Türkiye Aeropress Şampiyonası

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul


Aeropress
27 Şubat 2015, 00:42


YARIŞMA KURALLARI


Her yarışmacı kendilerine verilen fincanlarda 200ml kahve sunacaktır.
Kahvelere herhangi bir başka şey eklenemeyecektir.
Toplam süre öğütme ve demleme dahil 8 dakikadır.
Bu süreyi aşanlar otomatik olarak diskalifiye olacak ve üstüne bir de yuhalanacaktır.
Yarışmacı kullandığı reçeteyi yazılı olarak hakemlere verecek ancak bu değerlendirmede kullanılmayacaktır
Fincanların altında yarışmacının ismi yazılı olacaktır.
Demlenen kahve için zorunlu tutulan bir sıcaklık derecesi olmayacak ve sıcaklık değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmacı kendisine ayrılan sürede kahveyi istediği gibi soğutabilir veya yine hakemler kahveyi soğutmak için istedikleri kadar bekleyebilir ve hatta karıştırabilirler
Soğuk demleme kabul edilmeyecektir
TDS ve Ekstraksiyon Değeri ölçülmeyecektir
Hakemler tadımdan sonra bir karara vardıklarında başhakem 3’e kadar sayınca aynı anda seçtikleri fincanı işaret edeceklerdir. En çok oy alan yarışmacı bir sonraki tura geçecektir. Eşitlik halinde başhakem karar verecektir.
Hakemler değerlendirme yaparken kahvenin aroma-tat-gövde dengesine, düzgün bir ekstraksiyon olup olmadığına ve demlenen kahveye endemik karakteristiklerin ne kadar yansıtılabildiğine bakacaklardır. Hakemler genel olarak aroma, tat, asidite ve tatlılık, gövde, denge ve damakta kalıcılık üzerinden bir değerlendirme yapacaklardır.
Kahve organizasyon tarafından sağlanacaktır. Yarışmacılara yarışmadan 2 hafta önce alıştırma yapmaları için 300 gr kahve verilecektir. Ayrıca yarışma günü de tekrar taze kahve sağlanacaktır. Kahve demlemeye uygun şekilde ve tatsal özelliklerini vurgulamak üzere açık kavrulmuş olacaktır.
Organizasyon gerekli ekipman altyapısını (Marco ısıtıcı, Mahlkönig EK43 değirmen, Bonavita kettle, tartı vs) sağlayacaktır ancak yarışmacılar kendi sularını, tartılarını, değirmen ve ısıtıcılarını getirebillirler.
Aeropress’te değişiklik yapılamaz ancak istenilen türde filtre (kağıt, metal vs) kullanılabilir
Yarışmada filtre edilmiş su kullanılacak ve suya ilişkin değerler duyurulacaktır.
Toplam 18 yarışmacı üzerinden 6 tur yapılacak ve her turda 3’er yarışmacı eleme usulü karşılaşacaktır. Her turun birincisi yarı finale çıkacaktır. 3’er yarışmacının katılacağı 2 yarı final yapılacaktır. Bu aşamayı geçen iki kişi kafa kafaya birincilik için kapışacaktır.
Final turundan önce yarı finallerdeki en iyi ikinciler seçilerek aralarında 3.lük yarışması yapılacaktır. 3 hakem de yarı finalde aynı kahveyi seçerse birinci kahve çıkarıldıktan sonra kalan ikisi arasında ikinci bir tadım yapılacaktır. Yok eğer hakemlerin hepsi ayrı kahveleri seçerse bu kez başhakemin kararından sonra kalan iki kahve arasında yeni bir tadım yapılacaktır. Yarı finalde oylama 2’ye 1 şeklinde olursa bu kez de 1 oy alan kahve doğrudan 3.lük müsabakasına katılmaya hak kazanacaktır.
Yarışmacılar hakemlerin tadımı sırasında temizlik yaparak bir sonraki yarışmacı için masayı hazır bırakmalıdırlar. Yeni yarışmacılar da bu esnada kendi önhazırlıklarını yapabilirler.
Yarışma sırası rasgele seçilecek ve yarışma öncesinde ve yarışma günü çizelge olarak duyurulacaktır.
Kuralların İngilizcesi için ayrıca şuraya bakılabilir: Rules | World Aeropress Championships



YARIŞMACILAR İÇİN ÜCRET VE KATILIM:

Herkes sadece bir bilet alabilir ve bu açıdan bir markanın aşırı temsiliyetini önlemek üzere organizasyon komitesi isterse kimi başvuruları kabul etmeyebilir. Lütfen başvuru formunda şahsen mi yoksa bir marka üzerinden mi başvurduğunuzu belirtin. Ödeme ve başvurunuz alındıktan sonra size onay maili yollanacaktır.


Katılım için 18 yaşından büyük ve TC kimliğine sahip olmak ve seyahat edebilmek gerekmektedir. Ayrıca en az 6 aylık bir pasaport olmalıdır. Zaman darlığından dolayı birinci gelen yarışmacı vakit kaybetmeden Amerikan vizesi için başvurmalıdır. Vize masrafları yarışmacıya aittir. Ama vize sürecini kolaylaşırmak için mümkün olduğunca gerekli davetiyeler tedarik edilmeye çalışılacaktır. Gelirken lütfen yanınızda kayıt formu çıktısı ile ödeme makbuzunuzu da getirin.


