Probador Colectiva

'Online Satış Siteleri' forumunda adolate tarafından 30 Mar 2016 tarihinde açılan konu

  1. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Firma ile ilgili herhangi bir alakam yok. Forumda herhangi bir başlığı yok idi. Bu sebepten ötürü bir başlık açtım. Alışveriş deneyimlerimizi paylaşabiliriz.

    Her hafta farklı bir yerden yaptığım alışverişlerime devam ediyorum. Önümüzdeki hafta yapmayı planladığım seyahatten dolayı iki paket sipariş ettim. Alışveriş deneyimimden bahsetmek gerekirse;

    Kendilerine attığım maillerde ve facebook üzerinden attığım mesajlara her seferinde çok hızlı ve tatminkar cevap aldım. Ayrıca işin "geek" ve "nerd" lik kısmına kafa patlatanlar için facebook sayfalarından güzel paylaşımlar yapıyorlar. İnternet siteleri yapım aşamasında olduğu için havale ile alışveriş yaptım. Facebook sayfalarında ellerindeki çekirdek ve fiyatları hakkında bilgi var.

    Probador Colectiva'nın Facebook sayfası için tıklayınız.


    Şu ana kadar gördüğüm en şık paketleme olduğunu da söylemeliyim. Paket üzerinde ne zaman tüketilmeye başlanması gerektiğine dair çekirdeklerin gaz salınımlarının tarihi verilmiş. Birde çekirdekler hakkında ayrıntılı bilgi bulunan kartlar koyulmuş. Ayın ikisinde çekirdekleri tattıktan sonra çekirdekler hakkında fikrimi paylaşırım.

    Yıllar sonra gelen edit: artık web siteleri var. Oradan alışveriş mümkün.

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 26 Eki 2017
  2. mete

    mete Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Web sitesi yapım aşamasında gözüküyor. Siparişi nerden verdiniz?
     
  3. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Facebook sayfalarında başa tutturulmuş gönderide çekirdekleri ve sipariş yöntemleri hakkında bilgi var. Linki yukarı vermiştim aşağıya da atıyorum.

    https://www.facebook.com/Probador-Colectiva-1542007536064473/?fref=ts
     
  4. archimede

    archimede Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Afiyet olsun, çekirdek yorumlarınızı bekliyoruz :)
     
  5. Horizon

    Horizon Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Firma sahibi (yada ortağı) Çağatay Gülabioğlu Kronotropun kurucularindan ve roasting işine büyük gönül vermis biri. Türkiye barista şampiyonu Özkan Yetik dunya sampiyonasina Çağatay beyin kavurduğu kahveyle katıldı. Burundi Shembati çekirdegini kullandım demleme yontemleri icin çok lezetli.
     
    Son düzenleme: 2 Nis 2016
  6. ugur

    ugur Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Güzel ambalaj olmuş kahve hakkında bilgi vermesi de güzel makina Probat en iyisi (Y)
     
  7. beytbaba

    beytbaba Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Barista sampiyonu nisan agca dubline o gidecek biliyorum ben.
     
  8. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Bu sabah erkenden kalkıp Guatemala El Carmen'in paketini açtım kahve açık kavrulmasına rağmen aşırı derece homojen, çekirdekten bile tatlı kokular geliyor. V60 ile denedim. Deneyimlerimden söz etmem gerekirse;

    Hario Mini 11 Klik öğütüm.(açık kavrulduğundan dolayı çekirdekler sert, bu yüzden hario öğütürken fazlasıyla toz bıraktı ama ben tozu elemedim)
    18 gram kahve-300 gram su
    30 g/40 sn ön demleme
    toplam akışın tamamlanma süreci 3.30

    Bu deneyimden çok memnun kaldığımı söyleyemem çünkü açık kavrulmuş kahveleri hario ile öğütürken fazla toz bırakıyor ve bu doğrudan tada etki ediyor. Bu deneyimde kahveden yoğun olmayan karamelimsi kokular aldım. Gövde ve asidite fazlasıyla dengeliydi. Kahvedeki hiç bir tat ön plana çıkmıyordu ama bu kahve aromatik özellikleriyle bilinen bir kahve olduğu için birşeyin yanlış olduğunu anladım ve kahvaltıdan sonra hemen ikinci denememi yaptım.

