sadece diğer filtrelerin öldürdüğü gövdeyi olduğu gibi bardağa aktarıyor, bu da çekirdeğin karakterine göre size çok dengeli sonuçlar getiriyor. Woodneck ile ilgili söyleyebileceğim birşey de çekirdeklerin kusurlarını kapatmaması. Mesela aeropress able fine filtre ile kullanıldığında, gövdeyi azalttığı için eğer çekirdekte tatsal bir problem varsa bunu biraz engelleyebiliyor. Fakat sıkıntılı bir çekirdek ile demlenmiş bir woodneck içilmeyecek kadar kötü olabilir. Tabi bu durum tam tersi için de geçerli. Eğer elinizdeki çekirdek güzelse. O çekirdeği sadece woodneck ile demlemek istersiniz, diğer yöntemlerde aromalar azalıyormuş gibi gelir. Bazı yorumlar woodneckin kumaş filtresinin farklı bir tat bıraktığı yönünde. Filtenin bakımı çok önemli. Eğer doğru bir şekilde bakımını yapmazsanız kumaştan kaynaklı kötü bir tat alabilirsiniz. Ama doğru bir şekilde bakımını yaparsanız filtreden gelen hiç bir tat farkı yaşamazsanız(orjinal hario kullandığınızı var sayıyorum).

Daha önce şöyle bir yorum yazmıştım woodneck hakkında onuda aşağıya alıntılıyorum.

Selam

Bende bir süredir Hario Drip Pot sahibiyim. Kısaca deneyimlerimi paylaşmam gerekirse.

Öncelikle almadan önce çok araştırdım. Bir süredir V60 ve Metal filtreli aeropress ile kahvemi demliyorum. Fakat en yüksek gövdeli kahvelerden bile aşırı derecede yumuşak ve gövdesiz sonuçlar aldığımı fark ettim. French press de ise aldığım gövdeden memnun değildim çünkü sonuç çok bulanık idi ve kahvenin aromaları özellikle ince yapılı kahvelerde oldukça kötü sonuçlar doğuruyordu. Bende buna mukabil olarak yaptığım araştırmalarda iki sonuçla karşılaştım. Ya Syphon yada woodneck aradığım sonuca ulaştıracaktı beni. Syphon fazlasıyla yer kaplayan ve komplike bir ürün. Hario Buono'yu bile zor sığdıran biri olarak Syphon yaşam koşullarıma çok uygun gelmedi ve sonuç olarak yurt dışından Hario'nun 240 ml olan woodneck versiyonunu siparişimi verdim. Siparişim 1 haftada elime ulaştı. Woodneck elime ulaştığında elimde La İlusion, El Salvador kahvesi vardı. Oldukça yüksek gövdeye sahip bu kahveyi v60 ile aynı koşullarda demledim. Akış yaklaşık olarak 3.40 civarı sürdü ki normalde bu çekirdek ile v60 da bu sürede çok hoş aromalar yakalıyordum ama sonuç beklediğim gibi olmadı. Şunu söylemeliyim ki sonuç fazlasıyla ağırdı. Resmen kahve ağzıma ağır geldi. Hiç bu kadar gövdeli bir kahve içmemiştim. Kahve ağzıma ağır geliyordu resmen. Aromaların hepsini bastırmış bir sonuç vardı karşımda ve umduğum bu değildi.

Fakat umudumu kırmadım ve sonraki gün yeni gelen orta gövdeli Burundi Remera kahvesini her zaman v60 da yaptığımdan 1 klik yukarda öğüterek demlememi yaptım. Akış 2.36 gibi tamamlandı. Burundi Remera fine aeropress filtresi ile genelde muhteşem çiçeksi ve tatlı narenciye notalarını gevrek bir şekilde bulduğum güzel bir çekirdek idi. Ve bu sefer woodneck beni yanıltmadı. Yine aynı aromaları çok pürüzsüz ve temiz bir şekilde hissettim. V60 yada fine filtreli areopressden en büyük farkı sonuca güzel bir gövde eşlik etmesiydi ki ben bundan çok memnuniyet duydum. Hatta kahvedeki bu gövde kahvede bulunan narenciye aromalarına yoğunluk bile katmış diyebilirim.

Woodneck ile alınabilecek tat ile ilgili sonuç olarak söyleyebileceğim şey, çok yüksek gövdeli kahvelerde sonuç biraz ağır olabiliyor. Akışı 3 dakikanın altına indirdiğinizde aldığınız gövde ve aroma gerçekten çok zarif ve temiz. Bazı ekipmanlar bazı tatları bastırması ve bazılarını öne çıkarması ile tanınır. Bence woodneckin esas özelliği çekirdeğin doğasında bulunan tüm temel öğeleri bardağa orantılı bir şekilde yansıtması. Ama öğütürken v60dan biraz daha kalın çekmekte ve eğer el değirmeni kullanıyorsanız tozları biraz elemekte fayda var.


Bu ekipmanla ilgili gözümü en çok korkutan temizliği idi. Yabancı forumlarda bu konuyla ilgili okuduklarımdan sonra gözüm hayli korkmuştu ki sonuç beklediğimden kolay. Bez filtre kolay temizleniyor. En önemlisi bir kap suyun içinde buz dolabında devamlı ıslak bir şekilde muhafaza etmek. Suya tutup biraz çitileme hareketi yaptığınızda bez tertemiz oluyor ki ben aeropress filtresini temizlerken daha çok zorlandığımı söylemeliyim. Bez filtrenin asla kurumamasına dikkat edildiğinde tatsal sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum.

Bir diğer önemli nokta ise bence Türkiye'deki satış fiyatı. Bence Türkiye'de hak ettiğinden çok daha yüksek fiyatlara satılıyor bu ürün. Bence Amazon'dan çok daha düzgün bir fiyata sahip olabilirsiniz.

http://www.kahveler.net/10301-post13.html

Sonuç olarak benim tercihim kesinlikle woodneck.
 
Üst