Kontenjan 18 kişi ile sınırlı olduğundan ilgileniyorsanız lütfen vakit kaybetmeden başvurun. İlk 18 kişiden sonraki başvuru ücretleri hiç vakit kaybetmeden iade edilecektir. Eğer birinci gelen yarışmacı kimi nedenlerle seyahat edemezse ikinciliği alan aday gitmeye hak kazanacaktır.


Katılım ücreti 50TL’dir. Bu fiyat belirlenirken hem birincinin masraflarının karşılanmasına müşterek bir katkı sağlanması ve hem de katılımcıların yarışma günü sırra kadem basmamasını bir parça da olsa temin etmek amacı güdülmüştür.

Yarışmacı adayları Turkish AeroPress Championship 2015 adresindeki linke tıklayarak başvuru formunu doldurup ücreti yatıracakları hesap numarasını bulabilirler.


SEYİRCİ KATILIMI:

Seyirciler ücretsiz girebilirler Ancak maalesef SohoHouse’a özgü kimi kurallar, mekanın darlığı ve gelenlerin kapıda kalmasının yakışıksız olacağı düşüncesiyle kontenjan 50 kişiyle sınırlıdır. Bunu anlayışla karşılayacağınızı umuyoruz. Bu açıdan ilk gelen girer mantığıyla lütfen info@turkishaeropresschampionships.com mail adresine bir an önce mesaj atarak yerinizi sağlama alınız.


KAHVE:

Yarışma kahvesi Ninety Plus Kemgin W2‘dir. Kahve hakkında daha detaylı bilgi verilecektir. Tüm yarışmacılar aynı kahveyi kullanacak ve kahve organizasyon tarafından sağlanacaktır. Yarışmadan 2 hafta önce herkese denemeler yapması için 300’er gr kahve verilecektir. Başvurusu kabul edilen ve onaylanan yarışmacılara denemeleri için önden sağlanacak kahveleri alabilecekleri adresler mail yoluyla iletilecektir. Yarışma günü de yine taze kavrulmuş kahveler tedarik edilecektir.


TARİH VE SAAT:

Yarışma Mart’ın 15’i Pazar günü saat 16.0’da başlayacaktır ancak ısınma turları için 15.00 civarıda mekanda olmanız tavsiye edilir. Eliminasyon sistemi tablosu ve yarışma programı yine bu sayfadan yarışmacı listesi belli olduktan sonra duyurulacaktır.


EKİPMAN LİSTESİ:

Değirmen: Mahlkönig EK43, Mahlkonig Vario W

Su Isıtıcı: Marco Eco Boiler ve Bonavita Elektrikli Kettle

Kettle: Hario Buono kettle

Tartı: Acaia

Kahve: Ninety Plus Kemgin.

Kavurmacı: Probador Colectiva

Su profili: 60TDS

Marco su sıcaklığı: 93C

Müzik: Paradise Garage Disco Jukebox



HAKEMLER:

Daniel Thompson: Londra’daki Caravan Coffee Roasters için 4 yıl çalışan Daniel şimdilerde Soho House’ların tüm dünyadaki kahve operasyonunun başındadır.

Aslı Yaman: Soyuz Coffee Roasting’de headroaster olan Aslı ayrıca 2014 Dünya Demleme Şampiyonası 3.südür

Çağatay Gülabioğlu: Türkiye’deki ilk mikro-roastery/specialty coffee shop olan Kronotrop’un kurucusu, paketçisi, baristası ve kavurmacısıdır


ÖDÜLLER:

Mira Gıda’dan birinciye Dünya Şampiyonası için Seatle’a gidiş dönüş uçak bileti ve konaklama

Mira Gıda’dan ilk 3’e giren yarışmacılara birer tane Aeropress

Mahlkönig’den ilk 3’e giren yarışmacılara birer tane Mahlkönig Vario W değirmen

Probador Colectiva’dan finallere kalan 6 yarışmacıya 250 gr’lık yarışma kahvesi

Norm Coffee’den ilk 3’e giren yarışmacılara birer tane able metal filtre

Damadın eltisinden haset ve gıpta dolu bakışlar



SPONSORLAR:

İstanbul Soho House: https://www.sohohouseistanbul.com/en

Mira Gıda: Mira Gıda Anasayfa

Norm Coffee: NORM COFFEE | Coffee + Sandwich

Piknik İstanbul: piknik istanbul

Marco ve Mahlkönig: Kaffesa gıda San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Probador Colectiva: http://probadorcolectiva.com/



LİNKLER:


Aeropress için:

World Aeropress Championships | 2015 WACs : Seattle, USA : 9th-12th April


Recipes | World Aeropress Championships


http://priceonomics.com/the-invention-of-the-aeropress/


Brew Methods


http://tmagazine.blogs.nytimes.com/2010/10/28/ristretto-aeropress/?emc=eta1&_r=0


WAC Recap & Recipe – Dear Coffee, I Love You.