    Hario mini ile 12 klik ayarı( tozun bir miktarını eledim. Hiç tozsuz hale getirmedim ama gözle görünür tozu azalttım)

    14-15 gram kahve
    250 gram su
    30 gram/40 sn ön demleme
    Toplam akış süreci 2.40

    Bu sefer doğru tada ulaştım. Toz belirgin bir şekilde kahvenin tadını değiştirmiş. Kahveden doygun bir şekilde meyve reçeli kokusu geliyor. Kompleks meyve notası dedikleri bu olsa gerek. Gövdesiz bir kahve değil, ama çok yerinde bir gövde. Asidite ise ağır basmayan bir belirginlik gösteriyor. Çok keyifli ve eğlenceli bir kahve. Hayatımda ilk kez meyve kokularının reçelimsi bir şekilde koktuğu bir kahve içmiş oldum. Ama anladığım kadarıyla ince çekilmeye ve toza çok gelmeyen bir kahve.

    Öğlen yemeğinden sonra aeropress able fine ile bir deneme daha yapacağım. Deneyimimi paylaşırım.

    Ek.1

    Kahveyi aeropress (able fine filtre) ile demledim. Deneyimim şu şekilde;

    Bir aeropress ölçü kaşığı kahve
    Hario mini 10 klik
    50 gram su ile 30 sn ön demleme
    1.00 basmaya başla

    Sonuç filtreden olsa gerek çok ilginç oldu. Asidite öne çıkarken gövde çok geriledi. Bu durum ise bu çekirdeğe çok hoş bir hafiflik verdi. Kompleks meyve kokuları ağır basarken içimi yumuşacık ama sulu değildi. Çok ayarında performansı var.

    Sonuç olarak kahvede meyve kokularını seven biri için çok hoş bir çekirdek. Genelde damak tadım hem aeropress hemde v60 da aynı çekirdeği beğenmiyor. Ama bu çekirdek iki taraftada hoş bir performansa sahib idi.
     
    Son düzenleme: 2 Nis 2016
  9. ookalkan

    ookalkan Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    2016 Dünya Türk Kahvesi Şampiyonası'nda ikinci olan Hazal Ateşoğlu da yarışmaya Probador Colectiva'nın kavurduğu El Salvador San Francisco kahveleri ile katılmıştı.
     
  10. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Bu gün ise San Francisco, El Salvador'u denedim. Öncelikle şunu söylemeliyim ki el değirmeni ile aldığım en homojen çekimi veren kahve idi. Açık kavrulmuş olmasına rağmen hem toz çok az çıktı hemde sonuç çok homojen idi. Çekirdekleri yerken yumuşak olduğunu fark ettim.Kendimden kaynaklı 1-2 yanlış demleme yaptım ve bu yüzden son ve en iyi sonucu paylaşıyorum.

    v60-02

    12 gram/200 gram su
    92 derece
    10 klik hario min ile(çok hafif eledim)
    30 gram su ile 40 sn ön demleme
    2.45 toplam akış

    Kahve çok yumuşak ama sulu bir tat vermiyor. Guatemalada da hissettiğim reçelimsi koku bu kahvedede var sanırım bu kavurucunun mahareti. Gövdesiz ama asiditesi belirgin bir kahve elde ettim. Pırıl pırıl yumuşacık yer yer tatlı bir içimi var ve bitişi kesinlikle çok keyifli. Kahvenin tadım notalarında bulunan çikolata belirgin değil ama ara ara hissetmek mümkün. Yumuşak içimli kahve sevenler eminim bayılacaktır ama v60 performansı benim tamak tadıma uymadı ben bu tarz kahveleri daha çok aeropress ile seviyorum. Öğlenden sonra aeropress ile demleyeceğim.
     
    Son düzenleme: 5 Nis 2016
  11. malemsteen

    malemsteen Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Ben Facebook linkinde fiyat göremedim.
     
  12. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

    Son düzenleme: 3 Nis 2016
  13. moretimeforcoffee

    moretimeforcoffee Aktif Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    4 adet kahve alınca 28 tl kargo ücreti çıkarıyor normcoffee sitesinde :) kahve satışına yeni bir bakış getirmişler.
     
  14. ookalkan

    ookalkan Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Facebook hesaplarındaki bilgileri kullanarak sipariş verdiğinizde Ankara için 2 pakette 8 TL kargo tutuyor. MNG Kargo ile gönderiyorlar. Bu arada pazartesi ve salı günleri kavurma yaptıkları için degassing süresinin geçmesi için en erken cumartesi günü içebiliyorsunuz :)
     
  15. mete

    mete Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Bugün bir sipariş geçtim bakalım.
     
