Evde Fındıklı Kakao Ezmesi Yapımı

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Merhaba,

Eşimle birlikte kahvaltılarda ve günün herhangi bir zamanında yemek için bitter fındık kreması arıyorduk.

Bundan 1 sene önceye kadar Ankara'da Beğendik mağazalarının çikolata kreması vardı ve kilosu 55 tl olmasına rağmen alınıyordu, çünkü içeriğindeki fındık oranı %45 gibi bir rakamdı ki, piyasa markalarının en yüksek oranlısı Fiskobirlik'in Nugası o da %18 diye biliyorum.

Gelelim bitter çikolata kısmına, yine Beğendiğin bitter çikolata kreması vardı ki kakao oranı ciddi miktarda iyiydi. çikolata kısmındaki kakao oranı %55'ti. Ayrıca soya lesitini, ayçiçek lesitini (bu malzemeler karışımın karışım olarak kalması için kullanılıyor, homojen dağılımı sağlıyor) gibi malzemeler bulunmaması hoşumuza gidiyordu. Bu malzemeler bulunmadığı için ürünün yağı üste çıkıyor ve siz karıştırmak durumunda kalıyordunuz ve bu güzel bir şeydi. Ne yazık ki Beğendik bir macera içerisine girdiği için iflas etti ve bu bitter çikolata ezmesinin yerini alabilecek bir alternatif bulamadık, çünkü piyasada bitter çikolatalı ürün sadece Sarelle'de var ama ne yazık ki o da çok tatlı ve fındık tadı eser miktarmış gibi geliyor.

Bugün youtube'da şarkı dinlerken bir video gözüme çarptı, arada yemek videoları izlediğim için Refika'nın mutfağı evde sürülebilir çikolatalı fındık kreması tarifi vermiş ve evde denemeden sizinle paylaşmak istedim.

Belki bitter, belki sütlü seviyorsunuzdur ama içinde ne olduğunu bilmediğiniz, palm yağı ile iteklenmiş malum markanın ürününü tüketip "FINDIK ÜRETİCİSİ" ülkemizde kazıklanmayı kabul etmeyenler için linki aşağıda paylaşıyorum.



Galiba konu çok kahveyle alakalı değil ancak çikolata da kahvenin uzak akrabası olarak, burada yanında ne gider kategorisinde yerini almalı diye düşündüm.

Ayrıca gerçekten dünyada tek söz sahibi olabileceğimiz gıda maddesinde bir şey yapamıyor olmamız çok canımı sıkıyor. Yine yüksek fiyatlı olsun ama fiyatını biz belirleyelim diye bir isyanım var onu da not düşeyim.
 

john_coffey

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Ara 2017
paylaşım için teşekkürler, evde fıstık ezmesi yapmıştık çok da güzeldi bunu da yapabiliriz diye düşünüyorum.
çikolata olarak hangi marka tavsiye edersiniz, içerik olarak en kaliteli hangisidir sizce.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Bence eğer fiyat önemli değilse Nestle %82 çok güzel ve katkısız. Eğer fiyat önemliyse Ülker %80 iş görür. En azından evde fondü yaparken Ülker kullanıyoruz.
 

kaveci

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2015
Tam olarak ikamesi olmasa da biz Fiskobirliğin kakaolu fındık ezmesini alıyoruz.

9220785307698.jpg
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Tam olarak ikamesi olmasa da biz Fiskobirliğin kakaolu fındık ezmesini alıyoruz.

9220785307698.jpg
Hocam artık çikolatalisi bulunmuyor. En son 7 ay önce her yere baktım, eşim așererken. Sonunda cikolata icermeyenini alip cikolata eritip karistirdik. Findik orani yuksek ama bulunmuyor ve findiklar agiza çok geliyor.
 

kaveci

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Ara 2015
Büyük marketlerde vs. bulunmuyor. Fiskobirlik'in satış mağazasında var. Ankara Maltepe'de. Ben oradan alıyorum.
Başka yerde de mağazası varsa bakılabilir.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Arkadaşlar, haftasonu evde yaptım, biraz fındık yağını fazla kaçırdım herhalde, katılaşmada problem oldu, katılaşmadı, baya sıvı kaldı ama çok lezzetli oldu. Buzdolabına koyup ertesi gün 2 saat falan önceden çıkarmak gerekiyor.

Bir de pudra şekeri yerine bal koymaya karar verdik çünkü pudra şekeri de olsa normal şeker gibi ağzınıza çıtır çıtır geliyor.
Veya pudra şekerini çikolata eridikten sonra çikolataya eklemek daha iyi olabilir diye düşündük, çünkü fındığın içeriğinde su yok denecek kadar az(özellikle kavrulduktan sonra) ve şeker yağda çözünmüyor, suda çözünüyor. Çikolata içerisinde ciddi miktarda su var o şekeri çözebilecek.

Siz de deneyin, ama fındık miktarı çok olup fındık yağı miktarı daha az olabilir. Sonuçta doğal olan elle yaptığımız, evde yaptığımız yiyecekler pakete girmiş yiyeceklerden çok daha lezzetli oluyor.

Bir de ne olur ne olmaz buzdolabında saklayın, biliyorum çikolata buzdolabında saklanmaz ama dışarıda 2-3 hafta sonra küflenebilir, zira daha önce fiskobirlik fındık ezmesine çikolata eklediğimde biraz vakit geçtiğinde küflenmişti.

Not: Bu arada heyecandan başlığı yanlış yazmışım. Doğrusu : "Evde Kakaolu Fındık Ezmesi Yapımı" olacaktı.
 
Son düzenleme:

Ondery

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Tem 2016
Çok güzel görünüyor. En kısa sürede evde deneyeceğim.
Ben de evde fıstık ezmesi denemenizi tavsiye ederim. Vazgeçilmezim oldu. Sadece fıstık ve bal ile muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor.
 
Üst