The AeroPress Coffee Machine: a new concept in an ancient art


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=48ics7oymw8


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bjX2WtsMxlU



Kahve için:

Ninety Plus (90+) Ethiopia Kemgin W2 (Washed) – Return Coffee Roastery


Ninety Plus Kemgin W2


Espresso Review - Kemgin W2 Ethiopia by Cafe Est
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Yorumum ise şöyle :

- İlk olarak nerede duyuruldu bilmiyorum ama 15 günlük yarışma olsa olsa "oldu da bitti maşallah" olur.

- Ciddi bir yarışmanın ciddi bir hazırlık süresi olmalı kanaatindeyim. Aeropress'in pratik bir demleme aracı olduğunu kabul etmekle birlikte işin Dünya Şampiyonasına temsilci gönderilmesi kısmında buncacık zamanda katılımcıların ciddi bir şekilde konsantrasyon ve hazırlık sergiyemeyecekleri ve "öylesine" katılacakları fikrindeyim. Zira biliyorsunuz ki barista olarak çalışan arkadaşlar yoğun ve çoğunlukla stresli bir mesai geçiriyorlar. Şu şartlarda bu kadar sürede konsantre olamazlar.
 

Guven

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Nis 2012
Gidip izleriz ama bu kadar kısa sürede kaç yarışmacı bulurlar ben de anlamadım...
 

spongio

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ocak 2015
Hadi yarışmacı sayısında sınır olması anlaşılır da, seyirci sayısının 50 kişi ile sınırlı olması nedir? Ben fimalardan biri olsam, böyle bir yarışmaya sponsor olmazdım.
 

kbere

Aktif Demleyici
Katılım
13 Ocak 2015
Hadi yarışmacı sayısında sınır olması anlaşılır da, seyirci sayısının 50 kişi ile sınırlı olması nedir? Ben fimalardan biri olsam, böyle bir yarışmaya sponsor olmazdım.

Facebook'ta da yarışma ile ilgili tartışma olmuştu. O tartışmalardan okuduğum kadarıyla, yarışma göründüğü kadar profesyonel(!) bir yarışma değil. Yani en iyi barista benim, bu işin kralı benimden çok, eğlenelim, sohbet, muhabbet tarzı. Bir de yarışmanın düzenlenmesi biraz geçe kalmış, Türkiye'de organize eden kişiler de bu kadar kısa sürede yarışmanın yetişmeyeceği gibi endişeler taşımış, ancak uluslararası organizasyondan yönlendirme ve destek gelince girişmişler söylediklerine göre. İş böyle olunca, organizasyonun yapıldığı mekanın kapasitesi de düşünülünce bence izleyici sayısı kuralı anlaşılabilir.

Sponsorlara gelince, bu tür yarışmalara sponsor olan kurumlar o yarışmanın yapıldığı mekanın sınırlarını düşünerek değil, yarışma duyurusunun yapıldığı her alan düşünülerek sponsor oluyor. Ya da kurum prestiji için. Birincisi için örnek ben mesela Mira Kahve diye bir yer bilmiyordum, artık biliyorum. İkincisi için örnek, bu işi az veya çok bilen bir kişi olsun, fark etmez, yarışmada Mahlkönig değirmen kullanılıyor, demek ki en iyi değirmen markası ya da en iyilerinden biri bu diyecek. Buradaki kişilerin çoğu zaten böyle düşünüyor olabilir, ancak pazar burasıyla sınırlı değil. Onun için her halükarda mantıklı iş.
 

gidakontrol

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Mar 2015
Facebook sayfasından yarışma için hazırlanan kahve çekirdeklerinden satın alıp alamayacağımızı sordum cevap bile vermediler.tam tersini yapıp kullanılan malzeme vs leri şuradan alabilirsiniz,yarışmacı veya seyirci olarak katılamasın bile evinizde bile eşlik edebilirsiniz demelerini beklerdim.
 

spongio

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ocak 2015
biz kendi aramızda takılalım, göstermelik olarak da bir duyuru yapalim diye düşünülerek organize edildiğini düşünüyorum. 3 martta katılımcılar belirlenmiş zaten. E hiç gerek yoktu duyurmaya. Siz aranızda halletseydiniz.
 

thewind

Aktif Demleyici
Katılım
13 Kas 2016
Cevap: Türkiye Aeropress Þampiyonasý

Arkadaşlar,

2017 Türkiye Aeropress Şampiyonası 9-10 Eylül tarihlerinde yapılacakmış. Yarışmaya ait link aşağıda.


Turkiye Aeropress Şampiyonası 2017



2017_aeropress_turkce-150.jpg
 

brewandsip

Yeni Kahvesever
Katılım
20 May 2023
Bu başlık baya ölü kalmış aramızda bir çok ev demleyicisi ve Aeropress seven ve yarışmak isteyen olduğunu düşünüyorum.

Acaba bilgisi olan var mı 2023 Aeropress şampiyonası ne zaman yapılacak? Yapılacak mı? Instagram hesabını takip etmekteyim ancak henüz bir duyuru göremedim.
 
Üst