  16. mete

    mete Yeni Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Kahve bu sabah elime ulaştı ama 16 Nisan'a kadar degassing süresini beklemek gerekecek. Aradaki 3 gün için kahve temin etmek lazım :)
     
  17. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    El Salvador La Ilusion adlı çekirdeklerini denedim. Deneyimimden bahsetmem gerekirse;


    v60
    18-19 gram kahve
    300-310 gram su
    12 klik Hario Mini ile öğütülmüş ve belli bir miktar elenmiş
    50 ml su ile blooming
    toplam akış süresi 5.12

    Suyun bu kadar yavaş aktığını görünce tamam dedim aşırı acı yada ekşi birşey beni bekliyor. Beşinci dakikadayı geçince bu fikrim iyice arttı. Fakat tadına baktığımda durumun böyle olmadığını gördüm. Öncelikle bu kahve ile ilgili söyleyebileceğim ilk şey çok ağır bir gövdeye sahip olduğu. Kağıt filte bile bu gövdeyi tamamen silmiyor ama dengeli hale getiriyor. Ben bu kahveden daha çok kırmızı meyve notaları aldım. Bu notalar oldukça belirgin idi. Üzerinde kiraz ve erik yazıyordu, kırmızı erik notalarını net bir şekilde hissettim.

    Aeropress-Able Fine Metal Filtre

    12 klik hario mini(hafif elenmiş)
    13-14 gram kahve
    210 gram su
    84-85 derece civarı
    50 g ile 30 sn blooming
    1.15 gibi basmaya başladım
    2.05 gibi basmayı tamamladım.

    Metal filtre kahveyi oldukça hoş bir şekle soktu. Gövde kağıt filtreye göre daha belirgin hissettirdi. Buna mukabil asiditeyide yine filtre yardımı ile çok güzel hissettim. Kahve oldukça gevrek bir hal aldı ki bence bu çok güzel birşey. Yine aynı kırmızı meyve notaları belirgin fakat şu meyve ağır basıyor diyemem. Ağızda kırmızı meyve çaylarının bıraktığı hissi bırakıyor.


    French Press

    Hario mini ile 16 klik(hafif elenmiş)
    10 gram kahve
    150 gram su
    su kaynadıktan sonra 1 dakika beklemiş
    30 gram ile 1 dakika blooming
    toplam süre 4 dakika

    oldukça renkli bir kahve çıktı ortaya, oldukça belirgin bir tatlılık vardı. Aynı kırmızı meyve çayı notalarını aldım fakat french pressin yapısı gereği biraz daha bulanık bir sonuç verdi. asidite bu yöntemle oldukça geriledi.
     
  18. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Probador Colectiva

    Suyun bu kadar yavaş akıp 5dk sürmesi farkında olmadan ince öğütmeniz mi yoksa bu yeni filtreler mi?
     
  19. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    hocam ben bu olayı tamamen çekirdeğin işleniş yönteme ve yapısal özelliklerine, kavrulma profiline bağlıyorum. Çünkü birebir aynı ayarda çekilmiş, aynı miktarda elenmiş kahvelerden aynı kağıdı kullanarak çok farklı akış süreleri alabiliyorum, durumu sadece eski yada yeni kağıda bağlamak bence doğru olmaz. Bu yüzden kendimce geliştirdiğim yöntem, eğer ilk seferinde bu şekilde 4 hatta 5 dakika üzerine çıktıysa suyu bloomingden sonra tek part halinde sert bir şekilde döküyorum ve kesinlikle karıştırmıyorum(ayrıca biraz daha fazla eliyorum öğüttükten sonra kahveyi). Bu durum süreyi oldukça azaltıyor.

    Bazı kahveler ise 2.30 dakikada akıp gidiyor. Onlarda ise eleme durumunu azaltıp hatta bazen hiç elemeden demliyorum. Bloomingde kahveyi karıştırıyorum ve suyu partlar halinde döküp yavaş hareketlerle döküyorum. Bu durumda da 3.30 civarına çıkabiliyorum. Genelde benim damak tadıma 3.00 ila 3.30 dk arasında uygun olduğundan bu tarz yöntemlerle sabitleyebiliyorum. Çok zorda kalmadıkça pour over yöntemlerinde öğütüm ayarını değiştirmemeye gayret gösteriyorum.

    Uzun lafın kısası ben bu durumu sadece kağıda bağlamıyorum. Ama yakın zamanda woodneck sahibi olacağım. Orada akışın nasıl bir hızda olacağını oldukça merak
    ediyorum.

    Saygılarımla
     
    Son düzenleme: 17 Nis 2016
  20. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Probador Colectiva

    Son siparisimde garip bir sekilde daha önce aldigimdan daha koyu bir kahve geldi.
    edit: tekrardan iletişim kurdum, aynı profil imiş. bana koyu gelse de, damak tadıma güvenemediğim için olumsuz birşeyler demeyeyim :)
     
    Son düzenleme: 21 Tem 2016